Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας: “ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ”

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023 – 24 εκπονήθηκε στο σχολείο μας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας με τίτλο   “Επιχειρηματικότητα”   από μαθητές της Γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, με τους εκπαιδευτικούς   Αναγνώστου Χρήστο – ΠΕ03.50 (Μαθηματικό) (συντονιστή του προγράμματος), Κούτσικου Ιωάννα – ΠΕ02.50 (Φιλόλογο) και Τσαγκαδόπουλο Χαράλαμπο – ΠΕ03 ( Μαθηματικό). 

Δείτε την τελική παρουσίαση του προγράμματος:

Δείτε την απολογιστική έκθεση του προγράμματος:

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ»

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-24 εκπονήθηκε στο σχολείο μας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης   “Οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής”   από μαθητές της Γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, με συντονίστρια του προγράμματος την εκπαιδευτικό   Μαυρομμάτη Ειρήνη – Φυσικό και συμμετέχοντες τους εκπαιδευτικούς Παπαευθυμίου Μαρία – Βιολόγο και Μπρέλλα  Ευαγγελία – Φιλόλογο. Στόχοι του προγράμματος ήταν:

  • Να κατανοήσουν οι μαθητές τι είναι το οικολογικό αποτύπωμα και πώς οι καταναλωτικές μας συνήθειες και ειδικότερα οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν το περιβάλλον και τον πλανήτη μας.
  • Να μελετήσουν τις διατροφικές καταναλωτικές συνήθειες στο περιβάλλον τους.
  • Να επαναπροσδιορίσουν  τη διατροφική τους  συμπεριφορά και να αποκτήσουν συνήθειες «καλού καταναλωτή», με πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
  • Να αποκτήσουν κριτική ικανότητα σχετικά με τη διατροφική τους συμπεριφορά  και  στάση ζωής στο πλαίσιο της αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Δείτε την τελική παρουσίαση του προγράμματος:

“Ο Θε-ΤΑΛΩΣ συναντά τα e-trikala”

Μια γιορτή δημιουργίας και ψηφιακών δεξιοτήτων για μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συνδιοργάνωσε η ΔΠΕ & ΔΔΕ Τρικάλων με το Δήμο Τρικκαίων και άλλους φορείς. Στόχος της δράσης ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων του νομού Τρικάλων να διασκεδάσουν, να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για το πώς σκέφτονται την έξυπνη πόλη. Η δράση είχε ως πρωταρχικό σκοπό οι μαθητές/τριες να ξεδιπλώσουν διαφορετικές πτυχές της δημιουργικότητάς τους συνδυάζοντας ανθρωπιστικές, θετικές και ψηφιακές επιστήμες σε μια γιορτή της εκπαίδευσης. Η δράση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου την Παρασκευή 19/4/2024 για τους μαθητές και μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το σχολείο μας συμμετείχε με ένα ψηφιακό παιχνίδι με τίτλο “Η βιώσιμη μετακίνηση στην έξυπνη πόλη” που δημιούργησε ομάδα μαθητών της Β1 τάξης: Αλεξίου Κων/νος, Αποστολίκας Αθανάσιος, Βαβίτσας Χρήστος, Γούσιος δημήτριος και Σακκά Φωτεινή. Το παινίδι δημιουργήθηκε σε προγραμματιστικό περιβάλλον SCRATCH και σε σχετικό βίντεο εξηγεί οι μαθητές εξηγούν την υλοποίηση του έργου. Ολοι οι μαθητές του τμήματος Β1 συμμετείχαν στην παρουσίαση του έργου σε ειδικό περίπτερο στο χώρο της πλατείας το οποίο στήθηκε γι αυτό το σκοπό. Μοίρασαν σχετικά φυλλάδια και έκαναν επίδειξη στους επισκέπτες του περιπτέρου τον σκοπό του παιχνιδιού προσκαλώντας τους να το παίξουν.

Στόχος του παιχνιδιού ήταν να παρουσιάσουν οι μαθητές μας με τον δικό τους τρόπο την αξία της χρήσης οικολογικών μέσων μετακίνησης σε μια σύγχρονη πόλη. Έξυπνα ποδήλατα, πατίνια, λεωφορεία, αυτοκίνητα, ελεγχόμενες διαβάσεις και πάρκινγκ, μέσα μετακίνησης υποβοηθούμενα από τις τεχνολογίες αιχμής της εποχής μας (διαδίκτυο, τεχνητή νοημοσύνη) μπορούν να συμβάλουν σε μια έξυπνη βιώσιμη πόλη με ευαισθησία στην άνετη διαβίωση των πολιτών.

Υπεύθυνη καθηγήτρια για την υλοποίηση του έργου και τη συμμετοχή στη δράση ήταν η κ. Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86).

Τους μαθητές και τις μαθήτριες του Β1 συνόδευσαν στο χώρο της δράσης οι καθηγήτριες Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86) και Πατσιατζή Ευαγγελία (ΠΕ02.50).

