9Η ΜΑΪΟΥ- ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας της Ευρώπης(9 Μαΐου) οι μαθητές του σχολείου μας πήραν μέρος σε μια σειρά δραστηριοτήτων στο μάθημα των Αγγλικών με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μπαρμπάτη Βασιλική. Πιο συγκεκριμένα, συζήτησαν για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναφέρθηκαν στις αξίες, τις αρχές και τους στόχους της. Περιηγήθηκαν διαδικτυακά σε σπουδαία ευρωπαϊκά μουσεία , ζωγράφησαν σημαίες ευρωπαϊκών κρατών και έκαναν κολάζ .Επίσης, βρήκαν και αντάλλαξαν πληροφορίες για τα πιο περίεργα ήθη και έθιμα της Ευρώπης, για Πασχαλινά έθιμα καθώς και για τα πιο δημοφιλή street food.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά που συμμετείχαν αλλά και στην εκπαιδευτικό για την τόσο ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική δράση με στόχο την καλύτερη γνωριμία με την Ευρώπη και τα κράτη που την αποτελούν.

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ. ΠΑΛΑΤΟΥ

A΄ αρχάριοι :THINKTEEN 1:Unit 1-Unit 4 (p.55)

Α΄ προχωρημένοι :THINK TEEN 1: Unit 1-Unit 6 (p.91)

B΄αρχάριοιTHINK TEEN 2:Unit 1-Unit 6 (p.72)

Β΄προχωρημένοι: ΤΗΙΝΚΤΕΕΝ 2:Unit 1-Unit 3 (p.64)

Γ΄αρχάριοι THINK TEEN 3:Unit 1 -Unit 2 – Unit 3 -Unit 4 (p.48)

Γ΄προχωρημένοιΤΗΙΝΚΤΕΕΝ 2:Unit 5-(Lessons13,15)

Unit 6-(Lessons16)   (p. 106) THINK TEEN 3:Unit 6-Unit 7 (p.84)

Και τα αντίστοιχα Units των Workbooks σε όλα τα επίπεδα

ΥΛΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΐΟΥ-ΙΟΥΝΊΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ. ΑΒΔΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ

ΥΛΗ Β ΤΑΞΗ αρχάριοι 2015-16 (3ο Γυμνάσιο)

Ως εξεταστέα ύλη ορίζεται όλη η διδαχθείσα. Αναλυτικά:

 

Student?sbook: ως σελίδα 72 κείμενα, λεξιλόγιο

Grammar

Adjectives (-ed/ -ing)

Present Simple / Continuous

Past Simple

Purpose (full infinitive)

Wh question words

Adjectives ? adverbs – Comparison

Future Simple

Modals

Conditionals (zero type/1st type)

Present Perfect simple

ΥΛΗ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (προχωρημένοι) 2015-16 (3ο Γυμνάσιο)

Ως εξεταστέα ύλη ορίζεται όλη η διδαχθείσα. Αναλυτικά:

 

Think Teen 2 (student?s book) Unit 5 ως τέλος. Texts: p. 86, 95, 104 – λεξιλόγιο

Workbook 2 unit 5 ? τέλος

 

Grammar

Modal verbs p. 68-69, p. 73-74

Relatives p .79

Passive voice

Indirect speech

Conditionals

 

Think Teen 3 (student?s book) Unit 6 ως p 84. Texts p. 63, 67, 77 – λεξιλόγιο

Workbook 3 unit 6 ως p. 71

 

 

 

 

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

A΄ αρχάριοι :THINKTEEN 1:Unit 1-Unit 4 (p.45)

Α΄ προχωρημένοι :THINK TEEN 1: Unit 1-Unit 6 (p.99)

B΄αρχάριοι: THINK TEEN 2:Unit 1-Unit 6 (p.72)

Β΄προχωρημένοι: ΤΗΙΝΚΤΕΕΝ 2:Unit 1-Unit 3 (p.64)

Γ΄αρχάριοι: THINK TEEN 2:Unit 6-Unit 10(p.120) THINK TEEN 3:Unit 1 -Unit 2 -Unit 4

