P20: COOKING YOUTUBE CHANNEL-Advice from our wise grandmas

Συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+/KA229 “Fit 4 Life” δημιούργησαν βίντεο με διατροφικές συμβουλές αλλά και την εκτέλεση παραδοσιακών και όχι μόνο συνταγών. Οι μικροί μαθητές μας πήραν συνέντευξη αλλά και μαγνητοσκόπησαν την δημιουργία φαγητών και γλυκών από συνταγές που έμαθαν από την γιαγιά τους ή και άλλα αγαπημένα πρόσωπα του σπιτιού τους. Απολαύστε τις δημιουργίες τους!!!!

Υγιεινή σαλάτα από τις μαθήτριες Τζώκα Σοφία και Τζιώκα Άννα-Μαρία του Γ΄4

Δείτε εδώ το βίντεο για μελομακάρονα του μαθητή Φυσικόπουλου Ευάγγελου της τάξης Γ5

https://youtu.be/IoPo5ZW455I

Δείτε εδώ το βίντεο για συμβουλές υγιεινής διατροφής του μαθητή Γιώργου Λεβέντη της τάξης Β1

https://youtu.be/5jUWOZimTRo

Δείτε εδώ το βίντεο για τζατζίκι των μαθητριών Σελέκου Ελένης- Αργυρώ και Σκαπέτη Αθανασίας της τάξης Γ3

Δείτε εδώ το βίντεο για το βάψιμο Πασχαλινών αυγών από τον μαθητή της Β1 τάξης Κοκκώνη Μάξιμο

Δείτε παρακάτω το βίντεο για τρουφάκια των μαθητριών Ζαμπούρα Μαρία- Ηλιάνα και Αποστολάκη Αναστασία της Γ΄ τάξης

P29: The HEROES in SPORT

Μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα erasmus+ “Fit 4 Life” δημιούργησαν παρουσιάσεις με τους εθνικούς και διεθνείς ήρωες στα σπορ.

Στόχος της δράσης αυτής ήταν να αναζητήσουν και να γνωρίσουν οι μικροί μαθητές μας κυρίως τους αθλητές της χώρας μας, όχι μόνο του παρόντος αλλά και του παρελθόντος. Η διερεύνηση της ζωής τους, των αγώνων που έδωσαν αλλά και των επιτευγμάτων τους, είχε ως σκοπό να εμπνεύσει τα παιδιά μας, ώστε να αγωνίζονται στη ζωή τους και να ζητάνε από τον εαυτό τους πάντα κάτι περισσότερο, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων τους. Τα υγιή πρότυπα, όπως αυτά των αθλητών, που μέσω της ευγενούς άμιλλας αγωνίζονται με δύναμη ψυχής για την κατάκτηση της κορυφής, μόνο καλό μπορούν να προσφέρουν στους μαθητές μας.

Η υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος

Μαγαλιού Καλλιόπη ΠΕ86

Ακολουθούν μερικές από τις παρουσιάσεις των παιδιών:

P22: ANGER management LAPBOOK

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Fit 4 Life” μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δημιούργησαν LAPBOOKS με τίτλο “Διαχείριση του θυμού” απαντώντας στις ερωτήσεις: Πόσο δυνατός είναι ο θυμός μου; -Τι με κάνει να θυμώνω; – Ποιες είναι οι στρατηγικές αντιμετώπισης του θυμού μου;

Τα παιδιά μας εκφράστηκαν δημιουργικά και δημιούργησαν πραγματικά πρωτότυπα, πολύχρωμα και ενδιαφέροντα διαδραστικά βιβλία- φακέλους που αναφέρονται στο θέμα. Τα βιβλία αυτά παρουσίασαν στους συμμαθητές τους και εισέπραξαν τον θαυμασμό και το χειροκρότημά τους.

Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να σκεφτούν για την συναισθηματική κατάσταση του θυμού, τις επιπτώσεις στις ανθρώπινες σχέσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!

Η υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος

Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ 86)

“Stand – up Symphony”

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης “Stand – up Symphony” παρακολούθησαν μαθητές/-τριες του Γ3 τμήματος την Πέμπτη 1/12/2022, 11.30 -12.20 μαζί με άλλα 360 σχολεία της χώρας.

