Βράβευση του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων για την πολυετή συμμετοχή στο πρόγραμμα “κι αν ήσουν εσύ;” του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην εκπαίδευση και της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα “Θέατρο & Συμπεριληπτική Εκπαίδευση” που πραγματοποιηθήθηκε στην Αθήνα 21, 22, 23 Μαρτίου 2025 το σχολείο μας έλαβε τιμητική διάκριση για την πολυετή συμμετοχή του στο πρόγραμμα “κι αν ήσουν εσύ;” ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες. Το πρόγραμμα συντόνισε για 10 συνεχή χρόνια (2015-2025) το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ), σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).

Το σχολείο μας εκπροσώπησε στο συνέδριο η κ. Μαγαλιού Καλλιόπη, καθηγήτρια Πληροφορικής-Μαθηματικός, ως υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος στο σχολείο μας.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να υπηρετήσει τις αξίες της ισότητας και της δικαιοσύνης και να προαγάγει την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς για όλους τους μαθητές και  τις μαθήτριες ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ταυτότητα, ευαλωτότητα και εθνοτικό, πολιτισμικό, θρησκευτικό ή γλωσσικό υπόβαθρο. Παράλληλα, σκοπός του συνεδρίου ήταν η καταπολέμηση της ρητορικής του μίσους, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού με οποιαδήποτε μορφή τους μέσω της ανάδυσης νέων εφαρμοσμένων καλλιτεχνικών πρακτικών που συνδέουν τη θεατρικότητα, την ενσώματη πρακτική και τις νέες οπτικοακουστικές τεχνολογίες με την παιδαγωγική και κοινωνική δράση.

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» ήταν εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA). Από την έναρξη του προγράμματος έχουν εμπλακεί πάνω από 19000 εκπαιδευτικοί, 45000 μαθητές/μαθήτριες,  870 σχολεία σε 70 πόλεις, έχουν οργανωθεί πάνω από 150 Μαθητικά Φεστιβάλ και Ημέρες Δράσης, κι έχουν συνεργαστεί πάνω από 100 φορείς (Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, πανεπιστημιακά τμήματα, Δήμοι, Φεστιβάλ, Μουσεία και άλλες οργανώσεις).

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας που είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο  πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;»  ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων, θεατρικών τεχνικών και εκπαιδευτικού δράματος. Οι παραπάνω πρακτικές προσεγγίστηκαν ως παιδαγωγική και διδακτική μεθοδολογία, ως μορφές τέχνης, ως μέσα κοινωνικής παρέμβασης, ως ερευνητική μεθοδολογία στην εκπαίδευση. Το πρόγραμμα συντέλεσε γενικότερα στην προώθηση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών διακρίσεων και αποκλεισμών στην εκπαίδευση αλλά και στη κοινωνία γενικότερα. 

Ευχαριστώ πολύ τις θεατροπαιδαγωγούς κ. Αντονέλλα Χήρα και την κ. Χριστίνα Κρίθαρη για την όμορφη αυτή συνεργασία όλων αυτών των χρόνων και την πολύτιμη βοήθειά τους στην υλοποίηση όλων των δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος.

Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86)

Συμμετοχή του 3ου και 9ου Γυμνασίου στον 16ο Ημιμαραθώνιο “Θ. Σταμόπουλος”

Το 3ο και το  9ο Γυμνάσιο Τρικάλων συμμετείχαν  για ακόμα μια χρονιά στον αγώνα δρόμου 5χλμ , στο πλαίσιο της 16ης διοργάνωσης «Θ. Σταμόπουλος». Φέτος, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η επιθυμία για συμμετοχή των παιδιών, ο ζήλος και η ανυπομονησία που επέδειξαν ακόμα και μήνες πριν δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη του αγώνα. Με υπεύθυνη δράσης και υπό την καθοδήγηση  της  καθηγήτριας κας Τριμίντζιου Αναστασίας (μουσικός-δρομέας μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων δρόμου και βουνού) οι μαθητές και οι μαθήτριες συγκεντρώθηκαν το πρωί της 16ης Μαρτίου στην οδό Β. Τσιτσάνη για να κατευθυνθούν στο χώρο εκκίνησης του αγώνα στις 10.00 π.μ. Όλα κύλησαν ομαλά, 60 περίπου μαθητές και μαθήτριες τερμάτισαν στην κεντρική πλατεία απ’ όπου δόθηκε και η εκκίνηση του αγώνα , αφού διάνυσαν τη διαδρομή των 5 χλμ .

