Εντυπώσεις από την περιήγησή μας στο Βυζαντινό Κάστρο της πόλης μας.

Στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δράσεων γνωριμίας των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας με τον Βυζαντινό πολιτισμό, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Βυζαντινό κάστρο της πόλης μας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μπανάσιου Ευαγγελία, φιλόλογο και συνοδό καθηγήτρια την κ. Παπαευθυμίου Μαρία, βιολόγο την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου. Οι μαθητές/-τριες του Β1 είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από κ. Ντάφη Ευαγγελία, Δρ αρχαιολόγο και να γνωρίσουν από κοντά ένα από τα εμβληματικά σημεία της πόλης μας. Ευχαριστούμε πολύ την κ. Ντάφη για την όμορφη διαδρομή μέσα στο κάστρο, για τις γνώσεις που μας χάρισε και για τα όμορφα συναισθήματα που βίωσαν τα παιδιά μας.

Χαρακτηριστικά είναι τα κείμενα που ακολουθούν:

Προσωπικά είμαι μεγάλος λάτρης της Μεσαιωνικής Ιστορίας τόσο στην χώρα μας όσο και στην Ευρώπη. Για αυτόν τον λόγο έχω ασχοληθεί με τις πολεμικές τεχνικές της εποχής και έχω δώσει μεγάλη βαρύτητα στα κάστρα. Παρόλο που ξέρω στην θεωρία πως και από τι φτιάχνονται τα εμβληματικά αυτά κτήρια ποτέ δεν μου είχε δοθεί ή ευκαιρία να δω ένα κάστρο από κοντά και σε βάθος μέχρι προσφάτως όταν οι καθηγήτριες της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας και η βιολόγος της τάξης μου μας συνόδεψαν σε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο κάστρο της πόλης μας.

Το κάστρο των Τρικάλων είναι χτισμένο στην τοποθεσία της ακρόπολης της αρχαίας Τρίκκης. Αναστυλώθηκε από τον  Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ. Πέρασε από τα χέρια πολλών κατακτητών με τους Οθωμανούς να είναι οι τελευταίοι «κύριοι» του κάστρου.

Η ξενάγησή μας άρχισε από την κύρια πύλη στα δυτικά του κάστρου, συνεχίστηκε στον δεύτερο και έπειτα στον τρίτο οχυρωματικό περίβολο. Καθώς προχωρούσαμε μέσα στο φρούριο. Καθώς προχωρούσαμε μέσα στο φρούριο οι εικόνες και οι περιγραφές των οχυρώσεων, των θεόρατων τειχών και των ψηλών πύργων ερχόντουσαν στη ζωή. Το πιο εκθαμβωτικό θέαμα για εμένα όμως ήταν ο τρίτος οχυρωματικός περίβολος. Πρόσφατα αποκατεστημένος, να στέκεται στην κορυφή του λόφου. Μέσα βρίσκεται η μπαρουταποθήκη, ένα πηγάδι που χρησίμευέ και ως οδός διαφυγής και τέλος μια πανέμορφη αμυγδαλιά να γέρνει πάνω στο πηγάδι και  τα χρώματά της να δίνουν ζωή στην άψυχη πέτρα.

Ήταν πραγματικά μια υπέροχη δράση και ελπίζω να αξιωθούμε να μας επιτρέψουν μια ακόμη εκδρομή όπου μπορούμε να δούμε εν ζωή την Ιστορία της Ελλάδος μας“.