Εκπαιδευτική Εκδρομή στην Κέρκυρα

Στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων σταδιοδρομίας και πολιτισμού μαθητές της Γ΄ τάξης πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη – εκδρομή στην Κέρκυρα και στα Ιωάννινα από 16 ως 18 Απριλίου 2024. Συγκεκριμένα, στην Κέρκυρα επισκέφθηκαν την επιχείρηση Corfu Olive Tours – The Governor’s Olive Mill και την επιχείρηση Corfu Beer και ενημερώθηκαν για την επιχειρηματική λειτουργία, την παραγωγή και προώθηση – προϊόντων. Επίσης επισκέφθηκαν αξιοθέατα της πόλης της Κέρκυρας καθώς και την Εβραϊκή Συναγωγή στα Ιωάννινα.

Τους μαθητές συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί: Αναγνώστου Χρήστος, Λύτρας Αθανάσιος, Πατσιάνης Ηλίας και Πατσιαντζή Ευαγγελία.

«ΗΜΕΡΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ» για το 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Το 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ σε συνεργασία με το 9ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ τη Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024, την  «ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» δηλαδή την ημέρα ευαισθητοποίησης των ανθρώπων για την κλιματική αλλαγή, πραγματοποίησαν την  «ΗΜΕΡΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ» στον προαύλιο χώρο του Σχολείου.

Δείτε περισσότερα στην παρουσίαση:

ΣΧΟΛΕΙΟ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΚΙ ΟΧΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: “Σχολείο και Οικογένεια: Συνοδοιπόροι και όχι αντίπαλοι” πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη, την Πέμπτη 11-4-2024,  σε συνεργασία του 3ου και 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και των αντίστοιχων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Εισηγητές ήταν: Η κα Γεωργία-Κων/ντία ΚαραγιάννηΣύμβουλος Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικά Υπεύθυνη των 3ου & 9ου Γυμνασίων Τρικάλων, με θέμα: “Οικογένεια και σχολείο: οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης” και ο κ. Ευάγγελος-Βασίλειος ΚαταραχιάςΑστυνόμος Α΄, Αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Τρικάλων, με θέμα: “Οι κίνδυνοι του διαδικτύου- παραβατικότητα ανηλίκων και ενδοσχολικός εκφοβισμός”. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του άξονα αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας  «Σχολείο και Οικογένεια» και είχε ως στόχο την ενίσχυση των σχέσεων εκπαιδευτικών και γονέων. Ήταν μια πρωτοβουλία των υπευθύνων εκπαιδευτικών του αντίστοιχου άξονα αυτοαξιολόγησης των δυο σχολείων της κας Μαγαλιού Καλλιόπης, καθηγήτριας πληροφορικής  (ΠΕ86) του 3ου Γυμνάσιου και της κας Ντάνα Ειρήνης, χημικού (ΠΕ04.02) του 9ου Γυμνάσιου.

Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες γεγονότων-συμβάντων βίας και παραβατικότητας τόσο μεταξύ ενηλίκων  όσο και μεταξύ ανηλίκων. Το τελευταίο είναι ένα πάρα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο καθώς διογκώνεται επικίνδυνα. Οι ανήλικοι αυτοί, οι μαθητές μας, αναλώνουν πολλές ώρες στο διαδίκτυο, πολλές φορές χωρίς την αντίστοιχη επίβλεψη από τους γονείς και οδηγούνται σε επικίνδυνα μονοπάτια.  Χρέος μας ως δάσκαλοι και ως γονείς είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο γι αυτά τα παιδιά. Γονείς και κηδεμόνες και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, όλοι μαζί, έχουμε κοινό όραμα την πρόοδο των παιδιών μας, αποτελώντας την αιτία αυτής της ενημερωτικής-επιμορφωτικής συνάντησης. Οι σχολικές μας κοινότητες του 3ου και του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, σε αρμονική σύμπραξη, καθημερινή επικοινωνία και επιτυχημένη συνέργεια, αποδεικνύουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργατικής σχολικής κουλτούρας που επικρατούν στα σχολεία μας, με συστηματική ανταλλαγή απόψεων και άμεση, απροκατάληπτη επικοινωνία μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών. 

Ως εκπαιδευτικοί, λοιπόν, επιδιώκουμε ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, συμπεριληπτικό, που προσπαθεί για την αποτελεσματική συνεργασία και ουσιαστική επικοινωνία με τους γονείς  προς  επίτευξη των στόχων του κι όχι ένα σχολείο «φρούριο», με διαμάχη εξουσίας ανάμεσα στα δύο εμπλεκόμενα μέρη γονείς-εκπαιδευτικούς, πράγμα που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση  για την ασφαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών μας. 

Σ΄ αυτή τη βάση οι δύο εισηγητές ανέλυσαν διεξοδικά τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και φυσικά τους μαθητές όλων των βαθμίδων και κατέδειξαν την σημασία της σχέσης σχολείου -οικογένειας. Στο τέλος οι εισηγητές δέχθηκαν τις απορίες του κοινού και απαντήθηκαν. 