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες στο Σύλλογο Δρομέων Τρικάλων, τον πρόεδρο κο Βύρωνα Γιοντζή και τη γραμματέα κα Δήμητρα Σταμοπούλου για την άψογη  για ακόμα μια φορά διοργάνωση και την υποστήριξή τους όσον αφορά την παράδοση των πακέτων συμμετοχής στα σχολεία μας. Θερμά συγχαρητήρια στους εθελοντές  διότι χωρίς τη συνδρομή τους είναι αδύνατη η διεξαγωγή οποιουδήποτε αγώνα. Ας σημειωθεί ότι το 9ο Γυμνάσιο συμμετείχε με  εθελοντική ομάδα 15 μαθητών και μαθητριών που εμψύχωναν τους αθλητές κατά τη διάρκεια του αγώνα,  υπό την εποπτεία της κας Τσουμπέκου Σοφίας, καθηγήτριας αγγλικών.

Πολλές ευχαριστίες επίσης στους διευθυντές των δύο σχολείων, κο Κόκκαλη Θωμά του 3ου Γυμνασίου και κα Ηλιάδη Αμαλία του 9ου Γυμνασίου  για την πολύτιμη βοήθειά τους και τη στήριξή τους όπως πάντα στις αθλητικές δράσεις των δύο σχολείων. Τέλος, αξίζουν πολλά  συγχαρητήρια στους νεαρούς μας δρομείς  για τη συμμετοχή τους, την προσπάθειά τους και τον τερματισμό τους. Ευχόμαστε ο αγώνας δρόμου της πόλης μας να αποτελέσει το εφαλτήριο  για να συνεχίσουν στο μέλλον με τον ίδιο ζήλο  να συμμετέχουν  σε παρόμοιες δράσεις και ο αθλητισμός με την ευρύτερη έννοια να γίνει κομμάτι της ζωής τους!

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού στο 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Η 6η Μαρτίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού, ενός προβλήματος που πλήττει χιλιάδες μαθητές παγκοσμίως. Ο εκφοβισμός δεν είναι απλώς μια «κακή συμπεριφορά», αλλά έχει σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες για τα θύματά του, οδηγώντας πολλές φορές σε απομόνωση, κατάθλιψη ή ακόμη και αυτοτραυματισμούς. Είναι καθήκον μας, λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον σχολείου που προάγει τον σεβασμό, την αποδοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των μαθητών.

Η ημέρα αυτή δεν αφορά μόνο την αναγνώριση του προβλήματος, αλλά και τη δράση. Όλοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, είτε ως μαθητές, είτε ως δάσκαλοι, είτε ως γονείς. Οι γονείς πρέπει να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους στην έννοια του σεβασμού και της ενσυναίσθησης, ενώ οι δάσκαλοι να ενισχύουν την επικοινωνία και την προάσπιση της ψυχικής υγείας στα σχολεία. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η σιωπή και η αδιαφορία είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του θύματος. Αν δούμε κάτι που δεν είναι σωστό, οφείλουμε να παρέμβουμε και να στηρίξουμε τον συνάνθρωπό μας. Κανένας μαθητής δεν πρέπει να νιώθει μόνος του ή ανυπεράσπιστος.

Ας χρησιμοποιήσουμε την 6η Μαρτίου για να υποσχεθούμε ότι δεν θα ανεχτούμε ποτέ τον εκφοβισμό, και ότι θα δημιουργήσουμε σχολεία και κοινότητες όπου όλοι νιώθουν ασφαλείς και αποδεκτοί. Ο σεβασμός και η αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας για έναν καλύτερο κόσμο.

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων είπαν όχι στη βία, σχηματίζοντας το δικό τους μήνυμα στην αυλή του σχολείου:

Εκπαιδευτική Εκδρομή στη Σιάτιστα και Καστοριά

Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 οι  μαθητές και  μαθήτριες της Α΄ τάξης του σχολείου μας  πραγματοποίησαν ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στη Σιάτιστα και Καστοριά, με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς,  κ. Λύτρα Αθανάσιο, κ. Αναγνώστου Χρήστο, κ. Μπαρμπάτη Βασιλική και κ. Πατσιάνη Ηλία.

Στη Σιάτιστα επισκέφτηκαν  το Αρχοντικό της Πούλκως και το Λαογραφικό Μουσείο. Στη συνέχεια, στην Καστοριά, επισκέφτηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και  περιηγήθηκαν στην παραδοσιακή συνοικία «Ντολτσό».

Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο Σχολείο μας

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα και μέσα στο πνεύμα των ημερών, στολίστηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σχολείο μας. Τον στολισμό με χαρά ανέλαβε το τμήμα Γ3, στέλνοντας το μήνυμα των Χριστουγέννων και τις ευχές όλων μας για καλά Χριστούγεννα και χαρούμενες γιορτές, με υγεία, χαρά και αγάπη.

Ενδοσχολική επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών στην Αξιοποίηση των Διαδραστικών Οθονών

Την Τρίτη, 10-12-2024 πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών με τίτλο «Αξιοποίηση των Διαδραστικών Οθονών (LG) στην Εκπαιδευτική Διαδικασία», διάρκειας 3 ωρών, το οποίο διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, σε συνεργασία με τους/τις Σχολικούς Συμβούλους της Δ.Ε. Τρικάλων και το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Τρικάλων.  Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε  σε αίθουσα του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και την παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί του 3ου και του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων. Εισηγητής της επιμόρφωσης ήταν ο κ. Ρούβαλης Σωτήριος, υπεύθυνος ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Τρικάλων.

Ο βασικός σκοπός της επιμόρφωσης ήταν να επιτρέψει στους/στις εκπαιδευτικούς να ενσωματώσουν αποτελεσματικά τις διαδραστικές οθόνες LG στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενισχύοντας την ποιότητα διδασκαλίας και διευκολύνοντας τη μάθηση μέσω της τεχνολογίας. Έγινε παρουσίαση των εκπαιδευτικών εργαλείων, των εφαρμογών και των ψηφιακών πόρων που υποστηρίζονται από τις διαδραστικές οθόνες και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις δυνατότητες που προσφέρονται για την υποστήριξη της μαθησιακής διαδικασίας, μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων ευχαριστούν θερμά τον κ. Ρούβαλη για την ενδιαφέρουσα και λεπτομερή παρουσίαση.

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου και καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), προκειμένου να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει τις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς και τις κοινωνίες, για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Το μήνυμα που οφείλουμε όλοι να περάσουμε είναι ο αλληλοσεβασμός, η ίση μεταχείριση και ο αξιοπρεπής τρόπος ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Με αφορμή των εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αναπηρίας και με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών της σχολικής μας μονάδας, το τμήμα Γ3 πραγματοποίησε επίσκεψη στο θεματικό πάρκο «Μύλος των Ξωτικών» για να παρακολουθήσει τα θεατρικά δρώμενα από τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρία του Δήμου Τρικκαίων, καθώς και το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ ΤΡΙΚΑΛΩΝ. Οι συνοδοί του τμήματος ήταν η κ. Παράσχη Ελένη και η κ. Κούτσικου Ιωάννα.

Επίσης στο πλαίσιο αυτής της ημέρας, προβλήθηκε στους μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου ταινία με ανάλογο περιεχόμενο, με σκοπό την καλλιέργεια και ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα αλληλοσεβασμού και συμπερίληψης.

Εκπαιδευτική Εκδρομή στο Κ.Ε.ΠΕ.Α Κισσάβου – Ελασσόνας

Την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024, η Β΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή  στο περιβαλλοντικό κέντρο Κ.Ε.ΠΕ.Α. Κισσάβου – Ελασσόνας, με σκοπό την παρακολούθηση του προγράμματος με τίτλο: «Λιβάδι: Το μονοπάτι του νερού». Στο Λιβάδι Ελασσόνας, ένα χωριό σε υψόμετρο 1200 μέτρων, ο υπεύθυνος του περιβαλλοντικού κέντρου ενημέρωσε τους μαθητές/τριες σχετικά με τα νερά της περιοχής (κρήνες, νερόμυλος κλπ). Στη συνέχεια έγινε η ξενάγηση στο χωριό από τον πρώην Δήμαρχο του χωριού, ξεκινώντας από ένα άλσος στη θέση Κιόσκι, όπου δεσπόζει ο ανδριάντας του ήρωα Γεωργάκη Ολύμπιου. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστορία του χωριού και  τη ζωή του αγωνιστή του 1821 και Φιλικού Γεωργάκη Ολύμπιου, με καταγωγή από το Λιβάδι. Κατόπιν, επισκέφτηκαν το σπίτι του αγωνιστή, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Γεωργάκη Ολύμπιου, με διάφορα εκθέματα, όπως φωτογραφίες, τη φορεσιά του, όπλα, αντικείμενα και έπιπλα εκείνης της εποχής.

