ErasmusDays στο 3ο Γυμνάσιο

Το  σχολείο μας  συμμετείχε στον  πανευρωπαϊκό εορτασμό των “Erasmus Days 2019” («Ημέρες Erasmus 2019») στις  11 Οκτωβρίου 2019,  με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας. Στην εκδήλωση πήραν μέρος μαθητές που συμμετείχαν σε πρόγραμμα Erasmus τα προηγούμενα χρόνια και νεοεισερχόμενοι μαθητές της Α’ τάξης. Οι μαθητές παρουσίασαν τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα “Reading Without Borders” που υλοποίησε το σχολείο μας τα δυο τελευταία χρόνια και  έγινε παρουσίαση των δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετείχαν με έντυπο υλικό, power point και video. Επιπλέον, λειτούργησε έκθεση φωτογραφιών από τις δράσεις και τις μετακινήσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων erasmus+ που υλοποίησε το σχολείο μας τα τελευταία 4 χρόνια.

Η υπεύθυνη υλοποίησης των έργων κ. Μαγαλιού Καλλιόπη έκανε μια σύντομη αναφορά στα οφέλη για καθηγητές και μαθητές από τη συμμετοχή  σε τέτοια προγράμματα  καθώς και για την προστιθέμενη αξία που έχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

Δημοσίευση άρθρου στο trikalaenimerosi

 

Δημοσίευση του άρθρου στο trikalaola

 

Δημοσίευση του άρθρου στο trikalanews

 

 

 

 

 

Διάβασμα χωρίς σύνορα για τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

Ολοκληρώθηκε  και ο δεύτερος  χρόνος υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+/ΚΑ2 με τίτλο «Reading Without Borders” («Διάβασμα Χωρίς Σύνορα») (http://readingwithoutborders.eu/ ), στο οποίο συμμετείχε  το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων ως εταίρος. Συντονιστικό σχολείο ήταν το “Osnovno Uchilishte Hristo Smirnenski”, από το Haskovo της Βουλγαρίας. Επίσης, συμμετείχαν σχολεία από άλλες 6 ευρωπαϊκές χώρες: Ιρλανδία,Πορτογαλία, Ρουμανία, Λετονία, Τουρκία και Ιταλία. Η διάρκειά του ήταν διετής, 2017-2019 και έλαβε επιχορήγηση  από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών που αποτελεί την Εθνική Μονάδα διαχείρισης του προγράμματος Erasmus+.  Βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν  η προώθηση της φιλαναγνωσίας στους μαθητές μας και η υιοθέτηση  της συνήθειας του διαβάσματος τόσο ως μέσου ανάπτυξης της προσωπικότητας και της κριτικής τους σκέψης  όσο και ως  πρακτικής  απόκτησης ενός καλού και πιστού φίλου  για όλη τους τη ζωή. Επιμέρους στόχοι  του προγράμματος:

  1. Η βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής της διάστασης μέσω της ενθάρρυνσης της διακρατικής συνεργασίας των σχολικών ιδρυμάτων.
  2. Η δημιουργία στα παιδιά γνωστικών κι αξιακών προϋποθέσεων, ώστε να  έχουν θετικές στάσεις και συμμετοχικές συμπεριφορές, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής ταυτότητας τους.
  3. Η ενδυνάμωση των δεσμών που συνδέουν τους λαούς και η προώθηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας.
  4. Η προαγωγή της εκμάθησης ξένων γλωσσών και η ανάπτυξη δεξιοτήτων που αφορούν τη χρήση των Η/Υ.
  5. Η ενίσχυση των κινήτρων των μαθητών για διάβασμα, η βελτίωση της αναγνωστικής ικανότητας ιδιαίτερα των παιδιών με αδυναμίες στο διάβασμα.
  6. Η προώθηση της ομαδικής εργασίας και της διεθνικής συνεργασίας μεταξύ των μαθητών και μαθητριών των συμμετεχόντων σχολείων δια μέσου της πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης.
  7. Η προώθηση των βιβλίων ως η καλύτερη πηγή της δια βίου μάθησης και επίτευξης των επιμέρους στόχων του ανθρώπου
  8. Η προώθηση της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας μελετώντας την λογοτεχνική κουλτούρα των συμμετεχουσών χωρών.
  9. Η καλλιέργεια ατομικών ικανοτήτων, όπως αυτοπεποίθηση, κριτική σκέψη, αξιοπιστία, υπευθυνότητα, συνέπεια, προσαρμοστικότητα και πρωτοβουλία μέσω της συμμετοχής τους σε εργασίες και δράσεις.
  10. Η διάχυση της Ευρωπαϊκής κουλτούρας
  11. Η ανάπτυξη παιδαγωγικού προβληματισμού μεταξύ των εκπαιδευτικών των 8 χωρών και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για τα εκπαιδευτικά συστήματα.

