Συμμετοχή στο 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι μια εκπαιδευτική εκδήλωση η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους.

Το 8ο  Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη στις 20 Απριλίου 2018 υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας με την υποστήριξη  συλλόγων και ενώσεων πληροφορικής.

Η συγκεκριμένη μαθητική συνάντηση  έδωσε την ευκαιρία:

  • της ανάδειξης της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής και της παρουσίασης της εργασίας τους σε συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία,
  • της ενημέρωσης και της διάδοσης των μαθησιακών δραστηριοτήτων οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση μέσω των σχεδίων εργασίας και της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων
  • της ανταλλαγής καλών πρακτικών και ιδεών μεταξύ των σχολείων
  • της επικοινωνίας των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) μεταξύ τους και με την ευρύτερη κοινωνία.Το σχολείο μας συμμετείχε με δυο έργα:
  1.   «Reading without borders» -Παιχνίδι σε προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch     ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ SCRATCH READING WITHOUT BORDERS»
  2. «1 minute to change the world»-Δημιουργία video με Movie Maker» 
Συγχαρητήρια στους μαθητές μας για την άψογη παρουσίαση των εργασιών: Νταμάγκα Θεόδωρο, Παπασπύρου Παναγιώτη, Ξάφη Ελευθέριο και Σακοράφα Ασημούλα της Α΄τάξης. 
Υπεύθυνη καθηγήτρια
Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ19)


«Μαθητικό φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας»

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι μια εκπαιδευτική εκδήλωση η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους.
Το Φεστιβάλ είναι ανοικτό στην κοινωνία και δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και επισκέπτες να λάβουν μέρος σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αντικείμενο την Πληροφορική και την Ψηφιακή Τεχνολογία.
Φέτος το σχολείο μας συμμετείχε με δυο θεματικές ενότητες: α) Παιχνίδια στο Scratch και β) Δημιουργία βίντεο «My Nationality is HUMAN»
Τα παιχνίδια δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής από μαθητές της Β΄Γυμνασίου και το βίντεο δημιουργήθηκε με το λογισμικό Movie Maker στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ από μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές μας  για την πρωτοβουλία τους και τους ευχόμαστε να καλλιεργούν με οποιοδήποτε τρόπο τη δημιουργικότητά τους ώστε να γίνονται κοινωνοί της ολόπλευρης μάθησης.
Η υπεύθυνη καθηγήτρια
Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ19)

Ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα: «Χρήση Διαδραστικού Πίνακα στην εκπαιδευτική Διαδικασία

     Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου διοργανώθηκε από τη Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων κ. Ιουλία Κανδήλα σε συνεργασία με το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.) της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Τρικάλων επιμορφωτικό σεμινάριο  με θέμα «Ο διαδραστικός πίνακας στην εκπαιδευτική διαδικασία». 

     Ο κύριος σκοπός του σεμιναρίου ήταν να προσφερθεί στους εκπαιδευτικούς πολύπλευρη επιμόρφωση ώστε να γνωρίσουν την προσθετική αξία του διαδραστικού πίνακα και να γίνουν ικανοί να αξιοποιήσουν παιδαγωγικά το μέσο, τόσο στη διδασκαλία με τη χρήση αυτού, όσο και στην ανάπτυξη και προσαρμογή περιεχομένου διδασκαλίας.

Οι επιμέρους στόχοι αφορούσαν:

  •  στη γνωριμία των εκπαιδευτικών με τα βασικά χαρακτηριστικά του πίνακα
  • στην παιδαγωγική αξιοποίησης των εργαλείων και λειτουργιών του διαδραστικού πίνακα
  • στη δυνατότητα δημιουργίας περιεχομένου  με τα εργαλεία του πίνακα
  • στην περιγραφή τρόπων ενεργής συμμετοχής και αλληλεπίδρασης των μαθητών με το περιεχόμενο του μαθήματος
       Εισηγητές ήταν ο κ. Λεωνίδας Μποντίλας, Υπεύθυνος του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ. της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Τρικάλων και οι καθηγητές Πληροφορικής του σχολείου μας κ. Δημάδης Ηλίας (ΠΕ19) και Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ19).

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ: 4-11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

H ώρα του κώδικα είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που φθάνει σε δεκάδες εκατομμύρια μαθητές σε 180+ χώρες.  »Η ώρα του κώδικα» είναι μια ωριαία εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών, σχεδιασμένη έτσι ώστε  να απομυθοποιήσει την δημιουργία κώδικα και να δείξει ότι καθένας μπορεί να μάθει τα βασικά στοιχεία. Επιπλέον, βοηθά να καλλιεργήσει δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, προωθεί την λογική σκέψη και βοηθά στη δημιουργικότητα. Το σχολείο μας συμμετείχε και φέτος στη συγκεκριμένη δράση με στόχο την εξοικείωση των μαθητών μας με τον προγραμματισμό των Η/Υ και τη δημιουργία κώδικα.

Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εκπαιδευτικής Καινοτομίας ODS και ISE

 

 

Το 3ο  Γυμνάσιο Τρικάλων συμμετείχε   για δεύτερη  σχολική χρονιά   στα Ευρωπαϊκά  Προγράμματα  ODS (Open Discovery Space)  και  ISE (Inspiring Science Education). Τα προγράμματα ODS(http://www.opendiscoveryspace.eu) και  ISE (http://www.inspiringscience.eu/)   έχουν σαν σκοπό την προώθηση της καινοτομίας στην εκπαίδευση και την αξιοποίηση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού. Οι εκπαιδευτικοί  έχουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό του  ευρωπαϊκού διαδικτυακού εκπαιδευτικού χώρου, όπου φιλοξενούνται πάνω από ένα εκατομμύριο εκπαιδευτικά αντικείμενα και διδακτικά σενάρια και μπορούν να είναι μέλη εκπαιδευτικών κοινοτήτων.

Κατά τη σχολική χρονιά 2015-16 συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί,   Μαγαλιού Καλλιόπη ? ΠΕ19,    Μαυρομμάτη Ειρήνη ? ΠΕ04   και   Τσαγκαδόπουλος Χαράλαπος ? ΠΕ03  και πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας, με την καθοδήγηση της Σχολικής Συμβούλου Φυσικών επιστημών κ. Κοντογεωργίου Ασημίνας, οι δραστηριότητες των σεναρίων:

1.   «Το Παγκόσμιο Πείραμα του Νερού»        α). Μέτρηση pH του νερού      -     β).                Ηλιακός αποστακτήρας.

2.   «Το Πείραμα του Ερατοσθένη»:         Μέτρηση του μήκους της περιφέρειας της  Γης. 

Στις 22 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Τ.Ε.Ι  Θεσσαλίας συνάντηση του υπεύθυνου του προγράμματος κ. Σοφοκλή Σωτηρίου  με τους εκπαιδευτικούς των  σχολείων Λάρισας και Τρικάλων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Έγινε ενημέρωση για τις νέες δράσεις του προγράμματος  και δόθηκαν οι βεβαιώσεις των σχολείων και των εκπαιδευτικών για τη σχολική χρονιά 2015-16.

Συμμετοχή του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων στο 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Το σχολείο μας συμμετείχε, την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, στο 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε το διήμερο 8 και 9 Απριλίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων.  

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι μια εκπαιδευτική εκδήλωση η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές  να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους με αντικείμενο την Πληροφορική και την Ψηφιακή Τεχνολογία.

Οι μαθητές του σχολείου μας παρουσίασαν τα εξής έργα:

1.   Comic με το online εργαλείο δημιουργίας κόμικς «ToonDoo»,   Βυζαντινή Ιστορία              Β΄ Γυμνασίου,  «Ιστορίες για ιστορίες».  Υπ. Εκπαιδευτικός:  Σιούλα  Αφροδίτη (ΠΕ02)

2.    Comic με το online εργαλείο δημιουργίας κόμικς «ToonDoo» »Ελένη»                                Γ΄ Γυμνασίου.        Υπ. Εκπαιδευτικός:  Σιούλα Αφροδίτη (ΠΕ02)

3.     Δημιουργία Βίντεο με το πρόγραμμα «Movie Maker»,  «Τρίκαλα»,   συμμετοχή στη     δράση Youth4Greece.      Υπ. Εκπαιδευτικός:  Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ19)

4.   «Ανθρώπινα δικαιώματα και υποχρεώσεις»,  βίντεο στα πλαίσια του                                 προγράμματος Erasmus+ .     Υπ. Εκπαιδευτικός:  Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ19)

5.    «Δημιουργία εννοιολογικών χαρτών» με το λογισμικό  »Cmap Tools »                           στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Ληθαίος».                                                    Υπ. Εκπαιδευτικός:     Μαυρομμάτη Ειρήνη (ΠΕ04)

 

 

 

 

 

To 3o Γυμνάσιο Πρεσβευτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2016

Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Το σχολείο μας συμμετέχει και φέτος στις δράσεις για τον εορτασμό αυτής της ημέρας ενημερώνοντας τους μαθητές για τους κινδύνους που διατρέχουν κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο αλλά και για τους τρόπους αντιμετώπισης του διαδικτυακού εκφοβισμού και την εξασφάλιση της διαδικτυακής τους ασφάλειας. Οι μαθητές των τμημάτων Α2 και Α3 παρακολούθησαν βίντεο απ’ όλο τον κόσμο με αντίστοιχο περιεχόμενο,που μας πρότεινε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς διαδικτύου. Στη συνέχεια συ

ζήτησαν σε ομάδες μια ιστορία διαδικτυακού εκφοβισμού και πρότειναν λύσεις υπό το πρίσμα ρόλων που ανέλαβαν όπως αυτών του γονιού, του ειδικού στο διαδίκτυο, του αστυνόμου, του μαθητή κ.α. Στο τέλος σημείωσαν τρόπους με τους οποίους θα προστάτευαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους  σε χαρτάκια τα οποία κόλλησαν στον πίνακα της τάξης.

