ΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Αγαπητοί μαθητές, επειδή το Π.Σ.Δ (Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο) είναι αρκετά βεβαρημένο, σαν ξεκίνημα μπορείτε μέσα από την ιστοσελίδα του σχολείου, από το αρχικό  μενού, να επιλέξετε  από τα “Μαθήματα”, την “Τεχνολογία”.

Εκεί  θα βρείτε Βοηθητικό υλικό για την Τεχνολογία της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης. Αξιοποιήστε το δημιουργικά (πάντα προαιρετικά), όπως σας αρέσει. Πάντα θα έχετε  σαν βοηθό σας τις οδηγίες, τόσο του βιβλίου, αλλά κυρίως αυτές που σας έχουν δοθεί μέχρι τώρα από τα μαθήματα στην τάξη. Μπορείτε να στέλνετε τις απορίες σας, τις εργασίες σας (γραπτές, ηλεκτρονικές, κατασκευαστικές, πειραματικές), για βοήθεια, έλεγχο και αξιολόγηση στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου <kapkop@sch.gr> της καθηγήτριας σας Κόπανου Ευθαλίας.

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Εργασίες και Υλικό για το μάθημα

1.  ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15.  Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ   2014-15

2.  ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΤΑΞΗΣ.  Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ  Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

3.  ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ  Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.  Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ  Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

4.  ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15.  Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15

5.  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΑΡΚΑΣ (ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ  Α΄  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ). Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΑΡΚΑΣ – Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Η Υπεύθυνη Καθηγήτρια

Κόπανου  Ευθαλία –  ΠΕ 14 04 

Καθηγήτρια του 3ου Γ/σίου Τρικάλων

Δραστηριότητες στο μάθημα της τεχνολογίας για το σχολικό έτος 2013-14

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με το τέλος της σχολικής χρονιάς 2013-14, ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες- εργασίες που ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι μαθητές, στο πλαίσιο του μαθήματος της τεχνολογίας .Οι εργασίες αυτές είναι ατομικές για τους μαθητές της Α ΄τάξης του γυμνασίου και ομαδικές για τους μαθητές της Β΄ τάξης  του γυμνασίου.

Στόχος όλης αυτής της προσπάθειας είναι να αναπτύξουν οι μαθητές δεξιότητες, κριτική σκέψη, να επιλύσουν τυχόν τεχνολογικά προβλήματα, να εκφράσουν προβληματισμούς, να προγραμματίσουν με μεθοδικότητα, να συνεργαστούν με υπευθυνότητα. Η όλη προσπάθεια λοιπόν δεν αποσκοπεί τόσο στο άψογο τελικό αποτέλεσμα-κατασκευή, όσο στην κατανόηση του τρόπου (διαδικασία) δουλειάς, στην οργάνωσή της, στο συντονισμό της και τελικά στην εφαρμογή στην πράξη του “να μαθαίνω πώς να μαθαίνω”.

Ακολουθούν εργασίες των μαθητών της Α ΄και Β΄ τάξης του γυμνασίου.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια

Κόπανου Ευθαλία, ( ΠΕ 14 04)

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ενδεικτικές βοηθητικές ιστοσελίδες στο μάθημα της τεχνολογίας για το σχολικό έτος 2013-14

από την καθηγήτρια του μαθήματος Κόπανου Ευθαλία ΠΕ 14 04.

Μέσα στα πλαίσια του μαθήματος της τεχνολογίας οι μαθητές καλούνται να υλοποιήσουν κάθε χρόνο δραστηριότητες-εργασίες, ατομικές στην Α΄ γυμνασίου, ομαδικές στη Β΄ γυμνασίου. Στην προσπάθειά τους αυτή μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορες πηγές πληροφόρησης. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι μαθητές (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων ), χρησιμοποιούν μόνο το διαδίκτυο.  Το διαδίκτυο είναι, εκτός των άλλων, μια τεράστια πηγή πληροφοριών, μια γιγαντιαία βιβλιοθήκη. Αμέτρητες ιστοσελίδες προσφέρουν γνώσεις και πληροφορίες για όλα τα θέματα (χωρίς όμως να είναι πάντα αξιόπιστες). Για να δημιουργήσουμε λοιπόν μια ολοκληρωμένη και σωστή εργασία, δεν θα πρέπει να χαθούμε στην τεράστια χοάνη των πληροφοριών και των χιλιάδων συνδέσεων. Θέλοντας λοιπόν και εγώ  να  βοηθήσω τους μαθητές μου στην προσπάθειά τους αυτή, τους δίνω παρακάτω ενδεικτικά κάποιες διευθύνσεις ιστοσελίδων. Continue reading

Ενδεικτικές δραστηριότητες στο μάθημα της Τεχνολογίας για το σχολ. έτος 2012-13.

   Στο μάθημα της Τεχνολογίας δεν προβλέπεται η διδασκαλία συγκεκριμένης ύλης, αλλά ένα πλαίσιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, εφαρμόζοντας στην πράξη την έννοια «μαθαίνω πως να μαθαίνω», μέσα από μια βιωματική διαδικασία. Είναι ένα μάθημα καινοτόμο, ένα μάθημα του οποίου τα χαρακτηριστικά αλλά και η παιδαγωγική του προσέγγιση, είναι αυτό ακριβώς που ζητάει ένα σύγχρονο σχολείο. Είναι ένα μάθημα το οποίο ύστερα από τόσα χρόνια εφαρμογής του αγαπήθηκε από τους μαθητές, γιατί σε αυτό δεν υπάρχουν «κακοί» μαθητές, ανατρέπονται οι συμβατικοί τρόποι διδασκαλίας και παραμερίζεται η αυθεντία του δασκάλου.

   Μέσα σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν κινούμενοι οι μαθητές υλοποίησαν δραστηριότητες-εργασίες, ατομικές στην Α΄ γυμνασίου, ομαδικές στη Β΄ γυμνασίου, με στόχους όχι μόνο τη σύνδεση χειρωνακτικών και διανοητικών δεξιοτήτων στο σχολικό πρόγραμμα, αλλά και την πρακτική εφαρμογή γνώσεων, ικανοτήτων και εμπειριών που αποκτήθηκαν από άλλα μαθήματα. Επομένως στο μάθημα αυτό η έννοια της εργασίας αποτελεί: πράξη αυτοδημιουργίας, αντίληψη κοινωνική, δύναμη πολιτιστική και μεθοδολογία μαθησιακή. Γι’ αυτό και η κατασκευή δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά κορύφωση μιας “έμπρακτης” διαδικασίας μάθησης, που συνιστά μια μεθοδικά σχεδιασμένη και συνειδητά προγραμματισμένη υπεύθυνη “εργασία”.

                                                                               Η υπεύθυνη καθηγήτρια

Κόπανου Ευθαλία , (ΠΕ 14 04 )  

Παρακάτω εμφανίζονται μερικά δείγματα εργασιών των μαθητών της Α΄ και Β΄τάξης.

Δείτε εδώ σε μορφή PDF τις εργασίες των παιδιών για το σχολ. έτος 2012-13

και στον παρακάτω σύνδεσμο σε μορφή flippsnack: http://www.flipsnack.com/FBEFEEAD75E/fhn82ut7