Σχολική εκδήλωση με θέμα: “Υγιεινή διατροφή και το αρνητικό φαινόμενο της παχυσαρκίας” – 24/10 &31/10/2014

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μπουκουβάλα Ιωάννα, οικιακής οικονομίας 

Συμμετέχοντες μαθητές: Αδάμου Αθανασία, Αρβανίτη Αθανασία,Αρσένη Βασιλίνα,Γεωργολιού Ειρήνη,Ευσταθίου Αναστασία Νιόβη, Γιώτας Ηλίας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας στις 24 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ενημερωτική εκδήλωση στα πλαίσια του προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο». Η καθηγήτριά μας κ. Μπουκουβάλα και μαθητές της Β ΄ταξης, μας μίλησαν για το φαινόμενο της παχυσαρκίας και τις συνέπειες που αυτό επιφέρει στην υγεία μας.

Με τον όρο παχυσαρκία εννοούμε την συσσώρευση λίπους στο σώμα σε βαθμό μεγαλύτερο του κανονικού. Οι αιτίες εμφάνισής της μπορεί να είναι: κληρονομικοί παράγοντες, κακή διατροφή, άσχημος τρόπος ζωής, έλλειψη άθλησης και διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας1,6 δισ. άνθρωποι άνω των 15 ετών παγκοσμίως είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατ. είναι παχύσαρκοι, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον 20 εκατ. παιδιά εκτιμάται ότι είναι υπέρβαρα. Στην Ελλάδα 1 στους 5 είναι παχύσαρκος, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας στη 12η θέση ανάμεσα σε 33 χώρες. Το χειρότερο όμως είναι πως η Ελλάδα έχει τα θλιβερά πρωτεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας και κατατάσσεται 2η παγκοσμίως, αμέσως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Υπολογίζεται πως 4 στα 10 ελληνόπουλα πάσχουν από παχυσαρκία κι τουλάχιστον 1 στα 3 θα καταλήξουν να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.

Η παχυσαρκία θεωρείται ασθένεια διότι προκαλεί πολλές παθήσεις και επιπλοκές στην υγεία, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία. Είναι πάθηση που υποβαθμίζει την ποιότητα αλλά και την ποσότητα της ζωής του πάσχοντος ατόμου. Οι σοβαρά παχύσαρκοι άνθρωποι πεθαίνουν κατά μέσο όρο οκτώ έως δέκα χρόνια νωρίτερα από όσους έχουν φυσιολογικό βάρος Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υψηλή πίεση, ο διαβήτης , η δυσκολία στην αναπνοή και η δυσκολία στον ύπνο είναι μερικές σωματικές , λειτουργικές συνέπειες της παχυσαρκίας. Εξίσου σημαντικές είναι και η μελαγχολία και κατάθλιψη λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης και κοινωνικής απομόνωσης. Είναι, δυστυχώς, απίστευτος ο κοινωνικός ρατσισμός και η σκληρότητα που αντιμετωπίζουν τα παχύσαρκα παιδιά στο σχολείο από συμμαθητές τους, ιδιαίτερα τα κορίτσια. Απομόνωση, έλλειψη παρέας και φίλων, χλευασμός.

Η παχυσαρκία είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα ,ένα κοινωνικό φαινόμενο με εξαιρετικά δυσάρεστες προεκτάσεις που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Λύσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν, και περιλαμβάνουν μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας με περισσότερη κίνηση καθώς και ισορροπία στη διαχείριση των θερμίδων. Πρέπει να ακολουθούμε ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα το οποίο να περιλαμβάνει τροφές που να καλύπτουν τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια, συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Τελειώνοντας η ενημερωτική εκδήλωση διαπιστώσαμε πως η ελλιπής ενημέρωση των παιδιών και των γονέων, σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η κακή διατροφή για την υγεία, αποτελεί μια σοβαρή παράμετρο στο γρίφο της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα .

Εμείς σήμερα ενημερωθήκαμε και πλέον γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για την υγεία μας. Μάθαμε ότι πρέπει να αυξήσουμε την κίνηση στην καθημερινότητά μας, να περπατάμε, να παίζουμε, να αθλούμαστε και να περιορίσουμε τις ώρες που καθόμαστε μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή . Να ακολουθήσουμε ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα. Να αποφεύγουμε τα ταχυφαγεία και να προτιμούμε το σπιτικό φαγητό. Ο καλύτερος τρόπος διατροφής είναι η μεσογειακή διατροφή, η οποία βασίζεται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, πολύσπορων προϊόντων, λευκού κρέατος , ψαριού και ελαιόλαδου. Παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα μας ώστε να είναι υγιές. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει στην πρόληψη και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των παθολογικών και ψυχολογικών νοσημάτων που επιφέρει. Μπορεί να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση και την εμφάνισή σας.

 «Η παχυσαρκία είναι νόσος που αντιμετωπίζεται».

 ΣΔΟΓΚΟΣ ΗΛΙΑΣ

Τάξη Γ2

«Βασίλι Γκρόσμαν, Ζωή και πεπρωμένο»

Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Βυζαντινής Ιστορίας απ΄ το Α.Π.Θ.), Δ/ντρια 3ου Γυμνασίου Τρικάλων  

Το κορυφαίο βιβλίο του Ρώσου  συγγραφέα και δημοσιογράφου Βασίλι Γκρόσμαν, πανόραμα και αμείλικτη κριτική της σοβιετικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κυκλοφορεί στα ελληνικά είκοσι τρία χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση στη Δύση.

Η κοινοτοπία, λέει ο Αναστάσης Βιστωνίτης, που πρωτοπαρουσίασε και διατύπωσε στα βασικά σημεία του παρόντος κειμένου την  εύστοχη κριτική του, πως κανένα μυθιστόρημα, ακόμη και αν είναι καλογραμμένο, δεν μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό μόνο από το περιεχόμενό του  ισχύει και για το αριστούργημα του Βασίλι Γκρόσμαν  Ζωή και πεπρωμένο. Έχει όμως μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ένα έργο που ολοκληρώθηκε πριν από μισό περίπου αιώνα εκδόθηκε πρώτα στη Δύση πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες και στη χώρα του το 1989. Και αν ο συγγραφέας του δεν είχε προνοήσει να εμπιστευθεί δύο αντίγραφά του σε φίλους του, εκ των οποίων ο ένας, ο Αντρέι Ζαχάροφ, το μετέγραψε σε μικροφίλμ και το έστειλε στη Δύση, το βιβλίο θα ήταν σαν να μην είχε υπάρξει. Ο Γκρόσμαν το ολοκλήρωσε το 1960 και το έδωσε να δημοσιευθεί στο περιοδικό «Ζνάμια» της Μόσχας. Οι υπεύθυνοι τρομοκρατημένοι το έστειλαν στις Αρχές. Ο Μιχαήλ Σουσλόφ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΣΕ και υπεύθυνος για τα ιδεολογικά θέματα, ειδοποίησε τον συγγραφέα ότι το βιβλίο του δεν επρόκειτο να εκδοθεί ούτε έπειτα από διακόσια χρόνια. «Γιατί να προσθέσουμε το βιβλίο σου στις ατομικές βόμβες των εχθρών μας;» του είπε.

Μετά από αυτό ο Γκρόσμαν απευθύνθηκε στον Χρουστσόφ. «Εγώ είμαι ελεύθερος αλλά το βιβλίο μου βρίσκεται στη φυλακή» του έγραψε. Continue reading