Στα πλαίσια του εορτασμού αυτής της ημέρας οι μαθητές μας Λάζου Εβελίνα και Μπάκου Στεφανία από το Β2, Κωνσταντίνος Νταϊλιάνης και Βάσια Λάζου από το Γ2, Έφη Τότη και Φυσικοπούλου Αλεξάνδρα από το Γ4 δημιούργησαν βίντεο προβολής του τόπου μας τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στους παρακάτω συνδέσμους:

Η πόλη μου:Τα Τρίκαλα

Τρίκαλα

Ο Μύλος των Ξωτικών

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές μας και ευχές για συνεχείς δημιουργικές ενασχολήσεις.

Μαγαλιού Καλλιόπη, καθηγήτρια πληροφορικής

Υποδιευθύντρια 3ου Γυμνασίου Τρικάλων 

Οδηγός χρήσης Scratch

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε τον οδηγό σε μορφή PDF

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το βιβλίο πληροφορικής Γ΄ Γυμνασίου προσαρμοσμένο στη γλώσσα προγραμματισμού scratch από τον Στυλιανό-Μαρίνο Χαραλαμπίδη, Διπλωματούχο Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Μηχανικό Υπολογιστών Α.Π.Θ., Εκπαιδευτικό ΠΕ19


 

 

 

«Youth4Greece: προβάλλουμε τον τόπο μας»

Το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων συμμετέχει στη δημιουργία θετικού διαδικτυακού υλικού για την πλατφόρμα » Youth4Greece: προβάλλουμε τον τόπο μας» στο πλαίσιο της δράσης «Πρεσβευτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2016″ της saferinternet.gr

Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά που συμμετείχαν. Δείτε παρακάτω τα βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές μας:

«Τρίκαλα»  από τους μαθητές της Γ΄ γυμνασίου Κωνσταντίνο Νταϊλιάνη και  ΒάσιαΛάζου

«Ο μύλος των ξωτικών» από τις μαθήτριες της Γ΄γυμνασίου Τότη Έφη και Φυσικοπούλου Αλεξάνδρα

«Τρίκαλα» από τις μαθήτριες της Β΄ τάξης Μπάκου Στεφανία και Λάζου Εβελίνα

Μαγαλιού Καλλιόπη

Καθηγήτρια Πληροφορικής (ΠΕ19)

 

 

 

«Νέες προσεγγίσεις και τεχνολογία στη σχολική εκπαίδευση»

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015 ομάδα μαθητών  της Γ΄ τάξης του σχολείου μας με υπεύθυνη-συνοδό την κ. Μαγαλιού Καλλιόπη, καθηγήτρια  πληροφορικής, παρακολούθησε εκπαιδευτική ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Έρευνας και   Τεχνολογίας Θεσσαλίας ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ. Η ημερίδα με τίτλο «Εκπαίδευση στη χρήση εικονικού μαθησιακού περιβάλλοντος για ανάπτυξη δεξιοτήτων σε φυσικές επιστήμες και μαθηματικά μέσω επίλυσης προβλημάτων» πραγματοποιήθηκε  στο κεντρικό κτίριο του τμήματος στο Βόλο. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν  μαθησιακά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στα πλαίσια του ερευνητικού σχεδίου ecity: Virtual City Environment for Engineering Problem Based Learning το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life Long Learning, Comenius Action της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα αφού  έγινε επίδειξη του λογισμικού ecity, από την κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα, Μηχανικό Λογισμικού, οι μαθητές δούλεψαν με το συγκεκριμένο λογισμικό στο εργαστήριο της σχολής και διαπίστωσαν την εκπαιδευτική του αξία. Στο τέλος αξιολόγησαν  το λογισμικό συμπληρώνοντας online ένα ερωτηματολόγιο. Πραγματικά το συγκεκριμένο λογισμικό τράβηξε το ενδιαφέρον των μαθητών και με τη βοήθεια φοιτητών-ερευνητών  της σχολής μπόρεσαν σε λίγο χρόνο να διεκπεραιώσουν 2 από τα 8 σενάρια που διαθέτει:  »Διανομή ενέργειας» και «Αντισεισμική προστασία».  Άλλα σενάρια είναι: «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», «Κάλυψη σήματος κινητής τηλεφωνίας», «Προστασία από Πλημμύρες», Ρύπανση», «Δίκτυο ΜΜΜ-Λεωφορείων», «ISP». Ο χρήστης- δήμαρχος πρέπει να αντιμετωπίσει τα παραπάνω προβλήματα μιας εικονικής πόλης αξιοποιώντας τις   γνώσεις και τις δεξιότητες από το χώρο των θετικών επιστημών. Στόχος του είναι  να κάνει τις κατάλληλες επιλογές υπό τον περιορισμό της χρηματοδότησης και του χρόνου ώστε  η πόλη να είναι βιώσιμη για τους κατοίκους της.    Το λογισμικό είναι ελεύθερο και μπορεί ο καθένας να το κατεβάσει στον υπολογιστή του. Ήδη μας ανέφερε η κ. Τσαλαπάτα είναι αρκετά δημοφιλές.