Η περιήγηση συνεχίστηκε περπατώντας στα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού και φτάνοντας στο πολιτιστικό κέντρο. Στο ένα τμήμα του, όπου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Λιβαδίου, οι μαθητές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατήρησαν  την πλούσια συλλογή εκθεμάτων, με αντικείμενα καθημερινής χρήσης και εργαλεία παλιότερης εποχής, παραδοσιακές φορεσιές, χειροποίητα υφαντά στον παραδοσιακό αργαλειό. Στο Αρχαιολογικό τμήμα του κέντρου είδαν αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφές στην  ευρύτερη περιοχή του Λιβαδίου (Δολίχη –  Καστρί). Αφήνοντας το ορεινό Λιβάδι, η εκδρομή συνεχίστηκε στην Ελασσόνα, την πόλη που αναφέρεται από τον  Όμηρο στην Ιλιάδα ως η «Λευκή Ολοσσών». Οι μαθητές/τριες περιηγήθηκαν στο κέντρο της πόλης και στην  πλατεία, γνωρίζοντας μια πόλη με ιστορική ύπαρξη χιλιάδων χρόνων από την ομηρική εποχή.

Τους μαθητές συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου,   κ. Μπλούνα Καλλιόπη, (αρχηγός της εκδρομής), κ. Μαυρομμάτη Ειρήνη και κ. Παπαευθυμίου Μαρία .

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Φανάρι Καρδίτσας

Την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024, η Α΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Φανάρι της Καρδίτσας. Αρχικός προορισμός ήταν η εκκλησία του Αγίου Σεραφείμ, όπου οι μαθητές και μαθήτριες ενημερώθηκαν για την ζωή και δράση του Αγίου και τους λόγους που κτίστηκε η εκκλησία σε εκείνο το σημείο. Έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τοιχογραφίες της και προσκύνησαν την πέτρα του Αγίου Σεραφείμ σε διπλανό εκκλησάκι.  Μετά επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Φαναρίου και έμαθαν για τον λαϊκό πολιτισμό βλέποντας τα εκθέματά του.

Κατόπιν πεζοί κατευθύνθηκαν από το Λαογραφικό Μουσείο στην αίθουσα προβολών του Δημαρχείου Ιθώμης  (Φανάρι) και παρακολούθησαν προβολή βίντεο διάρκειας μισής ώρας με θέμα τα ήθη και έθιμα του τόπου, όπως κούρεμα προβάτων και γνέσιμο μαλλιού, δημιουργία υφαντών σε αργαλειό, σπορά και θερισμός σιταριού και όργωμα. Στο κέντρο του χωριού επισκέφτηκαν την κεντρική πλατεία με θέα τον θεσσαλικό κάμπο και στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του χωριού δοκίμασαν τα νόστιμα προϊόντα του. Ακολούθως πεζοί κατευθύνθηκαν στο Βυζαντινό Φρούριο Φαναρίου,  όπου άκουσαν με ενδιαφέρον την ιστορία του από την υπεύθυνη ξεναγό και στη συνέχεια η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με φαγητό στο αναψυκτήριο του Φρουρίου.

Τους μαθητές συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου,   κ. Κούτσικου Ιωάννα (αρχηγός της εκδρομής), κ. Παράσχη Ελένη, κ. Φούντα Αθηνά και κ. Τσιανάκα Μαριάννα. 

Σχολική Εκδήλωση για την Επέτειο της 17ης Νοέμβρη 1973

Την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας  εκδήλωση για την επέτειο  της 17ης Νοέμβρη 1973.  Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας τίμησαν τους αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που με πρωτεργάτες τους φοιτητές και φοιτήτριες και με το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία»,  αντιστάθηκαν  στη δικτατορία και αγωνίστηκαν με  θάρρος και  αυτοθυσία για την Ελευθερία και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Με κείμενα, ποιήματα, τραγούδια, βίντεο παρουσιάστηκε  το χρονικό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και  η σπουδαιότητα  της αντίστασης των φοιτητών και του ελληνικού λαού εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος, για να έχουν οι επόμενες γενιές μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική. Παράλληλα  τονίστηκε ότι η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη, αλλά αποτελεί καθήκον όλων μας να τη διεκδικούμε, να την προστατεύουμε και να την υπερασπιζόμαστε.