Θανάσουλας Παναγιώτης

      “Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο στην επίσκεψή μου στο Βυζαντινό Κάστρο ήταν τα τείχη. Η ποικιλία υλικών και χρωμάτων ήταν κατά τη γνώμη μου αξιοσημείωτη. Η διαφορετικότητα αυτών των υλικών, των χρωμάτων αλλά και του μεγέθους του τείχους συμβολίζει τις πολυάριθμες επιδρομές των γειτονικών αλλά και των μακρινών λαών. Με τις πολλές επιδρομές το τείχος γκρεμιζόταν και έμενε μόνο ένα μικρό μέρος του. Αναγκάζονταν να το ξαναχτίσουν, αυτή τη φορά με διαφορετικού χρώματος ή μεγέθους υλικά. Αυτή η διαδικασία συνεχιζόταν με το πέρασμα των αιώνων, μέχρι που οι επιδρομές σταμάτησαν, το κάστρο εγκαταλείφθηκε και η ύπαρξη του συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

      Νιώθω τυχερή που βρέθηκα σε αυτόν τον χώρο και πήρα μια ιδέα για το πώς ήταν ο τρόπος ζωής των προγόνων μας.

Αναστασία Αποστολάκη

“Την Δευτέρα 21/2/22 πήγα με την τάξη μου στο φρούριο Τρικάλων. Είδα πολλά καινούργια πράγματα που δεν ήξερα καν πως είχαμε στα Τρίκαλα, για παράδειγμα τις επιγραφές στα τείχη του κάστρου. Το αγαπημένο μου όμως πράγμα ήταν το εσωτερικό της τρίτης πύλης. Τα δύο ανθισμένα δέντρα στη μέση μαζί με το πηγάδι και τον κήπο από πίσω ήταν εκπληκτικά! Δεν περίμενα να δω κάτι τόσο όμορφο! Δυστυχώς δεν μας επέτρεψαν οι ξεναγοί να ανεβούμε πάνω στα τείχη ή στο ρολόι, αλλά είμαι ευχαριστημένος από αυτή την εκπαιδευτική επίσκεψη.”

Ο μαθητής του B’1 -Θάνος Ατούν 

Εντυπώσεις από την επίσκεψη στη Βουλή των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου

Πριν από μερικές μέρες πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας, του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, η ετήσια εκπαιδευτική εκδρομή  στην Αθήνα. Η εκδρομή αυτή θα μας μείνει  αξέχαστη, κατά γενική ομολογία.

Το πρωί της Πέμπτης, 17 Ιανουαρίου 2019, αναχωρήσαμε κατά τις εφτά η ώρα από τα Τρίκαλα με προορισμό  την Αθήνα. Το λεωφορείο ήταν διώροφο, κάτι που ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους. Μετά από ένα πολύωρο ταξίδι, με μία μόνο στάση στη Λαμία, φτάσαμε στην πανέμορφη Αθήνα. Continue reading

Πολιτιστικό Πρόγραμμα: «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον»

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2017-18 εκπονήθηκε στο σχολείο μας το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Εκπαίδευσης  «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον», από μαθητές της Γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, με συντονίστρια του προγράμματος την εκπαιδευτικό Στουκογεώργου Αναστασία-ΠΕ10.01 και συμμετέχοντες τους εκπαιδευτικούς Μπανάσιου Ευαγγελία-ΠΕ02 και Τσαγκαδόπουλο Χαράλαμπο-ΠΕ03.

Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές  τον Ποντιακό Ελληνισμό και συγκεκριμένα την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας. Οι θεματικές ενότητες  τις οποίες μελέτησαν οι μαθητές ήταν: 

  • Η ιστορία του Πόντου.
  • Η καθημερινότητα στον κόσμο: ήθη, έθιμα, τραγούδια, ενδυμασίες, διατροφή.
  • Η ποντιακή διάλεκτος.
  • Οι ποντιακές κοινότητες ανά τον κόσμο.
  • Η Παναγία Σουμελά και τα μοναστήρια του Πόντου.
  • Ο Πόντος μέσα από εικόνες και κείμενα.
  • Η συμβολή των Ποντίων στην ανάπτυξη της Ελλάδας.
  • Οι πρόσφυγες Πόντιοι του προηγούμενου αιώνα και το προσφυγικό πρόβλημα σήμερα.
  • Οι Πόντιοι σήμερα 

Στους παρακάτω συνδέσμους δείτε εργασίες των μαθητών και δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος:

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

ΠΟΝΤΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ – ΕΡΓΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΛΑΖ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

ΔΙΗΓΗΜΑ-Στη γιαγιά Μαρία με αγάπη…..

