ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ, ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ & ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΕ ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. – Π.ΕΠΑ.Λ.

Από τις 24 Ιουνίου 2022 και ώρα 10:00 έως και τις 7 Ιουλίου 2022 και ώρα 23:59,
όσοι/-ες επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν
σε οποιαδήποτε τάξη Δημόσιων Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. -ΕΠΑ.Λ. και ημερήσιων
Π.ΕΠΑ.Λ., θα μπορούν να υποβάλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση» για το σχολικό έτος 2022-2023.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://e-eggrafes.minedu.gov.gr

ή μέσω της διαδικτυακής πύλης

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-ananeose-eggraphes-se-geniko-kai-epaggelmatiko-lukeio

,συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής

Το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων στην Ισπανία με το πρόγραμμα Erasmus+ “Fit 4 Life”

Στην 2η διακρατική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Viveiro της Ισπανίας από τις 23 έως 27 Μαΐου συμμετείχε ομάδα του σχολείου μας αποτελούμενη από 3 μαθήτριες (Ζιώγα Έλενα (Γ΄ Τάξη), Κυριαζή Άννα και Παπασπύρου Αναστασία (Β΄ Τάξη) και 3 εκπαιδευτικούς (Τσαγκαδόπουλος Χαράλαμπος (ΠΕ03), Παπαευθυμίου Μαρία (ΠΕ04.4) και Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86)).  Οι μαθήτριες με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών  έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του προγράμματος «Fit 4 Life» («Έτοιμος για τη Ζωή»), μια συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ σχολείων. Το έργο έχει  σκοπό να  προάγει την ψυχική και σωματική υγεία, την ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω του αθλητισμού, της υγιεινής  διατροφής, της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος και την εξασφάλιση ασφαλών μαθησιακών περιβαλλόντων για τους μαθητές.

Το σχολείο υποδοχής  CEIP Plurilingüe Santa Rita. σχεδίασε και υλοποίησε με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών όλων των εταιρικών σχολείων ( Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα και Ισπανία) εκπαιδευτικές δραστηριότητες-LTTA.  Στόχος των δραστηριοτήτων αυτών  ήταν να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές μας τους κινδύνους της  ανθυγιεινής διατροφής και του γρήγορου φαγητού αλλά και τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής ώστε  να αλλάξουν τις κακές συνήθειες και να υιοθετήσουν έναν  καλύτερο τρόπο  ζωής.

Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες έλαβαν μέρος  σε εργαστήρι Υγιεινής Μαγειρικής στην οργανωμένη κουζίνα του σχολείου και  ετοίμασαν υγιεινά σνακ τα οποία πρόσφεραν σε όλους τους μαθητές. Επιπρόσθετα, σχεδίασαν ένα Βιβλίο Μαγειρικής με όλες τις συνταγές και δημιούργησαν ένα εκπαιδευτικό βίντεο με οδηγίες υλοποίησης των συνταγών.

Επιπλέον, συμμετείχαν σε πολλές συναρπαστικές αθλητικές δραστηριότητες όπως σέρφινγκ στον ωκεανό, κανόε καγιάκ, δραστηριότητες περιπέτειας με σχοινιά στον αέρα, μέσα στο δάσος, στο βουνό San Roque.  Τέλος, με το παιχνίδι του  χαμένου θησαυρού που πραγματοποιήθηκε στα σοκάκια του Viveiro οι συμμετέχοντες μαθητές/-τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη στην οποία φιλοξενήθηκαν, τα πιο σημαντικά αξιοθέατα και την ιστορία της.

Τέλος, κατά τις συναντήσεις των συντονιστριών των εταιρικών σχολείων αξιολογήθηκε η  μέχρι τώρα πορεία του έργου, καθορίστηκαν οι μετέπειτα εκπαιδευτικές δραστηριότητες και  έγινε ο προγραμματισμός των επόμενων συναντήσεων.

Το πρόγραμμα Erasmus+ έδωσε την ευκαιρία σε όλους εμάς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, να επικοινωνήσουμε, να συνεργαστούμε και να θέσουμε μέσα από τα εκπαιδευτικά μας συστήματα τις βάσεις για θεμελιώδεις αξίες συνύπαρξης των λαών της Ευρώπης.  