Η ανάπτυξη θετικών κοινωνικών δεξιοτήτων, ο αλληλοσεβασμός και το φιλικό κλίμα επιτεύχθηκαν μέσω των συνεργατικών δραστηριοτήτων μεταξύ των μαθητών μας τόσο στο σχολείο όσο και  στις διακρατικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν αλλά και του διαμοιρασμού εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών μέσω της ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια των δυο αυτών χρόνων υλοποίησης, εκτός από τις διακρατικές συναντήσεις σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Τουρκία, πραγματοποιήθηκαν πολλές δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές  όλων των  εταιρικών σχολείων.

Μερικές από τις εντυπώσεις των μαθητών μας από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

” Ήταν μια εμπειρία ζωής. Μια σπουδαία ευκαιρία για να καταλάβουμε ότι το διάβασμα δεν γνωρίζει σύνορα. Οι λαοί μπορούν να έχουν ίδια ενδιαφέροντα και οράματα” Κοκκώνη Μαρία(Γ2)

Θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου που έζησα αυτήν την εμπειρία! ” Μπατατέγα Έβελιν (Β3)

“ERASMUS: Μία λέξη, πολλές έννοιες. Γνωριμία με νέους λαούς και ανθρώπους, συνεργασία με άλλα σχολεία, ανάπτυξη φιλίας με καινούρια παιδιά και πολλά άλλα.     Το ταξίδι στην Ιρλανδία ήταν μια εμπειρία μοναδική, την οποία δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω!” Κουτσαμπελούλη Λεμονιά

 «Είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε ομαδικά παιχνίδια στο δάσος με παιδιά διαφορετικών ευρωπαϊκών χωρών, να συναγωνιστούμε, να διασκεδάσουμε και να περάσουμε ωραία…….. Η οικογένεια που με φιλοξένησε ήταν πολύ φιλική και όλοι τους πολύ ευγενικοί. Η συμμετοχή μου στο  ταξίδι αυτό θα μου μείνει αξέχαστο και σίγουρα θα το ξαναέκανα!” Τσαγκαδοπούλου Θεοδώρα(Α3)

“Έκανα φιλίες με παιδιά από όλο τον κόσμο και ελπίζω να κρατήσουν για αρκετά χρόνια!” Μαγκούτη Βάσια (Γ2)

“Όλα τα μέλη της οικογένειες που με φιλοξένησε  ήταν ιδιαίτερα φιλικοί και χαμογελαστοί και προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να με κάνουν να νιώσω άνετα. Μετά από αυτό το συναρπαστικό  ταξίδι  επέστρεψα  γεμάτος από νέες εμπειρίες και γνώσεις όμορφες εικόνες και  περισσότερους φίλους” Ντόκος Αθανάσιος (Β2)

“Όλα ήταν μια μοναδική εμπειρία! Αποκτήσαμε νέους φίλους, είδαμε κουλτούρες και πολιτισμούς. Είδαμε από κοντά ένα άλλο σχολικό συγκρότημα, το πρόγραμμα διδασκαλίας του σχολείου και τη λογική ενός διαφορετικού εκπαιδευτικού συστήματος. Γνωρίσαμε τα ενδιαφέροντα των μαθητών άλλων χωρών,  τις συνήθειες και τις ανησυχίες των ίδιων και των οικογενειών τους. Ελπίζω το πρόγραμμα Erasmus να συνεχίσει με δυναμικότητα και να αποτελέσει το παράθυρο για επικοινωνία με άλλες εκπαιδευτικές κοινότητες και κάθε χρόνο να συμμετέχει σε αυτό μεγαλύτερο ποσοστό μαθητών”  Παναγιώτης Παπασπύρου (Β2)