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα

 Την Πέμπτη και Παρασκευή 1 και 2 Φεβρουαρίου 2018 οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν προγραμματισμένη διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα, με συνοδούς εκπαιδευτικούς την κ. Καλλέργη Κωνσταντία-ΠΕ08, την κ. Μπλούνα Καλλιόπη-ΠΕ03, τον κ. Τσαγκαδόπουλο Χαράλαμπο-ΠΕ03 και την κ. Στουκογεώργου Αναστασία-ΠΕ10.01. Η συγκεκριμένη εκδρομή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος για το ναό του Παρθενώνα.  Οι μαθητές κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους:

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – Γ3

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΠΑΤΟΥΛΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – Γ3

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Καστοριά

Την Παρασκευή,  28 Απριλίου 2017, η Β΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στην Καστοριά. Τους μαθητές συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί,  Μπλούνα Καλλιόπη-ΠΕ03,  Μπανάσιου Ευαγγελία-ΠΕ02, Ψάλλα Αθανασία-ΠΕ07 και  Δημάδης Ηλίας-ΠΕ19. Οι μαθητές κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους από την ευχάριστη και πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση στην όμορφη πόλη της Καστοριάς:

Εκδρομή στην Καστοριά   ( Κατσίκα Αικατερίνη – Β3 )

Την Παρασκευή 28 Απριλίου, τα παιδιά της  Β΄ Γυμνασίου  του σχολείου μας μαζί με τέσσερις συνοδούς καθηγητές  που προθυμοποιήθηκαν να μας συνοδέψουν, πραγματοποιήσαμε μια εκπαιδευτική εκδρομή στην πανέμορφη πόλη της Καστοριάς.

Από τις  προηγούμενες μέρες ήμασταν ενημερωμένοι για την ώρα άφιξής μας στο σχολείο, όπου θα μας περίμεναν δύο λεωφορεία, για να μας οδηγήσουν στην Καστοριά. Αναχωρήσαμε από τα Τρίκαλα στις 7:30 το πρωί και ακολούθησε ένα τρίωρο ταξίδι, ελαφρώς κουραστικό, αλλά ταυτόχρονα ευχάριστο, αφού πρώτον είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να διασκεδάσουμε με τους συμμαθητές μας και δεύτερον η διαδρομή ήταν ιδιαίτερη, με πολλά φυσικά τοπία. Φτάνοντας λοιπόν στην ηλιόλουστη Καστοριά, και μιας που η εκδρομή ήταν μονοήμερη, ξεκινήσαμε αμέσως με την επίσκεψη μας στο Λαογραφικό Μουσείο. Εκεί μας υποδέχτηκε η ξεναγός, η οποία με όλη την καλή διάθεση μας ενημέρωσε για το αρχοντικό το οποίο στεγάζει το Λαογραφικό μουσείο και για το τι πρόκειται να δούμε. Μάθαμε λοιπόν πως το αρχοντικό ήταν ζωγραφισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του από τους αρχικούς ιδιοκτήτες και πως ανήκε στην οικογένεια Ν. Αϊβαζή. Έπειτα όμως ασβεστώθηκε για λόγους υγιεινής. Παρόλα αυτά εμείς μεταφερθήκαμε νοερά στο παρελθόν, αφού είδαμε  αντικείμενα της τότε καθημερινής ζωής στο σπίτι και την εργασία, επισκεφτήκαμε διάφορα  δωμάτια όπως το δωμάτιο του ζεύγους, τον χώρο υποδοχής, την κουζίνα με τα μαγειρικά σκεύη, το δωμάτιο του αργαλειού, το κελάρι των κρασιών, των τροφίμων και την αυλή.