Το live streaming εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κ.Ο.Θ. μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια δια ζώσης συναυλίας από την Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μέσω link που στάλθηκε στο σχολείο μας. Ο κωμικός Δημήτρης Δημόπουλος απάντησε με αστείρευτο χιούμορ σε ερωτήσεις, όπως: «Ποιος είναι ο κώδικας συμπεριφοράς σε μία συναυλία συμφωνικής μουσικής;» ή «Πώς άλλαξε ο τρόπος που ακούμε μουσική τον τελευταίο αιώνα;». Οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα αγαπημένο πρόγραμμα όπου μουσική και κωμωδία συνέπραξαν μοναδικά με ευφάνταστο τρόπο!
Διεύθυνση Ορχήστρας: Φαίδρα Γιαννέλου
Κείμενα – παρουσίαση: Δημήτρης Δημόπουλος

Υπεύθυνες καθηγήτριες

Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86)

Κίτρου Ευαγγελία (ΠΕ79)

P17: “BREAD house”

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ “Fit 4 Life” προσκαλέσαμε στο σχολείο μας την κα Θεοδώρα Μπλούνα για να δείξει στους μαθητές και στις μαθήτριες που συμμετέχουν στο έργο, τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο μπορούμε να φτιάξουμε ψωμί. Τα παιδιά μοιράστηκαν το ζυμάρι που δημιούργησε η κα Θεοδώρα, το ζύμωσαν, το έφτιαξαν φραντζολάκι, το έβαλαν σε μικρές φόρμες , το σκέπασαν για να είναι ζεστό και και το πήραν στο σπίτι τους. Εκεί, αφού το άφησαν να φουσκώσει το έψησαν και όπως ομολόγησαν οι ίδιοι ήταν το πιο γλυκό ψωμί που γεύτηκαν ποτέ!

Η δραστηριότητα είχε πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά, αφού όχι μόνο διασκέδασαν και αισθάνθηκαν δημιουργικοί αλλά επιπλέον έμαθαν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να φτιάξουν δικό τους ψωμί, ένα από τα πιο βασικά είδη τροφίμων με ιδιαίτερη θρεπτική αξία.

Ευχαριστούμε πολύ τον κο Τσαγκαδόπουλο για το βίντεο που δημιούργησε , καθώς και τις εκπαιδευτικούς της παιδαγωγικής ομάδας κ. Μπλούνα, κ. Μπανάσιου και κ. Παπαευθυμίου για τη βοήθεια και τη συμμετοχή.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κ. Θεοδώρα Μπλούνα που με προθυμία αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας να έρθει στο σχολείο και να ζυμώσει για μας, καθώς και στην μαθήτρια Σελέκου Ελένη για τη σκάφη που μας έφερε.

Η υπεύθυνη υλοποίησης του έργου

Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86)

Ατομική Υγιεινή

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου επισκέφτηκε το σχολείο μας μετά από πρόσκληση, η κυρία Γιοβανοπούλου Ελένη, Εκπαιδεύτρια-Νοσηλεύτρια Πρώτων Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Τμήματος Τρικάλων και παρουσίασε στο εργαστήριο Πληροφορικής το θέμα: “Υγιεινή του σώματος” .

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 τμήματος είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί της διάφορα θέματα σε σχέση με την υγιεινή του προσώπου, των χεριών, των ποδιών και γενικότερα όλου του σώματος. Επιπλέον, έγινε επίδειξη του τρόπου που πρέπει να ακολουθείται για το βούρτσισμα των δοντιών τους και επισημάνθηκε η σημαντικότητα του σωστού βραδινού ύπνου δεδομένου ότι, όπως ομολόγησαν οι ίδιοι οι μαθητές μας, δεν κοιμούνται πολλές ώρες. Ο καλός αερισμός και η τακτοποίηση του δωματίου τους καθώς και η υγιεινή διατροφή όπως τόνισε η εκπαιδεύτρια, συμβάλλουν τα μέγιστα στην καλή ποιότητα της ζωής τους. Οι καλές αυτές συνήθειες αν υιοθετηθούν από αυτή την ηλικία είναι σίγουρο ότι θα τους συνοδεύουν και στην ενήλικη ζωή τους.

Τέλος, απάντησαν σε ερωτήσεις ενός κουΐζ για όλα τα παραπάνω θέματα. Ο ενθουσιασμός και η συμμετοχικότητα των μαθητών μας φανέρωσε πως βίωσαν ευχάριστα και εποικοδομητικά αυτή την επίσκεψη.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Γιοβανοπούλου για την ενδελεχή παρουσίαση του θέματος.

Μαγαλιού Καλλιόπη ΠΕ 86

Υποδιευθύντρια

“Fit 4 Life”: 3η διακρατική συνάντηση στο Σπλιτ της Κροατίας

Δείτε εδώ το βίντεο που δημιούργησε ο μαθητής Λεβέντης Γιώργος (Β1)
Δείτε το βίντεο που δημιούργησε ο μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου Μήτσιος Μάριος.