“Ελπίζω να κρατήσουμε για πάντα επαφή με  τα παιδιά  που γνώρισα…. Το ταξίδι μου στην Ιταλία ήταν η ωραιότερη εμπειρία της ζωής μου!” Νταϊλιάννη Τζοάννα (Γ2)

“Το ταξίδι αυτό θα μου μείνει αξέχαστο και χαραγμένο στη καρδιά μου. Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους τους ανθρώπους που κάνανε αυτό το ταξίδι πραγματικότητα και ιδιαίτερα τους καθηγητές μου” Οικονόμου Γιώργος (Γ3)

«Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Erasmus+ μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχω σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες σχετικά με το βιβλίο, να συνεργαστώ με μαθητές διαφορετικών τάξεων και διαφορετικών χωρών, να διασκεδάσω, να περάσω όμορφα και να αισθανθώ πολύ δημιουργική!» Διαμάντη Ευαγγελία (Α4)

 

Για το 3ο Γυμνάσιο

Η συντονίστρια του προγράμματος

Μαγαλιού Καλλιόπη, καθηγήτρια πληροφορικής (ΠΕ86)

Δημοσίευση του άρθρου στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ Ν. Τρικάλων

Δημοσίευση του άρθρου στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Δημοσίευση του άρθρου στα trikalaola

Δημοσίευση του άρθρου στο trikalanews

Δημοσίευση του άρθρου στο trikalavoice

Διάβασμα παντού

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERasmus+/KA2 “Reading Without Borders” οι μαθητές συμμετείχαν στη δραστηριότητα “Ας διαβάσουμε μαζί-10 λεπτά διάβασμα πάντα και παντού” που πραγματοποιήθηκε σ’ ένα όμορφο και αγαπημένο μέρος για τους μαθητές μας το λόφο του Προφήτη Ηλία της πόλης μας. Ο κάθε μαθητής επέλεξε να διαβάσει ένα κομμάτι από το αγαπημένο του βιβλίο αφού παρουσιάσει στους υπόλοιπους την υπόθεση και λίγα λόγια για το συγγραφέα καθώς και γιατί είναι το αγαπημένο του βιβλίο. Πραγματικά όλοι οι μαθητές διασκέδασαν με αυτή τη δραστηριότητα και είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν μαζί σ’ ένα όμορφο εξωσχολικό περιβάλλον κι αυτό επιβεβαιώθηκε όταν ζήτησαν να καθιερωθεί ως μόνιμη δράση στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος. Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο.

5η Διακρατική συνάντηση στην Άγκυρα της Τουρκίας

Το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων διανύει το δεύτερο και τελευταίο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+/KA2 – συμπράξεις μεταξύ σχολείων- με τίτλο¨ «Reading Without Borders» – «Διάβασμα Χωρίς Σύνορα» (http://readingwithoutborders.eu/σε συνεργασία με  άλλα επτά σχολεία ευρωπαϊκών χωρών: τη Βουλγαρία (συντονιστικό σχολείο), τη Ρουμανία, τη Λετονία, την Τουρκία, την Ιταλία, την  Πορτογαλία και την  Ιρλανδία. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας στους μαθητές μας και η υιοθέτηση  της συνήθειας του διαβάσματος τόσο ως μέσου ανάπτυξης της προσωπικότητας και της κριτικής τους σκέψης  όσο και ως  πρακτικής  απόκτησης ενός καλού και πιστού φίλου  για όλη τους τη ζωή.