 Αφού συλλέξαμε πλήθος στοιχείων για τον πολιτισμό και την ευμάρεια των κατοίκων της Καστοριάς, συνεχίσαμε την εκδρομή  με την επίσκεψή μας στο Σπήλαιο του Δράκου. Είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε αυτό το μαγευτικό τοπίο φυσικής ομορφιάς, στο οποίο ανακαλύφτηκαν οστά αρκούδας ηλικίας πολλών χιλιάδων ετών. Η διαδρομή ήταν εντυπωσιακή και ξεχωριστή καθώς δε σου δίνεται καθημερινά η ευκαιρία να περνάς από ένα σπήλαιο με τέσσερις λίμνες και γεμάτο γιγαντιαίους σταλαχτίτες και σταλαγμίτες, όπου για να δημιουργηθούν πρέπει να περάσουν πολλά εκατομμύρια χρόνια Η εκδρομή μας συνεχίστηκε στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας, όπου προσκυνήσαμε τις εικόνες και πληροφορηθήκαμε για την απελευθέρωση της Καστοριάς  από τον Αλέξιο Α΄ τον Κομνηνό  από τους Νορμανδούς. Τελειώνοντας με τις εκπαιδευτικές μας επισκέψεις, είχαμε μέχρι τις 17:30 το απόγευμα τρεις ώρες στη διάθεσή μας για φαγητό, φωτογραφίες και γενικά να θαυμάσουμε το ειδυλλιακό τοπίο της λίμνης της Καστοριάς!

Η εκδρομή μας είχε πλέον ολοκληρωθεί και έπρεπε δυστυχώς να επιστρέψουμε στα Τρίκαλα. Εμπλουτίσαμε  με ευχάριστο τρόπο τις γνώσεις μας, αποκτήσαμε νέες εμπειρίες και δεθήκαμε περισσότερο με τους συμμαθητές μας. Για τους παραπάνω λόγους πιστεύω πως η εκδρομή αυτή θα  μείνει στο μυαλό μας ως μια ευχάριστη ανάμνηση!!

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑ  (Κυριάκος  Αχιλλέας –  Β1)

Την Παρασκευή στις 28 Απριλίου του 2017 και ώρα 7: 30 η τάξη της Β΄ Γυμνασίου ξεκίνησε  από  τον χώρο του σχολείου με δύο λεωφορεία με προορισμό την πανέμορφη Καστοριά.  Ο χρόνος που περάσαμε εμείς οι μαθητές μέσα στο λεωφορείο στην διάρκεια του ταξιδιού ήταν φανταστικός!  Όταν πηγαίναμε στην Καστοριά κάναμε μια στάση, για να αγοράσουμε όλοι ό,τι θέλαμε.

 Μετά από ταξίδι δύο ωρών με ενδιάμεση στάση καταφέραμε να φτάσουμε στην Καστοριά. Οι καθηγητές, οι οποίοι μας συνόδευαν, σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλύτερα αν πηγαίναμε στο πρώτο αξιοθέατο, το λαογραφικό μουσείο, με τα πόδια. Έτσι πραγματοποιήσαμε μια όμορφη βόλτα γύρω από την καταπληκτική λίμνη της Καστοριάς. Μόλις φτάσαμε στο μουσείο όλοι παραξενευτήκαμε, καθώς ήταν ένα παλιό αρχοντικό, το οποίο χρονολογείται από το 1680. Η ξεναγός, μας έδειξε τα διάφορα δωμάτια του αρχοντικού και μας έδινε λεπτομέρειες για το τι συνέβαινε στο κάθε ένα την εποχή εκείνη και μας εξήγησε και τις συνήθειες των ανθρώπων τότε. Έπειτα από αυτή την καταπληκτική περιήγησή μας στο λαογραφικό, πήγαμε στο Σπήλαιο του Δράκου, ένα υπέροχο σπήλαιο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Ακολουθώντας τη διαδρομή με τον ξεναγό, εξερευνήσαμε το εσωτερικό του και θαυμάσαμε τις μικρές λιμνούλες και τα παράξενα σχέδια που δημιούργησαν τα πετρώματα εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Μετά από το σπήλαιο, κατευθυνθήκαμε στο Μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας. Εκεί ενημερωθήκαμε σχετικά με το κτίσιμο του μοναστηριού, το οποίο κατασκευάστηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Αλέξιο Κομνηνό, και θαυμάσαμε τις υπέροχες τοιχογραφίες που κοσμούσαν όχι μόνο το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό των ναών. Αγοράσαμε διάφορα κομποσκοίνια και σταυρουδάκια και κατόπιν «ξεχυθήκαμε» στην πόλη της Καστοριάς, για να κάνουμε τα ψώνια που θέλαμε και να φάμε ένα ωραίο μεσημεριανό.

