Το “Πείραμα του Ερατοσθένη” στο 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024,  την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου μας  το «Πείραμα του Ερατοσθένη»,  ένα ιστορικό πείραμα με το οποίο ο σπουδαίος μαθηματικός, αστρονόμος, γεωγράφος, φιλόσοφος Ερατοσθένης, τον 3ο π.Χ. αιώνα, μέτρησε με αξιοθαύμαστη για την εποχή του ακρίβεια την περιφέρεια της Γης, πραγματοποιώντας ένα από τα πιο όμορφα πειράματα.

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε από  μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης, με υπεύθυνους καθηγητές τους Φυσικούς του σχολείου, κ. Κόκκαλη Θωμά και κ. Μαυρομμάτη Ειρήνη, την ώρα μεσουράνησης του ήλιου, το μεσημέρι 12:40:17 .

Το «Πείραμα του Ερατοσθένη» είναι μια πανελλήνια σχολική δράση η οποία  διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε) και πραγματοποιείται την ίδια ημέρα (εαρινή ή φθινοπωρινή ισημερία) από εκατοντάδες σχολεία της Ελλάδας και όλης  της Ευρώπης.  Την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης»,  ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση σχεδόν διάρκεια. Το πείραμα πραγματοποιείται  την ώρα της μεσουράνησης του ήλιου (που βρίσκεται στο ζενίθ της τροχιάς του), που είναι διαφορετική σε κάθε τόπο.

Οι μαθητές αρχικά χρησιμοποίησαν εφαρμογές ώστε να υπολογίσουν την ακριβή ώρα μεσουράνησης του ήλιου   και την ακριβή απόσταση του σχολείου από τον Ισημερινό.  Κατόπιν, στην αυλή του σχολείου εργάστηκαν σε δύο ομάδες και μέτρησαν το ύψος μιας κατακόρυφης ράβδου  και το μήκος της σκιάς της στο οριζόντιο έδαφος. Στη συνέχεια, με βασικές γνώσεις τριγωνομετρίας και με απλές μαθηματικές πράξεις,  υπολόγισαν την περιφέρεια της γης και την ακτίνα της.

Οι μαθητές συνεργάστηκαν με προθυμία και ενθουσιασμό και με σύμμαχο τον καιρό, καθώς ο ήλιος έλαμπε κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν εύκολα.  Και η  χαρά όλων ήταν μεγαλύτερη καθώς οι τιμές που υπολόγισαν ήταν πολύ κοντά στις πραγματικές !

Δείτε περισσότερα εδώ:

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ – Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κ.Ε.ΠΕ.Α Περτουλίου – Τρικκαίων

Tην Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023, οι μαθητές και μαθήτριες της περιβαλλοντικής ομάδας του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περτουλίου – Τρικκαίων, με τη συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών του προγράμματος.Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Κλιματική αλλαγή», που υλοποιείται στο σχολείο μας για το σχολικό έτος 2022-23.

 Η παιδαγωγική ομάδα του περιβαλλοντικού κέντρου υποδέχτηκε τους μαθητές στον όμορφο χώρο του κέντρου, μέσα στο πευκοδάσος, στον λόφο του Προφήτη Ηλία. Κατόπιν οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Αντιμέτωποι με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή». Στο πρώτο μέρος του προγράμματος έγινε μια ενδιαφέρουσα και αναλυτική παρουσίαση, με την οποία οι μαθητές ενημερώθηκαν για την κλιματική αλλαγή, τα αίτια, τις επιπτώσεις στον πλανήτη μας και στη ζωή μας, τους τρόπους αντιμετώπισης. Κατόπιν στο δεύτερο μέρος έγινε παρουσίαση πειραμάτων σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι μαθητές με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν, συμμετείχαν και  ενημερώθηκαν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες φαίνεται να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ευχαριστούμε πολύ την Παιδαγωγική ομάδα του περιβαλλοντικού κέντρου, κ. Χρήστο Παπαβασιλείου,  κ. Μαρία-Τερέζα Κοτρώνη και  κ. Θωμά Κόκκαλη για  την πολύ ενδιαφέρουσα και αναλυτική   παρουσίαση και υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Η υπεύθυνη του προγράμματος

Ειρήνη Μαυρομμάτη – ΠΕ04 (Φυσικός)

“Κλιματική Αλλαγή” – Περιβαλλοντικό πρόγραμμα

Η Κλιματική Αλλαγή είναι ένα κρίσιμο ζήτημα του αιώνα μας και αποτελεί πλέον επείγουσα απειλή για τον πλανήτη μας, καθώς η  ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει σταδιακά το κλίμα της γης.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο και  ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές παρατηρούνται όλο και πιο συχνά.