Στο πλαίσιο  αυτού του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε η 5η διακρατική συνάντηση στην Άγκυρα της Τουρκίας  από 5-11 Μαΐου.  στην οποία  συμμετείχαν ο Διευθυντής κ. Γκούτας Κωνσταντίνος, ο καθηγητής μαθηματικών κ. Τσαγκαδόπουλος Χαράλαμπος, η μαθήτρια της Α΄ Γυμνασίου Τσαγκαδοπούλου Θεοδώρα και η καθηγήτρια πληροφορικής  κ. Μαγαλιού Καλλιόπη ως  υπεύθυνη υλοποίησης του έργου. Το σχολείο που μας υποδέχθηκε είναι ένα γυμνάσιο με 1000 μαθητές και 62 καθηγητές που εδρεύει σε μια μοντέρνα συνοικία της Άγκυρας, το Eryaman.

Οι μαθητές  των συνεργαζόμενων σχολείων είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ ποίησης που οργανώθηκε στο σχολείο και να απαγγείλουν ποιήματα σπουδαίων  ποιητών της χώρας τους, να εκφραστούν καλλιτεχνικά δημιουργώντας σελιδοδείκτες με τη μέθοδο «marbling», να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες ανάγνωσης καθώς και σε ομαδικά παιχνίδια ενίσχυσης της συνεργασίας και της συλλογικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη στην έκθεση βιβλίων που λειτουργούσε στο σχολείο στα πλαίσια του προγράμματος, εμπεριείχε μεταφρασμένα στην τουρκική γλώσσα την Ηλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου, το λογοτεχνικό βιβλίο της Δ. Σωτηρίου «Τα ματωμένα χώματα» και ποιητικές συλλογές του Κ. Καβάφη και του Γ. Σεφέρη, δείγματα ότι η πνευματική δημιουργία διαπερνά τα σύνορα των λαών και συμβάλει στη συνύπαρξη και στη διαπολιτισμική θεώρηση.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες μαθητές  είχαν τη δυνατότητα να  φιλοξενηθούν σε σπίτια των συμμαθητών τους, να βιώσουν την καθημερινότητά τους, να μοιραστούν ευχάριστες στιγμές μαζί τους, να  επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν με  παιδιά της ηλικίας τους, να γνωρίσουν την τοπική κουζίνα και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση της υλοποίησης του έργου από τους συντονιστές καθηγητές και συζητήθηκαν θέματα  που αφορούν την παραπέρα πορεία του και την τελική έκθεση.

Παράλληλα, στη διάρκεια αυτής της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες επισκέψεις. Ανάμεσα σ’ αυτές  ήταν η επίσκεψη στο μουσείο ανατολικών πολιτισμών (Anadolu Medeniyetleri Muzesi) με προϊστορικά  και ιστορικά εκθέματα, στο μουσείο  Rahmi M. Koc  με μια τεράστια συλλογή βιομηχανικών αντικειμένων της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ζωής  της χώρας του  περασμένου αιώνα,  στην ακρόπολη της Άγκυρας (Hisar), χτισμένη σε έναν από τους ψηλότερους λόφους της πόλης, στην παραδοσιακή  συνοικία Χαμάνονου  όπου βρίσκεται το  σπίτι του ποιητή Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι, συγγραφέα των στίχων του εθνικού ύμνου της Τουρκίας καθώς και στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ. Τέλος, η επίσκεψη στην Καππαδοκία αποτέλεσε μοναδική εμπειρία να γνωρίσουμε αυτήν την μοναδική περιοχή με τους ιδιαίτερους μορφολογικούς  σχηματισμούς από πορώδη πέτρα, τις πελώριες «καμινάδες» από ψαμμίτη που ορθώνονται προς τον ουρανό, τις 30 υπόγειες πολιτείες και τις 360 λαξευτές-υπόσκαφες χριστιανικές εκκλησίες. Το Καϊμακλί, μια από τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες υπόγειες πολιτείες της Καππαδοκίας που  μπορούσε να προστατέψει 6.000 χριστιανούς από τους επιδρομείς,  λαξεμένη σε οκτώ επίπεδα, βάθους 85 μέτρων, μας άφησε άφωνους. Τέλος, η κωμόπολη Άβανο με τα διάσημα εργαστήρια κεραμουργίας μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την τέχνη της μορφοποίησης του πηλού αλλά και να θαυμάσουμε έργα τέχνης από όνυχα και κοσμήματα με  πολύτιμους λίθους σε αντίστοιχες βιοτεχνίες.