 Στις 5:30 μμ, την ώρα που είχαμε δώσει  ραντεβού για να επιβιβαστούμε στα λεωφορεία μας, ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής. Ο χρόνος μέσα στο λεωφορείο και στον δρόμο της επιστροφής ήταν εξίσου διασκεδαστικός, γεμάτος χορό και τραγούδια. Στις 8:30 μμ φτάσαμε στον χώρο του σχολείου.

Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για όλους μας. Πέρα από το γεγονός ότι επισκεφτήκαμε μια καινούρια, διαφορετική, αλλά εξίσου όμορφη πόλη σαν τη δική μας, γνωρίσαμε νέα πράγματα για κάποιες άλλες περιόδους της ιστορίας μας. Αυτές οι γνώσεις που αποκτήσαμε μέσα από αυτή την εκδρομή, θα μας φανούν χρήσιμες και σίγουρα θα εκτιμήσουμε αυτά τα ταξίδια, γιατί ίσως στο μέλλον να μην έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε και να απολαύσουμε αυτά τα ωραία μέρη, παρέα με τους συμμαθητές μας.

 

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ιθάκης

Το τριήμερο από Πέμπτη 16 έως Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017, μαθητές της Β΄ τάξης και Γ΄ τάξης  του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Ιθάκης που βρίσκεται στο Βαθύ το μεγαλύτερο οικισμό του νησιού. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Περιβάλλον -Πολιτισμός -Τουρισμός: στα ίχνη του παρελθόντος με τη βοήθεια της τεχνολογίας αναζητώ ένα βιώσιμο μέλλον» που εκπονεί το σχολείο μας για το σχολικό έτος 2016-17 με συντονίστρια την κ. Πατραμάνη Ευαγγελία (ΠΕ05). Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί:    Μπανάσιου Ευαγγελία-ΠΕ02,    Μαγαλιού Καλλιόπη -ΠΕ19 και Τσαγκαδόπουλος Χαράλαμπος-ΠΕ03.

Το πρόγραμμα που παρακολούθησαν οι μαθητές μας είχε τίτλο «Ομηρική Ιθάκη: Το Ταξίδι του Οδυσσέα». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα  περιελάμβανε  μια ιστορική αναδρομή στο μύθο και την πραγματικότητα των ταξιδιών που κάνει κανείς στη ζωή μέσα από ποικιλία καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, θεατρικών παιχνιδιών, παιχνιδιών ρόλων, κατασκευών και περιβαλλοντικών παιχνιδιών. Μέσα από την  προβολή του ταξιδιού του Οδυσσέα οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου προσπάθησαν να  εμφυσήσουν στους μαθητές μας και  αυριανούς πολίτες τη σπουδαιότητα της αναζήτησης της δική τους Ιθάκης ασχέτως τιμήματος ή κόστους.

Η άψογη φιλοξενία στον ξενώνα του ΚΠΕ, τα καταπληκτικά τοπία του νησιού, τα ομαδικά παιχνίδια και οι γνώσεις που κατέκτησαν οι μαθητές μας έκαναν το ταξίδι μας σημαντικό και  χωρίς αμφιβολία εγχαράχτηκε στη μνήμη μας.