Η υπεύθυνη υλοποίησης του έργου

Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86)

https://www.trikalanews.gr/to-3o-gymnasio-trikalon-stin-ispania-me-programma-erasmus-fit-4-life/

https://trikalain.gr/to-3o-gymnasio-trikalon-stin-ispania-me-programma-erasmus-fit-4-life/

https://www.trikalaidees.gr/%cf%84%ce%bf-3%ce%bf-%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf-%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b9%cf%83%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%bc/

P19: Label analysis -Ανάλυση περιεχόμενων ουσιών προϊόντων με Mobile App

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ “Fit 4 Life” μαθητές και μαθήτριες του τμήματος Β2 την Τρίτη 17/5/2022 διερεύνησαν την επικινδυνότητα των συστατικών έτοιμων συσκευασμένων τροφίμων που αγοράστηκαν από το S/M. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε με εφαρμογή (Mobile App) που κατέβασαν στο κινητό τους τηλέφωνο. Η εφαρμογή “Ingedio Beta” δημιουργήθηκε από Έλληνες επιστήμονες και μπορεί να διαβάζει τα συστατικά του προϊόντος και να τα κατατάσσει σε χρωματικές κατηγορίες ανάλογα με την επικινδυνότητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι μαθητές δουλεύοντας σε ομάδες και με τη βοήθεια των καθηγητριών κ. Κόπανου Ευθαλίας (καθηγήτρια Τεχνολογίας) και κ. Μαγαλιού Καλλιόπης (καθηγήτρια Πληροφορικής) κατέγραψαν σε φύλλο εργασίας τα προϊόντα που διερεύνησαν και τα συστατικά τους.

Ο στόχος της δραστηριότητας ήταν να υιοθετήσουν οι μαθητές μας την παρατήρηση των συστατικών των προϊόντων που καταναλώνουν και να αντιμετωπίζουν με κριτική σκέψη τις τροφές που επιλέγουν να αγοράζουν και να εισάγουν στον οργανισμό τους. Απώτερος σκοπός της όλης διαδικασίας ήταν να ασπαστούν οι μαθητές μας έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής που θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν σωματική και ψυχική υγεία.

P15: HERBS and their healing powers- Τα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+/KA229 “Fit 4 Life” μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας δημιούργησαν παρουσιάσεις με τα πιο γνωστά βότανα της περιοχής μας και τις θεραπευτικές ιδιότητές τους και χρήσεις.

Επιπλέον, συνέλεξαν βλαστούς και φύλλα από βότανα τα οποία αποξήραναν για να δημιουργήσουν το δικός τους φυτολόγιο. Στόχος της δραστηριότητας είναι να γνωρίσουν οι μαθητές μας τα βότανα του τόπου μας, τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και να μάθουν να τα χρησιμοποιούν σωστά για την ενίσχυση της καλής υγείας του οργανισμού τους.

Η βιολόγος του σχολείου μας κ. Παπαευθυμίου Μαρία βοήθησε τους μαθητές/-τριες να μάθουν για την καλή χρήση των βοτάνων. Η συμβολή των μαθηματικών του σχολείου μας, μελών της παιδαγωγικής ομάδας, της κ. Μπλούνας Κ. και του κ. Τσαγκαδόπουλου Χ. ήταν καταλυτική για να δημιούργησαν οι μαθητές μας τα δικά τους φυτολόγια τα οποία θα εμπλουτίζουν συνεχώς.

Ημερήσια εκδρομή της Α΄ Γυμνασίου στα Γιάννενα

Την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου με συνοδούς καθηγήτριες τις: Μαγαλιού Καλλιόπη (καθ. Πληροφορικής), Μπανάσιου Ευαγγελία (καθ. Φιλόλογος), Μαυρομμάτη Ειρήνη (καθ. Φυσικός) και Μπαρμπάτη Βασιλική (καθ. Αγγλικών) επισκέφτηκαν το Μέτσοβο και την πόλη των Ιωαννίνων.

