Πολιτιστικό Πρόγραμμα: «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον»

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2017-18 εκπονήθηκε στο σχολείο μας το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Εκπαίδευσης  «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον», από μαθητές της Γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, με συντονίστρια του προγράμματος την εκπαιδευτικό Στουκογεώργου Αναστασία-ΠΕ10.01 και συμμετέχοντες τους εκπαιδευτικούς Μπανάσιου Ευαγγελία-ΠΕ02 και Τσαγκαδόπουλο Χαράλαμπο-ΠΕ03.

Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές  τον Ποντιακό Ελληνισμό και συγκεκριμένα την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας. Οι θεματικές ενότητες  τις οποίες μελέτησαν οι μαθητές ήταν: 

  • Η ιστορία του Πόντου.
  • Η καθημερινότητα στον κόσμο: ήθη, έθιμα, τραγούδια, ενδυμασίες, διατροφή.
  • Η ποντιακή διάλεκτος.
  • Οι ποντιακές κοινότητες ανά τον κόσμο.
  • Η Παναγία Σουμελά και τα μοναστήρια του Πόντου.
  • Ο Πόντος μέσα από εικόνες και κείμενα.
  • Η συμβολή των Ποντίων στην ανάπτυξη της Ελλάδας.
  • Οι πρόσφυγες Πόντιοι του προηγούμενου αιώνα και το προσφυγικό πρόβλημα σήμερα.
  • Οι Πόντιοι σήμερα 

Στους παρακάτω συνδέσμους δείτε εργασίες των μαθητών και δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος:

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

ΠΟΝΤΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ – ΕΡΓΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΛΑΖ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

ΔΙΗΓΗΜΑ-Στη γιαγιά Μαρία με αγάπη…..

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄ τάξης στην Αθήνα

 

Οι μαθητές της  Γ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα στις 5-6 Απριλίου 2016.  Επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στην Βουλή των Ελλήνων, την Ακρόπολη των Αθηνών και το μουσείο της Ακρόπολης. 

 

Εντυπώσεις των μαθητών:

Εκδρομή στην Αθήνα-Εντυπώσεις από την μαθήτρια Πατουλιώτη Μαρίνα

«Ναός του Παρθενώνα»

ένα πολιτιστικό πρόγραμμα για το σχολικό έτος 2014-15 για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου

Υπεύθυνη προγράμματος: Καλλέργη Κωνσταντία 

“Ναός του Παρθενώνα”

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Ο Παρθενώνας του Κώστα Γαβρά (HD)

Καινοτόμα Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Βιωματικές Δράσεις-Δραστηριότητες που εκπονήθηκαν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2014-15:

Το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων  πραγματοποίησε αγώνες βόλεϊ και μπάσκετ, παρουσίασε με επιτυχία τα Καινοτόμα Εκπαιδευτικά Προγράμματα και τις Βιωματικές Δράσεις-Δραστηριότητες  που εκπονήθηκαν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2014-15 και έκλεισε τη φετινή διδακτική χρονιά με μουσική, τραγούδι και χορό.

Τη Δευτέρα και Τρίτη, 11 & 12/05/2015 πραγματοποιήθηκαν αθλοπαιδιές και αγώνες βόλεϋ, μπάσκετ και ποδοσφαίρου   στον αύλειο χώρο υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό των γυμναστών του σχολείου μας  κ. Γκούτα Κων/νου, Υποδιευθυντή και  κ. Πατσιάνη Ηλία, καθώς και  η τελική παρουσίαση όλων των Προγραμμάτων-Δράσεων στην αίθουσα εκδηλώσεων-πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας ενώπιον των μελών της Σχολικής Κοινότητας. Τα εν λόγω εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποίησε εφέτος  το 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ είναι τα ακόλουθα:

 1. «Εκφάνσεις Μουσειοπαιδαγωγικής στο Γυμνάσιο: Ελληνικά Ψηφιακά Μουσεία» (Συντονίστρια: Ηλιάδη Αμαλία Δ/ντρια ΠΕ02, Συμμετέχοντες Εκπαιδευτικοί: Μαγαλιού Καλλιόπη ΠΕ19, Μαυρομμάτη Ειρήνη