Γ΄προχωρημένοι: ΤΗΙΝΚΤΕΕΝ 2:Unit 5-Unit 6(p. 120) THINK TEEN 3:Unit 6-Unit 8 (texts,grammar,exercises )/ Unit 9,Unit 10(exercises)

Και τα αντίστοιχα Units των Workbooks σε όλα τα επίπεδα        

 

  

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ:

ΤΑΞΗ Α΄:

ΒΙΒΛΙΟ(KURSBUCH): DEUTSCH EIN HIT 1

ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 1, 2, 3, 5 ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΧΘΕΙ.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕΛΙΔΕΣ: 6-12, 17-19, 20, 23, 28, 30, 32, 34, 37, 38, 41 ½, 46, 48, 53, 55-63, 66, 70, 71, 74-78

ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ-DEUTSCHEINHIT 1: ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ DEUTSCHEINHIT 1 ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΔΑΧΘΕΙ,ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ.

ΤΑΞΗ Β΄:

ΒΙΒΛΙΟ(KURSBUCH): DEUTSCH EIN HIT 1

ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 6, 7, 9 ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΧΘΕΙ.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕΛΙΔΕΣ:71,74-78,81, 92, 93, 97, 98, 104, 110, 127, 128, 134, 136.

ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ-DEUTSCHEINHIT 1: ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ DEUTSCHEINHIT 1 ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ.

ΤΑΞΗ Γ΄:

ΒΙΒΛΙΟ (KURSBUCH): DEUTSCH EIN HIT 2

ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 1, 2, 3 ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΧΘΕΙ.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕΛΙΔΕΣ: 9, 10, 11, 18, 30, 32, 33, 34, 35, 41, 47 ½ 49 ½, 52, 53.

ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΓΑΣΙΩΝ-DEUTSCHEINHIT 2: ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ DEUTSCHEINHIT 2 ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ,ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ.

 

H ΔΙΔΑΣΚΟYΣΑ:

ΨΑΛΛΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Η  26η Σεπτεμβρίου  καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών ( στις 6 Δεκεμβρίου 2001)  από το Συμβούλιο της Ευρώπης .Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών  και της πολυγλωσσίας  στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 225 ιθαγενείς γλώσσες  -περίπου το 3% των γλωσσών του κόσμου. Οι περισσότερες είναι ινδοευρωπαϊκής καταγωγής. Με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες η Ευρώπη έχει γίνει πιο πολύγλωσση. Στο Λονδίνο μόνο, μιλιούνται περίπου 300 γλώσσες (αραβικάτουρκικάκουρδικά,βερβερικάχίντιπουντζάμπι κ.ά.)

 • Παγκοσμίως σήμερα μιλιούνται 6.000 έως 7.000 γλώσσες..
 • Οι περισσότερες γλώσσες του κόσμου μιλιούνται στην Ασία και την Αφρική.
 • Όποιος μιλά μια ξένη γλώσσα καταλαβαίνει καλύτερα τη δική του γλώσσα, μαθαίνει ευκολότερα άλλες ξένες γλώσσες και ενισχύονται οι διανοητικές του ικανότητες.
 • Οι ξένες γλώσσες αποτελούν  πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας, ενώ είναι απαραίτητες για ορισμένα επαγγέλματα που έρχονται σε επαφή με ξένους. (Πηγές: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ )

         Η εκμάθηση γλωσσών παρουσιάζει πλεονεκτήματα για όλο τον κόσμο και για όλες τις ηλικίες. Δεν είναι ποτέ αργά για να μάθουμε ξένες γλώσσες και να επωφεληθούμε από αυτές. Το σημαντικότερο απ΄ όλα είναι η  επικοινωνία που προσφέρει η εκμάθηση μιας γλώσσας σε όλα τα στάδια της ζωής.
Και ας μην ξεχνάμε το κυριότερο, η εκμάθηση γλωσσών συντελεί στην ανάπτυξη της ανεκτικότητας και επίσης στη πολιτιστική προσέγγιση μεταξύ των λαών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο.
         Σήμερα λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις ιδιαίτερες πολιτισμικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που συμβαίνουν στην Ευρώπη, είναι απαραίτητη η     εκμάθηση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας.