“…η Ιθάκη δεν μας γέλασε. Έτσι σοφοί που γίναμε, με τόση πείρα, ήδη το καταλάβαμε οι Ιθάκες τι σημαίνουν”

Εξάλλου οι εντυπώσεις των μαθητών μας το επιβεβαιώνουν:

Δείτε εδώ τις εντυπώσεις της μαθήτριας του Γ2 Παράσχη Ιωάννας

Δείτε εδώ τις εντυπώσεις της μαθήτριας του Γ1 Καρκανιά Αλεξάνδρας

Εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄ τάξης στην Αθήνα

 

Οι μαθητές της  Γ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα στις 5-6 Απριλίου 2016.  Επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στην Βουλή των Ελλήνων, την Ακρόπολη των Αθηνών και το μουσείο της Ακρόπολης. 

 

Εντυπώσεις των μαθητών:

Εκδρομή στην Αθήνα-Εντυπώσεις από την μαθήτρια Πατουλιώτη Μαρίνα

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο ΚΠΕ Περτουλίου-Τρικκαίων

Η Β΄ τάξη του σχολείου μας, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016, επισκέφτηκε το ΚΠΕ Τρικκαίων στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Ληθαίος, πηγή ζωής και Ιστορίας». Στον πολύ φιλόξενο χώρο του περιβαλλοντικού κέντρου της πόλης μας, στο λόφο του Προφήτη Ηλία, οι μαθητές μας ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους για το ποτάμι της πόλης μας και πήραν μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια. Το β΄ μέρος του προγράμματος περιλάμβανε πραγματοποίηση μετρήσεων στο ποτάμι και ενημέρωση για την πανίδα και τη χλωρίδα του Ληθαίου. Αλλά ας μιλήσουν καλύτερα τα παιδιά που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα.

Η υπεύθυνη του προγράμματος 

Σιούλα Αφροδίτη – ΠΕ02

Εντυπώσεις από την επίσκεψη στο ΚΠΕ-Καρκανιά Αλεξάνδρα

Εντυπώσεις από την επίσκεψη στο ΚΠΕ-Δασκάλου Ελένη

Εντυπώσεις από την επίσκεψη στο ΚΠΕ-Παράσχη Ιωάννα

 

Εντυπώσεις μαθητών από την Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Τμήμα Γεωπονίας του Α.Π.Θ.

«Το παιδί στον κόσμο των τροφίμων»

   Με το σχολείο μου, το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων, πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2015 εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο χώρο του αγροκτήματος του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σκοπός της εκδρομής ήταν η επιμόρφωση σε θέματα διατροφής, τεχνολογίας και ασφάλειας τροφίμων.

  Όταν φθάσαμε στο αγρόκτημα Γεωπονίας, στην περιοχή του αεροδρομίου, μας περίμεναν οι υπεύθυνες φοιτήτριες που θα μας παρουσίαζαν το πρόγραμμα. Μας έδειξαν σε video τη διατροφική πυραμίδα, τις ομάδες τροφίμων, καθώς και τον συνδυασμό μεταξύ τους. Μας έδωσαν ένα έντυπο πιάτο, για να θυμόμαστε πάντα τι πρέπει να περιλαμβάνει το καθημερινό μας πιάτο!

 Ύστερα, συμμετείχαμε στην παρασκευή γιαουρτιού βήμα, βήμα. Στο τέλος, περιηγηθήκαμε στον χώρο του αγροκτήματος βλέποντας και παρατηρώντας τα ζώα και τις εγκαταστάσεις.

   Η εκπαιδευτική αυτή εκδρομή ήταν πολύ χρήσιμη, γιατί μάθαμε για την ισορροπημένη διατροφή, τις ομάδες τροφίμων, την τεχνολογία των τροφίμων και γενικότερα την σχέση της διατροφής με την υγεία μας.

                                                                                           Γιαννίκα  Εβελίνα                                                                                                  Α1 Τάξη 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

 

Η πόλη μας το Φθινόπωρο

Εργασία μαθητών στα πλαίσια της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Τρικάλων την  Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015, στον Μύλο του Ματσόπουλου.