Συμπερασματικά, οι κοινές δραστηριότητες και οι πολιτισμικές εμπειρίες στα πλαίσια αυτής της διεθνικής συνάντησης είναι βέβαιο πως αναπτύσσουν μια δυναμική σχέση  ανάμεσα στα συνεργαζόμενα σχολεία και πως οικοδομούν για το μέλλον τα θεμέλια ενός ανοιχτού σχολείου βασισμένου στην αποδοχή της διαφορετικότητας των πολιτισμών στο σύγχρονο μεταβαλλόμενο κόσμο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε εδώ το βίντεο για την 5η διακρατική συνάντηση (LTTA C4) 

Δείτε το σχετικό βίντεο που δημιούργησε ο καθηγητής μαθηματικών κ. Τσαγκαδόπουλος

Διαβάστε εδώ τις εντυπώσεις της μαθήτριας της Α΄τάξης Τσαγκαδοπούλου Θ

Δημοσίευση του άρθρου στο trikalaola

Δημοσίευση στο trikalanews

Δημοσίευση στο trikalain 

 

Α28: Παρουσίαση του προγράμματος Erasmus+/KA2 “Reading Without Borders”

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου έγινε παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+/KA2 “Reading Without Borders” μαζί με τα παραγόμενα αποτελέσματα του έργου καθώς και έκθεση παιδικών βιβλίων. Την έκθεση και τα παραγόμενα αποτελέσματα επισκέφτηκαν και οι καθηγητές του σχολείου μας  καθώς και γονείς των μαθητών.  Επιπλέον,  οι μαθητές μας απήγγειλαν ποιήματα για τη σημασία του βιβλίου και μίλησαν στο τοπικό κανάλι για την εμπειρία της συμμετοχής τους (TV10).

 

Outputs’ exhibition_video

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο παρουσίασης στο TV10

Δείτε εδώ το αντίστοιχο άρθρο

 

2 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου μαθητές του σχολείου μας που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+/KA2 “Reading Without Borders” (“Διάβασμα χωρίς σύνορα”) διάβασαν το μήνυμα της ημέρας στους συμμαθητές τους  (Σακοράφα Ασημίνα και Κουτασαμελούλη Σοφία), πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (Παναγιώτης Παπασπύρου) και τους λόγους που θα πρέπει να είναι φίλοι μας τα βιβλία (Θανάσουλα Άννα και Τσαγκαδοπούλου Θεοδώρα).

Επιπλέον, δόθηκαν τρία  βραβεία  και τρεις  έπαινοι  για τους/τις καλύτερους/ες αναγνώστες/στριες στους μαθητές που συμμετείχαν στη δραστηριότητα “Join the great reading challenge” το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα του σχολικού έτους 18-19. Στόχος αυτής της δραστηριότητας ήταν η  παρότρυνση των μαθητών μας για το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων ιδιαίτερα στον ελεύθερο χρόνο τους. Σε αντίστοιχα φυλλάδια που τους δόθηκαν σημείωναν την ημέρα και το χρόνο που διάβασαν  εξωσχολικά βιβλία καθώς και τις σελίδες και τους τίτλους των βιβλίων. Επιπρόσθετα, σημείωσαν στοιχεία για τους χαρακτήρες του βιβλίου, το κεντρικό μήνυμα που ήθελε να περάσει ο συγγραφέας, νοήματα που ξεχώρισαν οι ίδιοι όπως κι ένα διαφορετικό τέλος για την ιστορία.  Τα βραβεία περιελάμβαναν και δώρα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων  αγαπημένων εφηβικών βιβλίων με χρηματοδότηση του προγράμματος. Τα βραβεία παρέλαβαν οι μαθητές:

  • Κουτσαμπελούλη Λεμονιά (Γ2)
  • Σακοράφα Ασημίνα (Β2)
  • Ντόκος Αθανάσιος (Β2)

και τους επαίνους οι μαθήτριες:

  • Τριανταφύλλου Κων/νιά (Β2)
  • Θανάσουλα Άννα (Α4)και
  • Παράσχη Ναταλία (Β2)

Τέλος, δόθηκε  το βραβείο καλύτερου διηγήματος μικρής φόρμας με θέμα  “Μια ιστορία γεννιέται στην πόλη μας”  στον μαθητή Νταμάγκα Θεόδωρο (B2) για το διήγημά του “Το χαμένο γρανάζι”.  Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό  συμμετείχαν μαθητές όλου του σχολείου.

Μήνυμα της Διεθνούς οργάνωσης βιβλίων για τη νεότητα (ΙΒΒΥ) για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου 

Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε

“Βιάζομαι!… Δεν έχω χρόνο!… Αντίο!… Ακούμε τέτοιες κουβέντες κάθε μέρα, όχι μόνο στη Λιθουανία, που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου. Συχνά επίσης ακούμε να λέγεται ότι ζούμε στην εποχή της υπέρμετρης πληροφόρησης, της ταχύτητας και της βιασύνης.

Αν όμως πάρεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, νιώθεις αμέσως διαφορετικά. Φαίνεται πως τα βιβλία έχουν αυτή τη θαυμαστή ιδιότητα- μας βοηθούν να χαλαρώνουμε. Μόλις ανοίξεις ένα βιβλίο και βυθιστείς στα ήρεμα βάθη του, δεν έχεις πια τον φόβο πως όλα περνούν με ξέφρενη ταχύτητα κι εσύ δεν προλαβαίνεις να δεις τι γίνεται. Ξαφνικά, αρχίζεις να πιστεύεις ότι δε χρειάζεται να τρέχεις με τόση βιασύνη για μια δουλειά μάλλον ασήμαντη. Στα βιβλία όλα συμβαίνουν ήσυχα, με μία τάξη καθορισμένη με ακρίβεια. Ίσως επειδή οι σελίδες τους είναι αριθμημένες, ίσως γιατί οι σελίδες κυλούν απαλά και γαλήνια καθώς τις γυρίζεις. Στα βιβλία, όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, συναντούν με ηρεμία τα όσα πρόκειται να συμβούν.

Το σύμπαν ενός βιβλίου είναι ορθάνοιχτο, συνδυάζει μ’ επιτυχία την πραγματικότητα με τη φαντασία. Και καμιά φορά αναρωτιέσαι αν ήταν σ’ ένα βιβλίο ή στη ζωή που πρόσεξες πόσο όμορφα πέφτουναπό τη στέγη ενός σπιτιού  οι σταγόνες του λιωμένου χιονιού ή πόσο ευχάριστος είναι στα μάτια ο τοίχος του γείτονα καλυμμένος με βρύα….. Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε, τα βιβλία μας μαθαίνουν να παρατηρούμε το καθετί, τα βιβλία μας προσκαλούν, ακόμα και μας υποχρεώνουν καμιά φορά να καθίσουμε για λίγο. Συνήθως διαβάζουμε καθιστοί με το βιβλίο στο τραπέζι ή στα γόνατά μας, έτσι δεν είναι; Είμαι βέβαιος ότι τα βιβλία ποτέ δεν βαριούνται όταν βρίσκονται στα γόνατά μας. Κάποιος που απολαμβάνει το διάβασμα –παιδί ή μεγάλος- μας κινεί το ενδιαφέρον πολύ περισσότερο από κάποιον που δε νοιάζεται για τα βιβλία, κάποιον που κυνηγάει διαρκώς το ρολόι, που δεν έχει ποτέ καιρό να καθίσει, που δεν καταφέρνει  να παρατηρήσει πολλά απ’ όσα υπάρχουν γύρω μας.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου, η ευχή μου σε όλους μας είναι: Να υπάρχουν ενδιαφέροντα βιβλία για τους αναγνώστες και ενδιαφέροντες αναγνώστες για τα βιβλία!”