 

Ψάλλα Αθανασία, καθηγήτρια Γερμανικών

26 Σεπτεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001 εορτάστηκε με επιτυχία σε 45 χώρες της Ευρώπης με τη συμμετοχή εκατομμυρίων ατόμων σε εκδηλώσεις που αναδείκνυαν τη γλωσσική διαφορετικότητα και τα οφέλη που παρέχει η δυνατότητα της επικοινωνίας σε περισσότερες από μία γλώσσες. Σε συνέχεια της επιτυχημένης αυτής διοργάνωσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακήρυξε την 26η Σεπτεμβρίου ετήσια Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών του έτους 2002 ήταν αφιερωμένη στη «Δια Βίου Μάθηση».

Γιατί μια Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών;

Η ημέρα αυτή θεσμοθετήθηκε προκειμένου:

 • Να ενημερωθούν οι πολίτες για την ύπαρξη αλλά και την αξία των πολλών και διαφορετικών γλωσσών που υπάρχουν στην Ευρώπη.

 • Να επικεντρωθεί η προσοχή του κοινού στην ανάγκη εκμάθησης γλωσσών και διεύρυνσης των γνώσεών του που αφορούν τη γλωσσολογία.

 • Να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για την ανάγκη προστασίας μα και προβολής της πλούσιας γλωσσολογικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

 • Να συνεχιστεί η δυναμική του Ευρωπαϊκού έτους γλωσσών, δηλ. του 2001 και ιδιαίτερα να στηριχθούν οι συνεργασίες που δημιουργήθηκαν στις περισσότερες χώρες.

 • Να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες που ήδη ξεκίνησαν την προηγούμενη χρονιά και να προωθηθούν νέες που θα απευθύνονται σ? ένα πιο διευρυμένο ακροατήριο.

Στόχοι του Εορτασμού

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών χαρακτηρίζεται από ποικιλία στόχων που συμφωνούν με το διαφορετικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ρυθμό ανάπτυξης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προτεραιότητες δίνονται στο:

 • Να δοθεί έμφαση στην αναγνώριση της μοναδικής αξίας που έχει κάθε γλώσσα ως μέσο έκφρασης αυτών που τη χρησιμοποιούν.

 • Να προαχθεί η πλούσια γλωσσική και πολιτισμική ποικιλομορφία της Ευρώπης, η οποία θα πρέπει να συντηρηθεί ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να προστατευθούν οι γλώσσες των μειονοτήτων.

 • Να ενθαρρυνθεί η εκμάθηση γλωσσών μέσα και έξω από τα σχολεία, είτε για μελέτη, είτε για επαγγελματικές ανάγκες, για τους σκοπούς της κινητικότητας, για ανταλλαγές, είτε για απλή ευχαρίστηση.

 • Να τονιστεί η σημασία της «Δια Βίου Μάθησης», καθώς η γλωσσική εξέλιξη δε γνωρίζει ηλικιακά όρια.

 • Να υπενθυμίζει τη σημασία μιας γλωσσολογικής πολιτικής όχι μόνο σε σχέση με την οικονομική επιτυχία αλλά σε σχέση με την κοινωνική ολοκλήρωση, το δικαίωμα έκφρασης, την κατανόηση άλλων πολιτισμών και εν τέλει τη συμμετοχή στη δημιουργία μιας κοινωνίας ειρηνικής και δημοκρατικής.

Αν και πολλοί είναι αυτοί που συμφωνούν για το ότι θα έπρεπε να ήμασταν πολύγλωσσοι, σε πολλές χώρες της Ευρώπης μόνο οι μισοί κάτοικοι μιλούν κάποια ξένη γλώσσα. Στην Ελλάδα τα πράγματα διαφέρουν βέβαια από την υπόλοιπη Ευρώπη καθώς η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα απαιτεί την εκμάθηση μιας ή και περισσότερων γλωσσών. Ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης και βέβαια εξαιτίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρονται τόσες ευκαιρίες για εργασία σε μια άλλη χώρα (εθελοντισμός, ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων) που ωστόσο χάνονται από την έλλειψη γλωσσικών γνώσεων.

