Αγιασμός του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

Την Πέμπτη, 28/9/2023, στις 9:00 π.μ. τελέστηκε στο σχολείο μας ο  Αγιασμός για το σχολικό έτος 2023-2024, από κοινού με το  9ο  Γυμνάσιο Τρικάλων, παρουσία και του Δημάρχου Τρικκαίων, κ. Σακκά Νικολάου.

Χαιρετισμούς στους μαθητές και εκπαιδευτικούς απηύθυναν οι Διευθυντές των δύο σχολείων, κ. Κόκκαλης Θωμάς και κ. Ηλιάδη Αμαλία,  ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Σακκάς Νικόλαος,  ο εκπρόσωπος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου, κ. Ατούν Αναστ., καθώς και ο πρώην Διευθυντής του σχολείου μας, κ. Γκούτας Κων/νος και διαβάστηκαν μηνύματα για καλή σχολική χρονιά. Ακολούθησε διανομή βιβλίων και το υπόλοιπο πρόγραμμα του σχολείου.

Η Διεύθυνση του σχολείου και ο Σύλλογος διδασκόντων εύχονται σε όλους :

«Καλή και Δημιουργική Σχολική Χρονιά με υγεία και δύναμη !».

Έγγραφα σχετικά με την τηλεκπαίδευση

Erasmus+/”Fit 4 Life”: 5η Διακρατική Συνάντηση στο Γαλάτσι της Ρουμανίας

Στο Γαλάτσι της Ρουμανίας  πραγματοποιήθηκε η  5η και τελευταία διακρατική συνάντηση του έργου Erasmus+/K229 “Fit 4 Life”, από 22 έως 27 Μαΐου 2023. Στη συνάντηση  συμμετείχαν  τρεις  μαθητές/-τριες της Α΄ Γυμνασίου: Λάππα Ειτρήνη, Καρακούση Αικατερίνη και Παπαναστασίου Κων/νος καθώς και  δυο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας: Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86, υπεύθυνη υλοποίησης του έργου) και Μπλούνα Καλλιόπη (ΠΕ03).

Οι μαθητές/-τριες με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών  έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του προγράμματος «Έτοιμος για τη Ζωή», το οποίο αποτελεί  μια συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ σχολείων. Το έργο έχει  σκοπό να  προάγει την ψυχική και σωματική υγεία των μαθητών, την ευημερία και την βιώσιμη ανάπτυξη μέσω του αθλητισμού, της υγιεινής  διατροφής, της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στο σχολείο υποδοχής, “Ștefan cel Mare”, στο Galati της Ρουμανίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των  εταιρικών σχολείων (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα και Ισπανία) συμμετείχαν σε ποικίλες εκπαιδευτικές  δραστηριότητες όπως: στην παρουσίαση των σπουδαιότερων  αθλητών της χώρας τους, στην δημιουργία βιβλίου με  παραδοσιακά παιχνίδια, στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού στο βοτανικό κήπο του Γαλατσίου, στο πάρκο περιπέτειας του δάσους Gârbovele, στην κατασκευή παραδοσιακής μάσκας  και γενικά στην γνωριμία με την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της περιοχής. Στόχος των δραστηριοτήτων ήταν να ασκήσουν οι μαθητές μας το νου και το σώμα, να εργαστούν ομαδικά, να κάνουν νέους φίλους, να αισθανθούν, να σκεφτούν, να χαρούν ώστε να ενδυναμωθούν και να είναι «‘Έτοιμοι για τη Ζωή».

Η βόλτα με καραβάκι στις εκβολές του Δούναβη στο Murighiol, η επίσκεψη στο «Parliament Palace – Παλάτι του Λαού» και το Μέγαρο Μουσικής  Athenaeum στο Βουκουρέστι, οι βόλτες στις όχθες του Δούναβη στο Γαλάτσι και οι επισκέψεις στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας Grigore Antipa και Μουσείο Επιστημών θα μας μείνουν αξέχαστες.

Παράλληλα, κατά τις συναντήσεις των συντονιστριών των εταιρικών σχολείων αξιολογήθηκε η  μέχρι τώρα πορεία του έργου και συζητήθηκε η τελική έκθεση και η αποστολή των παραγόμενων προϊόντων. Επιπλέον, δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της Ρουμανίας και να ανταλλάξουν απόψεις για νέες εκπαιδευτικές μεθόδους και πρακτικές. 

Τέλος, θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν αναφερθούμε στην θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξε η ελληνική κοινότητα Γαλατσίου, η οποία ιδρύθηκε το 1864, με τους μαθητές και τις μαθήτριες να παρουσιάζουν ένα καταπληκτικό πρόγραμμα ελληνικών χορών με παραδοσιακές στολές.  Η ιστορία του  Γαλατσίου περιλαμβάνει την πρώτη μάχη της Μολδοβλαχίας ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους και είναι εκεί όπου χύθηκε το  πρώτο αίμα του Εικοσιένα.  Η συγκίνηση ήταν μεγάλη όταν η πρόεδρος κ. Ροδόκλια Ζαφειροπούλου  μας διηγήθηκε την ιστορία των ελλήνων, κυρίως από την Ιθάκη και την Κεφαλονιά, που μεγαλούργησαν στην περιοχή ως ναυτικοί, έμποροι σιτηρών, πλοιοκτήτες, βιομήχανοι.  Άρχοντες μια άλλης εποχής, άφησαν το στίγμα τους, τον πολιτισμό και την κουλτούρα, την οποία προσπαθεί ο σύλλογος να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές.