ΠΕ04.01, Τσαγκαδόπουλος Χαράλαμπος ΠΕ03).

http://3gym-trikal.tri.sch.gr / (στο πεδίο: Πολιτιστικά προγράμματα-Πολιτισμός)

http://3gym-trikal.tri.sch.gr/?cat=53&paged=2  

http://3gym-trikal.tri.sch.gr/?cat=53&paged=3

 2. «Η περιήγηση ως μέσο μάθησης: από το διαδίκτυο στη βιωμένη ταξιδιωτική εμπειρία» (Συντονίστρια:Μπανάσιου Ευαγγελία ΠΕ02, Συμμετέχοντες Εκπαιδευτικοί: Ηλιάδη Αμαλία Δ/ντρια ΠΕ02, Μπλούνα Καλλιόπη ΠΕ03).

http://3gym-trikal.tri.sch.gr/?cat=53

 3. «Το Βαρούσι χθες και σήμερα»(Συντονίστρια: Μαυρομμάτη Ειρήνη ΠΕ04.01, Συμμετέχοντες Εκπαιδευτικοί: Μαγαλιού Καλλιόπη ΠΕ19, Μπανάσιου Ευαγγελία ΠΕ02 ). http://en.calameo.com/read/004062238aa85759c6443

 4. «Διαφορετικότητα και Μαθηματικά»(Συντονίστρια: Μπλούνα Καλλιόπη ΠΕ03, Συμμετέχων Εκπαιδευτικός: Τσαγκαδόπουλος Χαράλαμπος ΠΕ03).

http://3gym-trikal.tri.sch.gr/?cat=53

 5. «Βιότοπος: Η φύση στην αυλή μας» (Συντονίστρια: Παπαευθυμίου Μαρία ΠΕ04.04, Συμμετέχοντες Εκπαιδευτικοί: Ψάλλα Αθανασία ΠΕ07, Γκούτας Κωνσταντίνος ΠΕ11, Κόπανου Θάλεια ΠΕ14).(στο πεδίο: Περιβαλλοντικά Προγράμματα)

 

 6. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχαιότητα ως σήμερα»( Συντονιστής: Γκούτας Κωνσταντίνος Υπο/ντής ΠΕ11, Συμμετέχων εκπαιδευτικός: Πατσιάνης Ηλίας ΠΕ11).

http://3gym-trikal.tri.sch.gr/?cat=53&paged=2

 7.“Σπίτι μου, σπιτάκι μου” (Συντονίστρια: Σιούλα Αφροδίτη ΠΕ02, Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Μπρέλλα Ευαγγελή ΠΕ02, Καλλέργη Κων/ντία ΠΕ08),(στο πεδίο Περιβαλλοντικά Προγράμματα)

 8. «Ναός του Παρθενώνα-Μουσείο της Ακρόπολης» (Συντονίστρια: Καλλέργη Κων/ντία ΠΕ08, Συμμετέχουσα Εκπαιδευτικός: Σιούλα Αφροδίτη ΠΕ02), στο πεδίο Προγράμματα Πολιτισμού.

 9. «Τεχνολογία: Ευλογία ή Κατάρα; Τα δεινά του Κουτιού της Πανδώρας ή τα δώρα του Προμηθέα» (Συντονίστρια: Κόπανου Ευθαλία ΠΕ14, Συμμετέχοντες Εκπαιδευτικοί: Δημάδης Ηλίας ΠΕ19, Πατραμάνη Ευαγγελία ΠΕ05, Ίτσιου Ελισάβετ ΠΕ02).

http://www.hprt-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=26854&autostart=0

 10.Πρόγραμμα Comenius Regio ?Schools without borders? » (Συντονίστρια:  Συμμετέχοντες Εκπαιδευτικοί: Ηλιάδη Αμαλία Ηλιάδη Αμαλία Δ/ντρια ΠΕ02, Μαγαλιού Καλλιόπη ΠΕ19)

http://3gym-trikal.tri.sch.gr/?cat=53 , http://3gym-trikal.tri.sch.gr/?cat=53&paged=5

http://3gym-trikal.tri.sch.gr/?paged=3

 11. «Από το μπακάλικο της γειτονιάς στο σούπερ μάρκετ της πόλης» (Συντονίστρια: Ψάλλα Αθανασία ΠΕ07, Συμμετέχουσα εκπαιδευτικός: Πατραμάνη Ευαγγελία ΠΕ05)-στο πεδίο Προγράμματα Πολιτισμού.