Οι πληροφορίες που συνέλεξαν κάποιοι μαθητές και παρουσίασαν στους συμμαθητές τους για το Μέτσοβο, τους βοήθησαν να γνωρίσουν καλύτερα την φημισμένη κωμόπολη με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα διάσημα τυριά και κρασιά, την Πινακοθήκη Αβέρωφ, την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, την όμορφη πλατεία και τους πολλούς εθνικούς ευεργέτες. Ο χορός που στήθηκε στην αυλή της εκκλησίας όπως γίνεται την ημέρα της γιορτής της Αγίας Παρασκευής έφερε σε επαφή τους μαθητές μας με την παράδοση του τόπου μας.

Η επίσκεψη στο Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο των Ιωαννίνων, στο Βυζαντινό Μουσείο και στο Θησαυροφυλάκιο έδωσε την δυνατότητα στους μαθητές μας να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης από την Τουρκοκρατία έως την σύγχρονη εποχή. Επιπλέον, γνώρισαν την περιοχή της ακρόπολης Ιτς Καλέ και του κάστρου, παρατήρησαν την αρχιτεκτονική των σπιτιών της παλιάς πόλης, έκαναν βόλτα στη λίμνη, απόλαυσαν τοπικές λιχουδιές και γλυκίσματα.

Οι κοινές εμπειρίες με τους συμμαθητές, σε μια τόσο όμορφη περιοχή, με υπέροχο ανοιξιάτικο καιρό, συνέβαλε στην ψυχική ανάταση των παιδιών. Όλοι και όλες επέστρεψαν στα σπίτια τους αναζωογονημένοι και χαρούμενοι διότι η τελευταία μέρα πριν τις διακοπές του Πάσχα πέρασε τόσο ευχάριστα και εποικοδομητικά.

P19: Υγιεινή διατροφή

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+/”Fit4Life” επισκέφτηκε το σχολείο μας η υπεύθυνη για τα προγράμματα αγωγής υγείας του Ερυθρού Σταυρού Τρικάλων κ. Γιοβανοπούλου Ελένη, νοσηλεύτρια -εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών. Η κ. Γιοβανοπούλου παρουσίασε στους μαθητές και τις μαθήτριες του Α3 τμήματος το θέμα “Υγιεινή Διατροφή”. Μέσα από ελκυστικές διαφάνειες αναφέρθηκε στις διατροφικές ομάδες και στην αξία τους, στις βιταμίνες που προσλαμβάνουμε, στην πυραμίδα μεσογειακής διατροφής, στην αξία του πρωϊνού γεύματος, στις διατροφικές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγουμε και γενικότερα στον τρόπο ζωής που πρέπει να ακολουθούμε υιοθετώντας την καθημερινή άσκηση.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να λύσουν πολλές απορίες, να συζητήσουν για τις διατροφικές τους συνήθειες και στο τέλος να τραγουδήσουν όλοι μαζί τραγούδια για τις υγιεινές τροφές και συνήθειες. Η εμπεριστατωμένη παρουσίαση από την εκπαιδεύτρια κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών και κατάφερε να τους προβληματίσει ώστε να αναλογιστούν τον τρόπο διατροφής τους. Ελπίζουμε η συνάντηση αυτή να συνέβαλε ώστε να κατανοήσουν την αξία της υγιεινής διατροφής και της άσκησης στην καθημερινή τους ζωή και να θέσουν τα θεμέλια για την υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που θα τους συνοδεύουν στην ενήλικη ζωή τους. Ευχαριστούμε πολύ την κ. Γιοβανοπούλου που με προθυμία αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας.

Η υπεύθυνη υλοποίησης του έργου

Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86)

Επίσκεψη μαθητών στην Εβραϊκή Συναγωγή Τρικάλων

Την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022, οι μαθητές του Γ1 τμήματος είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Εβραϊκή Συναγωγή στα Τρίκαλα με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μανώλη Κων/νιά (ΠΕ01), θεολόγο. Με την βοήθεια του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Ιακώβ Βενουζίου, οι μαθητές μας γνώρισαν τον τόπο λατρείας της Ιουδαϊκής θρησκείας, πρόσωπα, σύμβολα, σημαίες, αρχές και αξίες των Εβραίων.