 Μάλιστα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προβλέπεται να γίνουν συχνότερες και εντονότερες τις επόμενες δεκαετίες,  αλλά όλοι μας μπορούμε να κάνουμε κάτι για να την καταπολεμήσουμε και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Με αφορμή αυτούς τους προβληματισμούς, πραγματοποιείται στο σχολείο μας περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή» για τη σχολική χρονιά 2022-23, από  μαθητές της Β΄ τάξης.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

Γνωστικοί

  • Να κατανοήσουν οι μαθητές τι είναι η κλιματική αλλαγή και ότι αποτελεί  ζωτικό ζήτημα του αιώνα μας για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα.
  • Να κατανοήσουν ότι κύρια αιτία την κλιματικής αλλαγής σήμερα είναι η παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.
  • Να συνειδητοποιήσουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη δράσης από όλους και να προτείνουν τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καθένας να συμβάλλει στην λύση του προβλήματος.

Κοινωνικοί – Συναισθηματικοί

  • Nα αναπτύξουν οι μαθητές, μέσα από την εργασία σε ομάδες,  πνεύμα συνεργασίας, ομαδικότητας και σεβασμού των άλλων.
  • Να εμπλακούν  ενεργά στην έρευνα και τη μαθησιακή  διαδικασία και να αποκτήσουν κριτική σκέψη.
  • Να αποκτήσουν δεξιότητες ώστε  να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες  σε περιβαλλοντικά θέματα, σαν υπεύθυνοι  και συνειδητοποιημένοι πολίτες.
  • Να αποκτήσουν περιβαλλοντική  συνείδηση και  στάση ζωής στο πλαίσιο της αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι μαθητές ερεύνησαν σχετικά με το θέμα και παρουσιάζουν τις πρώτες εργασίες για την Κλιματική Αλλαγή:

Η υπεύθυνη του προγράμματος

Μαυρομμάτη Ειρήνη – ΠΕ04 (Φυσικός)

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ – Κ.Ε.ΠΕ.Α Περτουλίου -Τρικκαίων

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022,  μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης παρακολούθησαν το διαδικτυακό πρόγραμμα του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α) Περτουλίου – Τρικκαίων για την Κλιματική Αλλαγή. Η σύνδεση έγινε μέσω της πλατφόρμας Webex στo εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του σχολείου μας, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαυρομμάτη ΕιρήνηΦυσικό.

Η Παγκόσμια Κλιματική Αλλαγή αποτελεί  ζωτικό ζήτημα του αιώνα μας για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα. Υπερθέρμανση του πλανήτη, ακραία καιρικά φαινόμενα, λιώσιμο των πάγων, άνοδος στάθμης της θάλασσας, ερημοποίηση, εξαφάνιση ειδών, κλιματικοί μετανάστες, είναι κάποιες από τις φράσεις που ακούγονται συχνά στις μέρες μας και συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Καθώς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής παρατηρούνται όλο και πιο συχνά στο περιβάλλον του ανθρώπου,  είναι επιτακτική η ανάγκη συνειδητοποίησης  του προβλήματος και δράσης από όλους μας.

Ευχαριστούμε τον υπεύθυνο του  Κ.Ε.ΠΕ.Α Περτουλίου – Τρικκαίων, κ. Παπαβασιλείου, για την αναλυτική και  ενδιαφέρουσα παρουσίαση.

Οι μαθητές απέκτησαν γνώσεις, ευαισθητοποιήθηκαν και προβληματίστηκαν για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καθένας από την πλευρά του να συμβάλλει στην λύση του προβλήματος. Συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον και κατέγραψαν γνώσεις και  εντυπώσεις από την παρουσίαση:

ΥΛΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Βιβλίο:  Γεωλογία – Γεωγραφία – Α΄ Γυμνασίου

Ενότητα Α΄:   Α1.1,    Α1.3

Ενότητα Β΄:   Β2.1,    Β2.2,    Β3.2,    Β4.2,     Β4.3,    Β4.4,     Β5.1

Ενότητα Γ΄:    Γ1.1,     Γ1.2,     Γ1.4,     Γ1.5 (μέχρι τη σελίδα 103).

                                                                                     Υπεύθυνη καθηγήτρια

                                                                                        Μαυρομμάτη Ειρήνη

ΥΛΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Τάξη Β΄

Μάθημα : ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Η ύλη για τις εξετάσεις Μαΐου ? Ιουνίου 2016 στο μάθημα της Γεωγραφίας είναι η εξής :

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η  : Οι χάρτες

Μάθημα : 1, 2, 3, 4, 5.

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η  : Το φυσικό περιβάλλον της Ευρώπης

Μάθημα : 9, 10, 12, 14, 17, 18(ονομαστικά τα όρη και οι πεδιάδες της Ελλάδας και ένα νομό όπου εκτείνονται, οικισμοί-ορισμός), 19, 21, 22, 23(ονομαστικά ποταμοί της Ελλάδας πηγές-εκβολές, ονομαστικά φυσικές και τεχνητές λίμνες και ένα νομό όπου βρίσκονται), 24.

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 3η  : Οι κάτοικοι της Ευρώπης

 Μάθημα : 25, 30.