Γιατί να διαβάσω ένα βιβλίο

  • Το βιβλίο είναι ένα εισιτήριο για ένα ιδιαίτερο ταξίδι. Χωρίς το βιβλίο, η «μάνα» γνώση μοιάζει με άδεια αγκαλιά που της λείπει το παιδί της. Το διάβασμα ενός βιβλίου τελικά είναι ένα ταξίδι στη γνώση ή ένας αυτοδιαλογισμός».
  • Το βιβλίο είναι ένας φίλος σιωπηλός, για όλες εκείνες τις ώρες που θέλουμε μια παρηγορητική αγκαλιά μα δεν τη βρίσκουμε. Μας ταξιδεύει σε κόσμους φανταστικούς, διευρύνει τους πνευματικούς μας ορίζοντες). Μας μαθαίνει τη ζωή και πώς να την αντιμετωπίζουμε.
  • Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, είναι αναγκαία η στροφή προς το βιβλίο, για να μην καταλήξουμε παθητικοί δέκτες οθονών, αλλά να παραμείνουμε σκεπτόμενοι άνθρωποι».
  • Το βιβλίο πρέπει με κάποιο τρόπο να γίνει μέρος της ζωής μας. Όχι απαραίτητα καθημερινό σίγουρα όμως τακτικό, σαν τους φίλους που δεν τους βλέπουμε συχνά αλλά με την πρώτη ευκαιρία τους συναντάμε.
  • Διαβάζω γιατί η καθημερινότητά μου, φαντάζει πολύ περιορισμένη για να ζήσω όλα αυτά που θα ήθελα να ζήσω!
  • Γιατί με ένα βιβλίο ταξιδεύεις σε κόσμους που ποτέ δεν θα μπορέσεις να βρεθείς. Σε άλλες εποχές, στο παρελθόν ή το μέλλον, που τα μάτια σου δεν είδανε ή δεν θα δουν ποτέ. Γιατί με τα μάτια των συγγραφέων θα ζήσεις χίλιες δύο ζωές, που στο μικρό περπάτημα σου σε αυτόν τον κόσμο, δεν προλαβαίνεις να ζήσεις. Μα πάνω και πέρα από όλα αυτά, με τα ταξίδια μέσα στα βιβλία, παλεύεις να γνωρίσεις κάποιον που είναι τόσο κοντά σου, αλλά η κατανόηση του μπορεί να πάρει μια ολόκληρη ζωή: Τον εαυτό σου!
Αποφθέγματα σχετικά με το βιβλίο

 

Δημοσίευση άρθρου στο trikalain

Δημοσίευση του άρθρου στο trikalanews 

Δημοσίευση του άρθρου στο triakalaola.gr

 

 

Α24: “Παριστάνω τον αγαπημένο μου ήρωα ενός βιβλίου που διάβασα”

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+/KA2 με τίτλο “Reading Without Borders”/ “Διάβασμα χωρίς σύνορα ” μαθητές που συμμετέχουν στο έργο μεταμφιέστηκαν σε ήρωες των αγαπημένων τους παιδικών βιβλίων και τους παρουσίασαν στο θέατρο του “Μύλου Ματσόπουλου”.

Κάθε μαθητής επέλεξε μια φράση του  αγαπημένου του ήρωα  και την  απάγγειλε  στους υπόλοιπους μαθητές. Στόχος της δράσης ήταν  όχι μόνο να  ταυτιστούν οι μαθητές μας με αγαπημένους τους ήρωες αλλά και να αναδείξουν και να προβάλλουν σημαντικά μηνύματα  των αντίστοιχων λογοτεχνικών έργων.

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Αντονέλλα Χήρα, ηθοποιό-θεατροπαιδαγωγό για την βοήθεια που μας προσέφερε. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν.