Erasmus+ /Fit4Life Φιλοξενία εταιρικών σχολείων στο 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Μετά από δυο χρόνια μιας δύσκολης περιόδου λόγω της πανδημίας Covid-19, ήρθε η στιγμή να συναντηθούν οι εμπλεκόμενες ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών/-τριων του έργου “Fit4Life”. Ως σχολείο είχαμε τη χαρά να είμαστε οι οικοδεσπότες αυτής της φιλοξενίας, πρώτοι από όλες τις ομάδες, από 28 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2022.

Ειδικότερα, το σχολείο μας υποδέχθηκε αντιπροσωπείες 16 εκπαιδευτικών και 26 μαθητών/-τριων ηλικίας 11-14 ετών από πέντε Ευρωπαϊκές χώρες: Ισπανία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκδήλωση υποδοχής στον Δημοτικό Κινηματογράφο στο Μύλο Ματσόπουλου με παρουσιάσεις όλων των σχολείων καθώς και των πόλεων στις οποίες εδρεύουν, με σκοπό την γνωριμία και τη συνοχή της ομάδας. Η εκδήλωση έκλεισε με ελληνικά τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς από τους μαθητές/-τριες του σχολείου μας οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην χορωδία, στα μουσικά όργανα και τους χορούς.

Επίσης, οι φιλοξενούμενοι μαθητές/-τριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια διδακτική ώρα σε διάφορα αντικείμενα στο σχολείο μας και να ξεναγηθούν στα αγγλικά από μαθητές μας.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες (LTTA) με θέμα “Health and Wellbeing through ARTS/ Υγεία και ευτυχία μέσω των Καλών Τεχνών” που περιλάμβαναν χορούς (παραδοσιακούς και μοντέρνους), καλλιτεχνικές δημιουργίες, τραγούδια, ασκήσεις φυσικής κατάστασης κ.α.

Η θερμή υποδοχή δυο σχολείων της πόλης μας: 5ο Δημοτικό σχολείο και 6ο Λύκειο, έδωσε την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές, να συζητήσουν με Έλληνες εκπαιδευτικούς, να προβληματιστούν.

Επιπλέον, οι φιλοξενούμενοί μας επισκέφτηκαν τα Μετέωρα, το Μέτσοβο και τα Γιάννενα. Μέσα από τις ξεναγήσεις σε σημαντικά αξιοθέατα και μουσεία ήρθαν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, είχαν δυνατότητα να γευτούν την τοπική κουζίνα και να βιώσουν τους καθημερινούς ρυθμούς της πόλης μας.

Οι συναντήσεις των συντονιστριών των εταιρικών σχολείων καθόρισαν τα επόμενα βήματα του έργου, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν και τέλος έγινε ο προγραμματισμός των επόμενων συναντήσεων. Η αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του έργου ήταν σημαντική παράμετρος για την καλύτερη υλοποίησή του.

Ευχαριστώ πολύ τον Δ/ντή του σχολείου και όλους τους συναδέλφους της παιδαγωγικής ομάδας: Τσαγκαδόπουλο Χ., Μπλούνα Κ., Παπαευθυμίου Μ. και Μπανάσιου Ε. που βοήθησαν με κάθε τρόπο στην υλοποίηση αυτής της φιλοξενίας.

Τέλος, ευχαριστώ πολύ όλους τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, που απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο τη φήμη μας ως του πιο φιλόξενου λαού και επιβεβαίωσαν την αξία αυτής της αρετής ως βασικής συνιστώσας του ελληνικού πολιτισμού.

Η υπεύθυνη υλοποίησης του έργου

Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86)

Βίντεο εκδήλωσης υποδοχής από τον κ. Τσαγκαδόπουλο Χ.
Δημοσίευση άρθρου στο trikalaculture
Δημοσίευση άρθρου στο trikalaola