 12. Βιωματικές Δράσεις Α΄& Β΄ Γυμνασίου: « » (συντονιστές-υπεύθυνοι καθηγητές: Κίτρου Ευαγγελία, ΠΕ16: Η ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, Δημάδης Ηλίας ΠΕ19: Οι μαθητές δημιουργούν το δικό τους ψηφιακό μουσείο, http://3gym-trikal.tri.sch.gr/?paged=2 , http://3gym-trikal.tri.sch.gr/?paged=4 Πατραμάνη Ευαγγελία ΠΕ05: Τα κόμικς στην εκπαιδευτική διαδικασία, http://3gym-trikal.tri.sch.gr/  , Γκούτας Κωνσταντίνος  ΠΕ11, Υπο/ντής & Πατσιάνης Ηλίας ΠΕ11: Φύση και Ζωή-Οι Ολυμπιακοί αγώνες ως βίωμα)

 13.Μεγάλη έκθεση τεχνολογίας με πρωτότυπες κατασκευές υπό την καθοδήγηση και επιστασία της κ. Κόπανου Ευθαλίας ΠΕ14, στην αίθουσα εικαστικών του σχολείου.  

 

 

 

 

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ  από τη μαθήτρια της Β ΄ Γυμνασίου Χατζή Μαρία.  Εντυπώσεις για τις δράσεις και τα προγράμματα του σχολείου μας σήμερα σε μια συγκρίσιμη αντιπαράθεση με το χθες.

“Απ’ το μπακάλικο της γειτονιάς … στο σουπερμάρκετ της πόλης”

ΑΠ΄ ΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ?. ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ένα πολιτιστικό πρόγραμμα για το σχολικό έτος 2014-15 στο οποίο συμμετείχαν μαθητές του Γ1 και Β2 τμήματος του σχολείου μας.

Συντονίστρια καθηγήτρια: Ψάλλα Αθανασία, καθηγήτρια Γερμανικών (ΠΕ07)

 

 

«Εκφάνσεις Μουσειοπαιδαγωγικής στο Γυμνάσιο: Ελληνικά Ψηφιακά Μουσεία»

Εκφάνσεις Μουσειοπαιδαγωγικής στο Γυμνάσιο

ένα πολιτιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το σχολικό έτος 2014-15

Συντονίστρια: Ηλιάδη
Αμαλία ΠΕ02, Διευθύντρια 3ου Γυμνασίου Τρικάλων,
υπεύθυνοι καθηγητές: Μαγαλιού Καλλιόπη ΠΕ19,
Μαυρομμάτη Ειρήνη ΠΕ04, Τσαγκαδόπουλος
Χαράλαμπος ΠΕ03

Εκπαιδευτική εκδρομή της Β΄Γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη

Γράφουν οι μαθήτριες της Β΄τάξης Χατζή Μαρία και Πατουλιώτη Μαρίνα 

Στις 27 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε η εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, μια εκδρομή που όλοι περιμένανε με ανυπομονησία και χαρά. Όλοι ήταν έτοιμοι για μία πληθώρα αξέχαστων και φανταστικών εμπειριών. Και η εκδρομή άρχισε κάπως έτσι?