Πατήστε εδώ να δείτε το σχετικό βίντεο:

Γνωριμία με την συγγραφέα Μαρούλα Κλιάφα

Την Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου, επισκέφτηκε το σχολείο μας η συγγραφέας κ. Μαρούλα Κλιάφα, για να συζητήσει με την ομάδα των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+/KA2 με τίτλο “Reading Without Borders” (“Διάβασμα Χωρίς Σύνορα”). Οι μαθητές είχαν διαβάσει βιβλία της, όπως  “Η ιστορία ενός νεαρού Gamer”, “Ο δρόμος για τον Παράδεισο είναι μακρύς”, “Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα”, “Δύσκολοι καιροί για μικρούς πρίγκιπες”, “Άγρια παιχνίδια” κ.α. H συζήτηση κινήθηκε  γύρω από τους ήρωες  και τα νοήματα των βιβλίων της συγγραφέως, αλλά και γενικότερα τις ιδιαίτερες κλίσεις που πρέπει να έχει κάποιος να γίνει συγγραφέας, τη χαρά που παίρνει  από τα δημιουργήματά του, την αφόρμηση για να ξεκινήσει ένα βιβλίο, τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται και πολλά άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τους εφήβους. Σε όλες τις ερωτήσεις η κ. Μαρούλα Κλιάφα απάντησε πρόθυμα, μ΄αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο που έχει να προσεγγίζει τα παιδιά. Οι μαθητές μας ωφελήθηκαν πολλαπλά από αυτή τη δραστηριότητα, αφού αποτέλεσε την αφορμή όχι μόνο για να διαβάσουν βιβλία της συγγραφέως, αλλά και να συζητήσουν μαζί της και να τη γνωρίσουν από κοντά. Οι μαθητές και οι  εκπαιδευτικοί της παιδαγωγικής ομάδας ευχαριστούμε θερμά την κ. Μαρούλα Κλιάφα για την ευκαιρία που μας έδωσε.

Οι καθηγήτριες

Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86)

Μπανάσιου Ευαγγελία (ΠΕ02)



Γνωριμία με το συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+/KA2 “Reading Without Borders” (“Διάβασμα Χωρίς Σύνορα”) μαθητές της Α΄ Γυμνασίου του σχολείου μας με την καθοδήγηση της φιλολόγου  Μπανάσιου Ευαγγελίας συμμετείχαν σε δραστηριότητα γνωριμίας με τον αξιόλογο Έλληνα συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη. Οι μαθητές αφού παρακολούθησαν βίντεο σχετικά με τη ζωή  και το έργο του, συμμετείχαν σε συζήτηση για την προσωπικότητα του συγγραφέα και  συμπλήρωσαν σχετικά φύλλα εργασίας. Το ενδιαφέρον των μαθητών και η συνεργασία για την ανακάλυψη της γνώσης  επισφράγισαν αυτή την ενδιαφέρουσα δραστηριότητα.

Α25: Εικονογράφηση ενός λαϊκού παραμυθιού

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+/KA2, με τίτλο “Διάβασμα χωρίς σύνορα”  (“Reading Without Borders”) που υλοποιεί το σχολείο μας για τα σχολικά έτη 2017-19, μαθητές του σχολείου μας εικονογράφησαν το γνωστό λαϊκό παραμύθι   “Το πιο γλυκό ψωμί” με τη βοήθεια της καθηγήτριας των καλλιτεχνικών  Καλλέργη  Κων/ντίας. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους κλίσεις αλλά ταυτόχρονα να διδαχθούν από το παραμύθι για τα στάδια από τα οποία περνάει το ψωμί για να φτάσει στο τραπέζι μας. Επιπλέον, διδάχθηκαν την αξία της εργασίας. Όταν ο άνθρωπος  δουλεύει αισθάνεται ικανοποιημένος, αμείβεται, νιώθει χαρά και ευτυχία. Τα υλικά αγαθά που κατείχε ο βασιλιάς δεν τον έκαναν ευτυχισμένο και χαρούμενο. Η σοφία όμως που κατείχε ο γέροντας τον οδήγησε να βρει την πραγματική ευτυχία μέσα από την εργασία. Το παραμύθι μεταφράστηκε στα αγγλικά με στόχο να μοιραστεί σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές των εταιρικών σχολείων της σύμπραξης. Απολαύστε το και στις δυο εκδόσεις ελληνικά και αγγλικά!