Προκήρυξη για μονοήμερη διδακτική επίσκεψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Προκήρυξη διαγωνισμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μονοήμερη διδακτική επίσκεψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ?Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος- Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων 

Προκήρυξη Μονοήμερης Εκδρομής

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 5 -10 -2015

Στα πλαίσια της πανελλήνιας ημέρας σχολικού αθλητισμού με θεματικό άξονα: “Σχολικός Αθλητισμός – Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα”  πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:

 

  • Ομιλία από τον καθηγητή φυσικής αγωγής κ. Πατσιάνη Ηλία
  • Συμμετοχή όλων των μαθητών σε αγώνα ανώμαλου δρόμου για την προώθηση της ιδέας της συμμετοχής και όχι αναγκαστικά της διάκρισης.
  • Συμμετοχή μαθητών σε παραδοσιακά παιχνίδια-παλιότερες μορφές ομαδικών παιχνιδιών.
  • Ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργασίας με συμμετοχή των μαθητών σε αγώνες καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης.  (Υπεύθυνοι καθηγητές: Γκούτας Κων/νος ,Δ/ντής, Πατσιάνης Ηλίας, Μπαϊραχτάρης Κων/νος)
  • Δραστηριότητες που εντάσσονται στο πρόγραμμα “Kids Athletics”
  • Προβολή ταινίας σχετικής με τους Ολυμπιακούς Αγώνες “Οι δρόμοι της φωτιάς”, στους μαθητές Α’ και Β’ τάξης από τους καθηγητές Τσαγκαδόπουλο Χ.(ΠΕ03) και Μπλούνα Κ. (ΠΕ03)
  • Συζήτηση με τους μαθητές του Β1 σχετικά με τα Ολυμπιακά και Πραολυμπιακά  αθλήματα με την καθηγήτρια Σιούλα Αφροδίτη(ΠΕ02)
  • Επεξεργασία-ανάλυση – σχεδιασμός του λογοτεχνικού κειμένου “Ο Ολυμπιακός ύμνος”, Κωστή Παλαμά στους μαθητές της Α’ τάξης από τις καθηγήτριες Μπανάσιου Ευαγγελία (ΠΕ02) και Ίτσιου Ελισάβετ (ΠΕ02)
  • Προβολή της ταινίας και animation για την αποδοχή της διαφορετικότητας  στους μαθητές του Γ3 από την υποδιευθύντρια του σχολείου κ. Μαγαλιού Καλλιόπη(ΠΕ19).
  • Προβολή  ταινίας για τα “Ολυμπιακά Ιδεώδη” από την καθηγήτρια κ. Μαυρομμάτη Ειρήνη (ΠΕ04)
  • Ενημέρωση-συζήτηση για τα Παραολυμπιακά αθλήματα στους μαθητές του Γ2 από την καθηγήτρια κ. Ψάλλα Αθανασία (ΠΕ07).

 

“Νέες προσεγγίσεις και τεχνολογία στη σχολική εκπαίδευση”

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015 ομάδα μαθητών  της Γ΄ τάξης του σχολείου μας με υπεύθυνη-συνοδό την κ. Μαγαλιού Καλλιόπη, καθηγήτρια  πληροφορικής, παρακολούθησε εκπαιδευτική ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Έρευνας και   Τεχνολογίας Θεσσαλίας ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ. Η ημερίδα με τίτλο “Εκπαίδευση στη χρήση εικονικού μαθησιακού περιβάλλοντος για ανάπτυξη δεξιοτήτων σε φυσικές επιστήμες και μαθηματικά μέσω επίλυσης προβλημάτων” πραγματοποιήθηκε  στο κεντρικό κτίριο του τμήματος στο Βόλο. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν  μαθησιακά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στα πλαίσια του ερευνητικού σχεδίου ecity: Virtual City Environment for Engineering Problem Based Learning το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life Long Learning, Comenius Action της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα αφού  έγινε επίδειξη του λογισμικού ecity, από την κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα, Μηχανικό Λογισμικού, οι μαθητές δούλεψαν με το συγκεκριμένο λογισμικό στο εργαστήριο της σχολής και διαπίστωσαν την εκπαιδευτική του αξία. Στο τέλος αξιολόγησαν  το λογισμικό συμπληρώνοντας online ένα ερωτηματολόγιο. Πραγματικά το συγκεκριμένο λογισμικό τράβηξε το ενδιαφέρον των μαθητών και με τη βοήθεια φοιτητών-ερευνητών  της σχολής μπόρεσαν σε λίγο χρόνο να διεκπεραιώσουν 2 από τα 8 σενάρια που διαθέτει:  “Διανομή ενέργειας” και “Αντισεισμική προστασία”.  Άλλα σενάρια είναι: “Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”, “Κάλυψη σήματος κινητής τηλεφωνίας”, “Προστασία από Πλημμύρες”, Ρύπανση”, “Δίκτυο ΜΜΜ-Λεωφορείων”, “ISP”. Ο χρήστης- δήμαρχος πρέπει να αντιμετωπίσει τα παραπάνω προβλήματα μιας εικονικής πόλης αξιοποιώντας τις   γνώσεις και τις δεξιότητες από το χώρο των θετικών επιστημών. Στόχος του είναι  να κάνει τις κατάλληλες επιλογές υπό τον περιορισμό της χρηματοδότησης και του χρόνου ώστε  η πόλη να είναι βιώσιμη για τους κατοίκους της.    Το λογισμικό είναι ελεύθερο και μπορεί ο καθένας να το κατεβάσει στον υπολογιστή του. Ήδη μας ανέφερε η κ. Τσαλαπάτα είναι αρκετά δημοφιλές.