Η οικογένεια και το σχολικό περιβάλλον αποτελούν τα σημαντικότερα συστήματα στη ζωή των παιδιών. Πολύτιμη και σημαντική η σχέση τους, με αλληλοσυμπληρούμενους αλλά και διαφορετικούς ταυτόχρονα ρόλους. Η  σχέση αυτή οφείλει να είναι συνεχής και αποτελεσματική με ορθή οριοθέτηση καθηκόντων και θετική διάθεση, σε μια βάση κοινής πορείας για το καλό των παιδιών μας. Σχολείο και οικογένεια είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Για να έχουμε ισόρροπη ανάπτυξη των παιδιών και να χτίσουμε τα θεμέλια της νέας γενιάς πάνω σε ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες οφείλουμε να έχουμε ανοιχτές τις διόδους επικοινωνίας.

Μαγαλιού Καλλιόπη, καθηγήτρια πληροφορικής  (ΠΕ86) του 3ου Γυμνασίου

και  Ντάνα Ειρήνη, χημικός (ΠΕ04.02) του 9ου Γυμνασίου.

  Κόκκαλης Θωμάς,    Φυσικός ΠΕ04.01, Δ/ντής 3ου Γυμνασίου Τρικάλων και

Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 9ου Γυμνασίου Τρικάλων

https://bit.ly/3W4gtGX (Trikala Online)

https://bit.ly/49L04ue (www.fatsimare.gr)

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας – Εκπαιδευτική Εκδρομή

Η 4η Απριλίου έχει ανακηρυχτεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας. Με αφορμή την ημέρα αυτή διοργανώθηκε εκπαιδευτική εκδρομή για τους  μαθητές και μαθήτριες της Α’ και της Β’ τάξης του σχολείου μας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Απριλίου, στο Νυμφαίο της Φλώρινας.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν τα δύο καταφύγια  της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος», το “Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας “ στο Νυμφαίο και το  “Καταφύγιο Λύκου και Λύγκα” στις  Αγραπιδιές, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν ζώα που ανήκουν στα απειλούμενα και προστατευόμενα είδη της Ελλάδας και να ενημερωθούν για την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Τους μαθητές συνόδευαν οι καθηγητές:  Λύτρας Αθανάσιος,  Αναγνώστου Χρήστος,  Μπανάσιου Ευαγγελία,  Μπλούνα Καλλιόπη,  Πατσιαντζή Ευαγγελία,  Πατσιάνης Ηλίας,  Γκούμας Δημήτριος.

Δράση με θέμα “Βιώνω τα συναισθήματά μου”

Την Πέμπτη, 4 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε δράση για τους μαθητές της Α΄ Τάξης με θέμα “Βιώνω τα συναισθήματά μου”, από το Κέντρο Υγείας και από το Διεπιστημονικό Προσωπικό της 1ης ΤΟΜΥ Τρικάλων.

Σκοπός της παρέμβασης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών, ώστε να αναγνωρίζουν τα βασικά συναισθήματα, να τα κατανοούν και να τα εκφράζουν.

Δράση με θέμα “Διατροφική Αγωγή”

Tην Τρίτη, 2 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε δράση για τους μαθητές της Β΄ Τάξης, με θέμα “Διατροφική Αγωγή”, από το Κέντρο Υγείας και από το Διεπιστημονικό Προσωπικό της 1ης ΤΟΜΥ Τρικάλων.

Σκοπός της παρέμβασης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την αξία της διατροφικής αγωγής. Η ορθή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί προϋπόθεση για τη σωστή νοητική, πνευματική, σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών. Η διατροφική εκπαίδευση είναι προτιμότερο να πραγματοποιείται στα πρώτα στάδια της παιδικής ζωής, καθώς καθορίζει τις μετέπειτα συνήθειες στην ενήλικη ζωή, προλαμβάνοντας λανθασμένες διατροφικές συμπεριφορές.

Κοινή εκδήλωση 3ου και 9ου Γυμνασίου Τρικάλων με θέμα “Σχολείο & Οικογένεια”

Οι Διευθύνσεις του 3ου και του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και οι αντίστοιχοι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα:

“Σχολείο & Οικογένεια: Συνοδοιπόροι και όχι αντίπαλοι”

Την Πέμπτη 11 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ. στο Μουσείο Τσιτσάνη

Εισηγητές στην εκδήλωση είναι:

η κ. Γεωργία-Κων/ντία Καραγιάννη,  Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικά Υπεύθυνη των 3ου & 9ου Γυμνασίων Τρικάλων,  με θέμα: «Οικογένεια και σχολείο: οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης

και  ο κ. Ευάγγελος-Βασίλειος Καταραχιάς, Αστυνόμος Α΄, Αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Τρικάλων, με θέμα: «Οι κίνδυνοι του διαδικτύου- παραβατικότητα ανηλίκων και ενδοσχολικός εκφοβισμός