Είχαμε ήδη φτάσει στην Θεσσαλονίκη χωρίς καν να το έχουμε αντιληφθεί. Το άρωμα τη ς θάλασσας σε συνδυασμό με τα πασίγνωστα αξιοθέατα της  συμπρωτεύουσας της χώρας μας δημιουργούσαν στο μυαλό μας ένα μαγευτικό κλίμα, ένα σύνολο από αμέτρητες, γεμάτο ζωντάνια εικόνες. Τη πρώτη μας στάση αποτελούσε το Βυζαντινό Μουσείο., του οποίου η ίδρυση αποφασίστηκε το 1913, ένα μόλις χρόνο μετά από την απελευθέρωση της πόλης. Τριγυρνώντας ανάμεσα στα πολυάριθμα εκθέματα του μουσείου, αισθανθήκαμε ένα δέος ενώ η μηχανή του χρόνου, μας ταξίδεψε μέσα από τους αιώνες, στην καθημερινή ζωή του Βυζαντίου. Επιπλέον, η ταξινόμηση των εκθεμάτων μας τράβηξε το ενδιαφέρον, καθώς μας άφησε να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για ορισμένες όψεις του βυζαντινού πολιτισμού. Μετά από μία σύντομη περιήγηση μέσα στα κεντρικά αλλά και στα παραδοσιακά στενά της πόλης φτάσαμε στο βαρυσήμαντο ναό του πολιούχου της πόλης, του Αγίου Δημητρίου. Μας συνεπήρε η πληροφορία πως ο Ναός χτίστηκε πάνω από ένα ρωμαϊκό λουτρό στο οποίο μαρτύρησε ο άγιος το 303 καθώς επίσης ότι αναγνωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ωστόσο εντύπωση μας έκανε το γεγονός πως η χρονολογία ανέγερσης του Ναού δεν είναι επακριβώς γνωστή. Παράληψη θα ήταν να μην αναφερθούμε στην οστεοθήκη του Αγίου, που βρίσκεται σε ένα εσωτερικό παρεκκλήσι του Ναού. Κάθε χρόνο  προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι  σπεύδουν να προσκυνήσουν τα οστά του.

Στην συνέχεια, αφού μείναμε ελεύθεροι  από τους καθηγητές, εξερευνήσαμε σαν μικροί εξερευνητές κάθε γωνιά της πόλης. Απολαύσαμε τα ψώνια μας και την ομορφιά της πλατείας Αριστοτέλους, όπου χτυπάει η καρδιά της πόλης. Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε πως μας γοήτεψε ιδιαίτερα η πελώρια οδός Τσιμισκή με τα καταστήματά της να δεσπόζουν σαν ένας ολόκληρος «λαός».  Αλλάζοντας κατεύθυνση, βρεθήκαμε κατά μήκος της παραλίας όπου απολαύσαμε το γρήγορο φαγητό μας μυρίζοντας την αλμύρα της θάλασσας. Φυσικά, από αυτήν την εξερεύνηση δεν θα μπορούσε να λείψει ο Λευκός Πύργος ένα οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα. Προχωρώντας προς την προβλήτα χαλαρώσαμε αφού καθίσαμε στο άκρο της παραλίας, αγναντεύοντας το απέραντο πέλαγος. Ακόμα ,θα μας μείνουν αξέχαστες οι φωτογραφίες που βγάλαμε με φόντο το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τέλος, μία από τις πιο χαρούμενες και διασκεδαστικές στιγμές της εκδρομής μας ήταν η ομαδική βόλτα της Β΄ τάξης περιμένοντας τους καθηγητές. Έπειτα, γεμάτοι ενθουσιασμό αλλά και λύπη που η εκδρομή έφτανε σιγά σιγά στο τέλος της, επιβιβαστήκαμε στα λεωφορεία για να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.. Αργά το βράδυ, φτάσαμε στην πόλη μας, όπου κουρασμένοι από την εντυπωσιακή αυτή εκδρομή, ξαναειδωθήκαμε με τους δικούς μας. Αυτή η εκδρομή θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη μας . Είμαστε σίγουρες πως κάθε μαθητής που συμμετείχε σε αυτήν την εκπαιδευτική εκδρομή θα ήθελε με την πρώτη ευκαιρία να βρεθεί ξανά σε αυτήν την αξιέπαινη πόλη.

Παρουσίαση από τις μαθήτριες της Β΄τάξης Χατζή Μαρία και Πατουλιώτη Μαρίνα