“Ζωντανά Εδάφη” – μια σύγχρονη βιωματική έκθεση & παραστατική δράση (visual art performance)

Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην σύγχρονη βιωματική έκθεση “Ζωντανά Εδάφη” η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Έρευνας- Μουσείο Τσιτσάνη και τo Ίδρυμα Λεωνίδα Κ. Μακρή – ιατρού. Πρόκειται για μια βιωματική παραστατική δράση, όπου ο σύγχρονος χορός, το θέατρο, η μουσική και η ψηφιακή τεχνολογία αλληλεπιδρούν με τα έργα του εικαστικού – εκπαιδευτικού Στέργιου Στάμου, στο πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο της Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού του ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή.

Τα “Ζωντανά Εδάφη” πειραματίζονται και θέτουν τα έργα τέχνης – εγκαταστάσεις, γλυπτά , ζωγραφική- σε μια βιωματική εμπειρία καλώντας το νεανικό αλλά και το ευρύτερο κοινό να προβληματιστούν για ένα από τα φαινόμενα της σύγχρονης πραγματικότητας: του διακυβεύματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Με τη δράση αυτή, οι καλλιτέχνες επιδίωξαν την εξοικείωση των εφήβων με την σύγχρονη τέχνη, τον προβληματισμό πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της τέχνης και της ενεργής συμμετοχικής θέασης, ανοίγοντας έναν διάλογο μέσω της διαδραστικότητας και της βιωματικής διαδικασίας, επιτρέποντας την ανάπτυξη της προσωπικής κατανόησης.

Τα παιδιά μας μέσω της συμμετοχικής διάδρασης, βίωσαν έντονα συναισθήματα, καλλιέργησαν την ενσυναίσθηση, προβληματίστηκαν για την αποδοχή του διαφορετικού και τελικά ευαισθητοποιήθηκαν για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ελευθερίας στον κόσμο.

Ευχαριστούμε θερμά τον συνάδελφο εκπαιδευτικό και εικαστικό κ. Στέργιο Στάμο, την σκηνοθέτη κα Αντονέλλα Χήρα, την χορογράφο κα Σόνια Ντόβα, την θεατρο-παιδαγωγό κα Χριστίνα Κρίθαρη και όλους τους άλλους συντελεστές αυτής της δράσης για την δυνατότητα που έδωσαν στα παιδιά μας να βιώσουν κάτι τόσο πρωτοποριακό και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες μέσω αυτής της καινοτόμου εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η υπεύθυνη οργάνωσης της επίσκεψης

Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86)

Υποδιευθύντρια