Το πρόγραμμα Erasmus+ έδωσε την ευκαιρία σε όλους εμάς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, να επικοινωνήσουμε, να συνεργαστούμε, να κάνουμε νέους φίλους και να ανταλλάξουμε απόψεις. Η  συμμετοχή σε προγράμματα Erasmus+ προάγει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες όσων συμμετέχουν σε αυτά και ωφελεί ποικιλοτρόπως τα άτομα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τους οργανισμούς και την κοινωνία στο σύνολό της, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86)

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικής “Αριστοτέλης” 2023 – Διακρίσεις μαθητών

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικής Γυμνασίου «Αριστοτέλης» 2023,  που διοργάνωσαν το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση, με την έγκριση  του Υπουργείου Παιδείας,  διεξήχθη στις 10 Μαρτίου 2023.

Στον διαγωνισμό διακρίθηκαν και έλαβαν Βραβείο Αριστείας  (με βαθμολογία πάνω από 50%)  οι κάτωθι μαθητές/τριες  του σχολείου μας, με φθίνουσα σειρά βαθμολογίας:

Γ΄  ΤΑΞΗ

Παπασπύρου Αναστασία

Θανάσουλας Παναγιώτης

Αποστολίκας Κωνσταντίνος

Β΄ ΤΑΞΗ

Κοκκώνης Μάξιμος

Μέρμηγκας Δημήτριος

Μόσχοβος Αλέξανδρος

Παπαδάκη Δήμητρα

Α΄ ΤΑΞΗ

Σακκά Φωτεινή

Τζέλης Διογένης – Παρασκευάς

Ψωφάκης Κωνσταντίνος

Καραστέργιου Αικατερίνη

Σουλιώτη Ελένη

Από τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων,

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους !                    

Η υπεύθυνη καθηγήτρια

Μαυρομμάτη Ειρήνη – Φυσικός

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Βαρούσι, το στολίδι της πόλης μας»

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-23 εκπονήθηκε στο σχολείο μας το Πολιτιστικό Πρόγραμμα    “ Βαρούσι, το στολίδι της πόλης μας ”   από μαθητές της Γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, με συντονιστή του προγράμματος τον εκπαιδευτικό   Λύτρα Αθανάσιο – ΠΕ02 (Φιλόλογο) και συμμετέχοντες τους εκπαιδευτικούς Δημάδη Ηλία – ΠΕ86 (Πληροφορικής) και Γκούμα Δημήτριο – ΠΕ07 (Γερμανικής Γλώσσας).

Δείτε την τελική παρουσίαση του προγράμματος:

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης: “ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ”

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-23 εκπονήθηκε στο σχολείο μας το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης   “Κλιματική αλλαγή”   από μαθητές της Β΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, με συντονίστρια του προγράμματος την εκπαιδευτικό   Μαυρομμάτη Ειρήνη – ΠΕ04 (Φυσικό) και συμμετέχοντες τους εκπαιδευτικούς Παπαευθυμίου Μαρία – ΠΕ04 (Βιολόγο) και Μπρέλλα  Ευαγγελία – ΠΕ02 (Φιλόλογο).

Δείτε την τελική παρουσίαση του προγράμματος:

 Μαθητικό Φεστιβάλ-Ημέρα Δράσης με τίτλο «Μαζί!» 

Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν στο Μαθητικό Φεστιβάλ-Ημέρα Δράσης με τίτλο «Μαζί!» τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023, ώρα 10:30-12:30 στους χώρους του κινηματογράφου του Δημοτικού Θεάτρου Το φεστιβάλ διοργανώθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση  σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων και περιελάμβανε:

α) παρουσιάσεις εργασιών των σχολείων και δρώμενα,
β) βιωματικά εργαστήρια για παιδιά

Την εμψύχωση των εργαστηρίων είχαν οι : Αντονέλλα Χήρα, Ειρήνη Γκότση και Σόνια Ντόβα

Μαθητές και μαθήτριες δούλεψαν πάνω σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή του διαφορετικού σε όλες του τις μορφές. Τα παιδιά εργάστηκαν πάνω στην ενσυναίσθηση, την αποδοχή του άλλου, την  κατανόηση του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών για όλους. Η συνάντηση αυτή είχε ως στόχο τη διάχυση της δουλειάς των παιδιών, θεατρικά, μουσικά δρώμενα, αφίσες, καλλιτεχνικές δημιουργίες, ζωγραφική τόσο στη σχολική όσο και στην ευρύτερη κοινότητα.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις δουλειές των συμμαθητών τους, βίντεο, μουσική, θεατρικό, αλλά και να συμμετάσχουν οι ίδιοι σ΄ ένα δρώμενο δημιουργίας μιας στατικής εικόνας με τα σώματά τους αναπαριστάνοντας ένα από τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία πολλές φορές καταπατούνται.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγήτριες Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86) και Μπλούνα Καλλιόπη (ΠΕ03).

9Η ΜΑΪΟΥ- ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας της Ευρώπης(9 Μαΐου) οι μαθητές του σχολείου μας πήραν μέρος σε μια σειρά δραστηριοτήτων στο μάθημα των Αγγλικών με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μπαρμπάτη Βασιλική. Πιο συγκεκριμένα, συζήτησαν για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναφέρθηκαν στις αξίες, τις αρχές και τους στόχους της. Περιηγήθηκαν διαδικτυακά σε σπουδαία ευρωπαϊκά μουσεία , ζωγράφησαν σημαίες ευρωπαϊκών κρατών και έκαναν κολάζ .Επίσης, βρήκαν και αντάλλαξαν πληροφορίες για τα πιο περίεργα ήθη και έθιμα της Ευρώπης, για Πασχαλινά έθιμα καθώς και για τα πιο δημοφιλή street food.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά που συμμετείχαν αλλά και στην εκπαιδευτικό για την τόσο ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική δράση με στόχο την καλύτερη γνωριμία με την Ευρώπη και τα κράτη που την αποτελούν.