 

Ο καθηγητής

Μούτος Θεόδωρος

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗ – ΧΗΜΕΙΑ – ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΑ 2014-15

  ΦΥΣΙΚΗ  Α΄ ΤΑΞΗ

Φύλλα Εργασίας:   1,   2,   3,   4,   5,   10,   11.

 ΦΥΣΙΚΗ  Β΄ ΤΑΞΗ

Εισαγωγή :            1.3

Κεφάλαιο 3ο :         3.1,   3.2,   3.3,   3.4,   3.5,   3.6,   3.7

Κεφάλαιο 4ο :         4.1,   4.2

Κεφάλαιο 5ο :         5.1,   5.2,   5.3,   5.4,   5.5

Κεφάλαιο 6ο :         6.1.

 ΦΥΣΙΚΗ   Γ΄ ΤΑΞΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΟ

Σελίδες : 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20(όχι ηλέκτριση με επαγωγή), 22, 23, 24(όχι έλξη μεταξύ φορτισμένου και ουδέτερου σώματος), 25(όχι ηλεκτρικές δυναμικές γραμμές).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Σελίδες : 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42(όχι ταχύτητα των ηλεκτρονίων στο ηλεκτρικό κύκλωμα), 43(όχι προέλευση των ηλεκτρονίων σ? ένα κύκλωμα), 44, 45, 46(όχι ισχύει ο νόμος του Ωμ για κάθε δίπολο), 54, 55, 56.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 Σελίδες : 65, 66(όχι πειραματική μελέτη του φαινομένου Τζάουλ), 68(όχι ερμηνεία του φαινομένου Τζάουλ), 69, 70, 71, 79, 80, 81.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

Σελίδες : 89, 90(όχι δύναμη στην απλή αρμονική ταλάντωση), 91, 92, 93.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

Σελίδες : 104, 105, 106, 107, 108

 

 2.      ΧΗΜΕΙA

ΧΗΜΕΙΑ   Β΄ ΤΑΞΗ

Κεφάλαια:      1.2,    1.3,    2.2,    2.3,   2.4,   2.5,    2.6 – 2.6.1,     2.7,     2.9

 ΧΗΜΕΙΑ   Γ΄ ΤΑΞΗ

 Τα οξέα:    1,  1.1,  1.2,  1.3,  1.4,  1.5,  1.6

Ο περιοδικός πίνακας:   1,  1.1,  1.2,  1.3,  1.4

Ο άνθρακας:   4,  4.1,  4.2,  4.6

Οι υδρογονάνθρακες:   1, 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5

Πετρέλαιο ? Φυσικό αέριο ? Πετροχημικά:   2, 2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 2.5

Η αιθανόλη:   3, 3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 3.5, 3,6

3.     ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ   Α΄ ΤΑΞΗ

Κεφάλαιο    1ο:     Ενότητες      1.2,  1.3

Κεφάλαιο    2ο:     Ενότητες      2(Εισαγωγή),   2.1,   2.4

Κεφάλαιο    3ο:     Ενότητες      3.4

Κεφάλαιο    4ο:     Ενότητες      4.4

Κεφάλαιο    5ο:     Ενότητες      5.4

ΒΙΟΛΟΓΙΑ    Β΄ ΤΑΞΗ

Ενότητες:      2.2,   2.4,   4.2,   4.3

ΒΙΟΛΟΓΙΑ    Γ΄ ΤΑΞΗ

Ενότητες:  1.2,   2.2,   2.3,   2.4,   4.2,   4.3,   5.1,    5.3,   5.5,   5.6,   6.2

4.            ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ   Α΄ ΤΑΞΗ

Ενότητα  Α΄:     Α1.1,    Α1.3

Ενότητα  Β΄:    Β2.1,     Β2.2,     Β4.2,     Β4.3,     Β4.4,     Β5.1

Ενότητα  Γ΄:     Γ1.1,     Γ1.2,     Γ1.4,      Γ1.5,     Γ1.6,     Γ2.1.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ   Β΄ ΤΑΞΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η  : Οι χάρτες

Μάθημα : 1, 2, 3, 4, 5.

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η  : Το φυσικό περιβάλλον της Ευρώπης

Μάθημα : 12, 14, 15, 16, 17, 18(ονομαστικά τα όρη και οι πεδιάδες της Ελλάδας και ένα νομό όπου εκτείνονται, οικισμοί-ορισμός), 19, 21, 22, 23(ονομαστικά ποταμοί της Ελλάδας πηγές-εκβολές, ονομαστικά φυσικές και τεχνητές λίμνες και ένα νομό όπου βρίσκονται), 24.

ΕΝΟΤΗΤΑ 3η  : Οι κάτοικοι της Ευρώπης

 Μάθημα : 25, 26(θεσμικά όργανα και διαδικασία δημιουργίας ενός κοινοτικού νόμου), 30.

Οι καθηγητές

Μούτος Θεόδωρος –  Μαυρομμάτη Ειρήνη-  Παπαευθυμίου Μαρία