Ταυτόχρονα, όμως, οι επαγγελματικές απαιτήσεις έχουν αυξηθεί τόσο ώστε η γνώση ξένων γλωσσών κρίνεται απαραίτητη ακόμα και για τους πολίτες που θέλουν να εργάζονται στη χώρα τους. Η Ευρώπη διαθέτει έναν πραγματικό γλωσσικό θησαυρό. Υπάρχουν περισσότερες από 200 ευρωπαϊκές γλώσσες χωρίς να υπολογίσουμε εκείνες που μιλιούνται από πολίτες που κατάγονται από άλλες ηπείρους. Η εκμάθηση γλωσσών παρουσιάζει πλεονεκτήματα για όλο τον κόσμο και για όλες τις ηλικίες. Δεν είναι ποτέ αργά για να μάθουμε ξένες γλώσσες και να επωφεληθούμε από αυτές. Γιατί σημαντική είναι η διάθεση και η ικανότητα επικοινωνίας που προσφέρει η εκμάθηση μιας γλώσσας σε όλα τα στάφια της ζωής. Και ας μην ξεχνάμε το κυριότερο, η εκμάθηση γλωσσών συντελεί στην ανάπτυξη της ανεκτικότητας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ ων λαών με διαφορετικό και πολιτισμικό υπόβαθρο.

Είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση στις πολιτισμικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που συμβαίνουν στην Ευρώπη.

 Γ1: Βήχα Χρυσάνθη, Βλησσάρη Δήμητρα, Βλησσάρη Ειρήνη, Δήμου Ευριπίδης

Γ?2: Μπακάλη Αριάδνη

 Γ΄3: Μπριάζη Κατερίνα ,Μπρουζούκης Βασίλης, Νταϊλιάνη Θεανώ ,Παπαγόρα Λυδία, Πολύζου Αθηνά, Παπαγεωργίου Νεφέλη, Παππάς Παναγιώτης, Σαρμά Μαρία

Γ?4: Τσαγκαδοπούλου Ζωή, Χατζηγάκη Κατερίνα

Ταξιδεύοντας στο Λονδίνο…μια πόλη ζωντανή…γεμάτη ιστορία και πολιτισμό

ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε με μαθητές της Α΄τάξης το σχ. έτος 2012-13

Δείτε εδώ την τελική παρουσίαση του προγράμματος

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Τέγου Αγορίτσα (ΠΕ06) – Παλάτου Βασιλική(ΠΕ06)- Πατραμάνη Ευαγγελία(ΠΕ05)

 

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Η  26 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών.Οι γενικοί στόχοι της ημέρας είναι:

 • να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών και της διαφοροποίησης των γλωσσών που μαθαίνονται με σκοπό την αύξηση της πολυγλωσσίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης·
 • να προωθήσει την πλούσια γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία της Ευρώπης·
 • να ενθαρρύνει τη δια βίου εκμάθηση γλωσσών μέσα και έξω από το σχολείο.
Στα πλαίσια των ξενόγλωσσων μαθημάτων του σχολείου μας οι μαθητές εργάστηκαν πάνω στο θέμα και δημιούργησαν διάφορες εργασίες υπό την ευθύνη των καθηγητριών τους.
Τα τμήματα γαλλικών με υπεύθυνη την καθηγήτρια Πατραμάνη Ευαγγελία δημιούργησαν “Παροιμίες στα Γαλλικά και Ελληνικά”. Δείτε το παρακάτω αρχείο word: Παροιμίες Γαλλικά _Ελληνικά

Τα τμήματα αγγλικών με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Τέγου Αγορίτσα και Παλάτου Βασιλική δημιούργησαν εργασία με θέμα: “Τα Αγγλικά στον κόσμο”. Δείτε το παρακάτω αρχείο word:  Αγγλικά στον κόσμο

 

Εικόνες που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών  και αναζήτησαν οι μαθητές στο Διαδίκτυο.