Δείτε την παρουσίαση που δημιούργησε ο μαθητής της Β΄ τάξης Μάξιμος Κοκκώνης

Δημοσίευση του άρθρου στα τοπικά ηλεκτρονικά μέσα

https://trikalaenimerosi.gr/blog/%CF%84%CE%BF-3%CE%BF-%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-erasmus-fit-4-life

https://trikalaculture.gr/%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/%cf%84%ce%bf-3%ce%bf-%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf-%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%cf%81%ce%bf%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b5/

https://trikalain.gr/to-3o-gymnasio-trikalon-stin-kroatia-me-to-programma-erasmus-fit-4-life/

https://www.trikalaidees.gr/%cf%84%ce%bf-3%ce%bf-%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf-%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%cf%81%ce%bf%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1-%ce%bc/

Δημοσίευση του άρθρου στην τοπική εφημερίδα των Τρικάλων “ΕΡΕΥΝΑ”

Erasmus Days 2022

Την παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποιεί το σχολείο μας “FIT 4 LIFE” παρουσίασαν την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη οι μαθητές της Β΄ τάξης Κοκκώνης Μάξιμος και Ευαγγελία Ζδρένια. Τα παιδιά συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί της παιδαγωγικής ομάδας του έργου Μαγαλιού Καλλιόπη και Μπανάσιου Ευαγγελία. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας καθώς και η υπουργός παιδείας κ. Κεραμέως.

Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά μας που εκπροσώπησαν άξια το σχολείο μας. Το πρόγραμμα erasmus δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα, “ανοίγει δρόμους, αλλάζει ζωές”.

Basic table MANNERS

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ “Fit 4 Life” οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο έργο ερεύνησαν στο διαδίκτυο τους κανόνες καλής συμπεριφοράς στο τραπέζι και δημιούργησαν παρουσιάσεις Power Point με αυτό το θέμα. Τις παρουσιάσεις αυτές τις έδειξαν σε όλους τους συμμαθητές τους. Με αυτό τον τρόπο έμαθαν όλα τα παιδιά για τους κανόνες καλής συμπεριφοράς που πρέπει να ακολουθούμε στο τραπέζι κι ας ελπίσουμε ότι θα τους γίνουν βίωμα. Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά για την όμορφη δουλειά τους. Δείτε παρακάτω τις παρουσιάσεις των παιδιών:

“Ζωντανά Εδάφη” – μια σύγχρονη βιωματική έκθεση & παραστατική δράση (visual art performance)

Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην σύγχρονη βιωματική έκθεση “Ζωντανά Εδάφη” η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Έρευνας- Μουσείο Τσιτσάνη και τo Ίδρυμα Λεωνίδα Κ. Μακρή – ιατρού. Πρόκειται για μια βιωματική παραστατική δράση, όπου ο σύγχρονος χορός, το θέατρο, η μουσική και η ψηφιακή τεχνολογία αλληλεπιδρούν με τα έργα του εικαστικού – εκπαιδευτικού Στέργιου Στάμου, στο πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο της Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού του ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή.

Τα “Ζωντανά Εδάφη” πειραματίζονται και θέτουν τα έργα τέχνης – εγκαταστάσεις, γλυπτά , ζωγραφική- σε μια βιωματική εμπειρία καλώντας το νεανικό αλλά και το ευρύτερο κοινό να προβληματιστούν για ένα από τα φαινόμενα της σύγχρονης πραγματικότητας: του διακυβεύματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Με τη δράση αυτή, οι καλλιτέχνες επιδίωξαν την εξοικείωση των εφήβων με την σύγχρονη τέχνη, τον προβληματισμό πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της τέχνης και της ενεργής συμμετοχικής θέασης, ανοίγοντας έναν διάλογο μέσω της διαδραστικότητας και της βιωματικής διαδικασίας, επιτρέποντας την ανάπτυξη της προσωπικής κατανόησης.

Τα παιδιά μας μέσω της συμμετοχικής διάδρασης, βίωσαν έντονα συναισθήματα, καλλιέργησαν την ενσυναίσθηση, προβληματίστηκαν για την αποδοχή του διαφορετικού και τελικά ευαισθητοποιήθηκαν για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ελευθερίας στον κόσμο.

Ευχαριστούμε θερμά τον συνάδελφο εκπαιδευτικό και εικαστικό κ. Στέργιο Στάμο, την σκηνοθέτη κα Αντονέλλα Χήρα, την χορογράφο κα Σόνια Ντόβα, την θεατρο-παιδαγωγό κα Χριστίνα Κρίθαρη και όλους τους άλλους συντελεστές αυτής της δράσης για την δυνατότητα που έδωσαν στα παιδιά μας να βιώσουν κάτι τόσο πρωτοποριακό και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες μέσω αυτής της καινοτόμου εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η υπεύθυνη οργάνωσης της επίσκεψης

Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86)

Υποδιευθύντρια