Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ»

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-24 εκπονήθηκε στο σχολείο μας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης   “Οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής”   από μαθητές της Γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, με συντονίστρια του προγράμματος την εκπαιδευτικό   Μαυρομμάτη Ειρήνη – Φυσικό και συμμετέχοντες τους εκπαιδευτικούς Παπαευθυμίου Μαρία – Βιολόγο και Μπρέλλα  Ευαγγελία – Φιλόλογο. Στόχοι του προγράμματος ήταν:

  • Να κατανοήσουν οι μαθητές τι είναι το οικολογικό αποτύπωμα και πώς οι καταναλωτικές μας συνήθειες και ειδικότερα οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν το περιβάλλον και τον πλανήτη μας.
  • Να μελετήσουν τις διατροφικές καταναλωτικές συνήθειες στο περιβάλλον τους.
  • Να επαναπροσδιορίσουν  τη διατροφική τους  συμπεριφορά και να αποκτήσουν συνήθειες «καλού καταναλωτή», με πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
  • Να αποκτήσουν κριτική ικανότητα σχετικά με τη διατροφική τους συμπεριφορά  και  στάση ζωής στο πλαίσιο της αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Δείτε την τελική παρουσίαση του προγράμματος:

Εκπαιδευτική Εκδρομή στην Κέρκυρα

Στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων σταδιοδρομίας και πολιτισμού μαθητές της Γ΄ τάξης πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη – εκδρομή στην Κέρκυρα και στα Ιωάννινα από 16 ως 18 Απριλίου 2024. Συγκεκριμένα, στην Κέρκυρα επισκέφθηκαν την επιχείρηση Corfu Olive Tours – The Governor’s Olive Mill και την επιχείρηση Corfu Beer και ενημερώθηκαν για την επιχειρηματική λειτουργία, την παραγωγή και προώθηση – προϊόντων. Επίσης επισκέφθηκαν αξιοθέατα της πόλης της Κέρκυρας καθώς και την Εβραϊκή Συναγωγή στα Ιωάννινα.

Τους μαθητές συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί: Αναγνώστου Χρήστος, Λύτρας Αθανάσιος, Πατσιάνης Ηλίας και Πατσιαντζή Ευαγγελία.

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας – Εκπαιδευτική Εκδρομή

Η 4η Απριλίου έχει ανακηρυχτεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας. Με αφορμή την ημέρα αυτή διοργανώθηκε εκπαιδευτική εκδρομή για τους  μαθητές και μαθήτριες της Α’ και της Β’ τάξης του σχολείου μας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Απριλίου, στο Νυμφαίο της Φλώρινας.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν τα δύο καταφύγια  της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος», το “Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας “ στο Νυμφαίο και το  “Καταφύγιο Λύκου και Λύγκα” στις  Αγραπιδιές, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν ζώα που ανήκουν στα απειλούμενα και προστατευόμενα είδη της Ελλάδας και να ενημερωθούν για την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Τους μαθητές συνόδευαν οι καθηγητές:  Λύτρας Αθανάσιος,  Αναγνώστου Χρήστος,  Μπανάσιου Ευαγγελία,  Μπλούνα Καλλιόπη,  Πατσιαντζή Ευαγγελία,  Πατσιάνης Ηλίας,  Γκούμας Δημήτριος.

Δράση με θέμα “Βιώνω τα συναισθήματά μου”

Την Πέμπτη, 4 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε δράση για τους μαθητές της Α΄ Τάξης με θέμα “Βιώνω τα συναισθήματά μου”, από το Κέντρο Υγείας και από το Διεπιστημονικό Προσωπικό της 1ης ΤΟΜΥ Τρικάλων.

Σκοπός της παρέμβασης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών, ώστε να αναγνωρίζουν τα βασικά συναισθήματα, να τα κατανοούν και να τα εκφράζουν.

Δράση με θέμα “Διατροφική Αγωγή”

Tην Τρίτη, 2 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε δράση για τους μαθητές της Β΄ Τάξης, με θέμα “Διατροφική Αγωγή”, από το Κέντρο Υγείας και από το Διεπιστημονικό Προσωπικό της 1ης ΤΟΜΥ Τρικάλων.

Σκοπός της παρέμβασης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την αξία της διατροφικής αγωγής. Η ορθή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί προϋπόθεση για τη σωστή νοητική, πνευματική, σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών. Η διατροφική εκπαίδευση είναι προτιμότερο να πραγματοποιείται στα πρώτα στάδια της παιδικής ζωής, καθώς καθορίζει τις μετέπειτα συνήθειες στην ενήλικη ζωή, προλαμβάνοντας λανθασμένες διατροφικές συμπεριφορές.

Εκπαιδευτική Εκδρομή στη Θεσσαλονίκη

Οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Τάξης  του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη στις 22 και 23 Φεβρουαρίου 2024. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αγωγής σταδιοδρομίας με τίτλο «Επιχειρηματικότητα», πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο «Η Εβραϊκή Κοινότητα των Τρικάλων» και περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο «Οικολογικό Αποτύπωμα της Διατροφής». Οι μαθητές συμμετείχαν σε πολύ ενδιαφέρουσες επισκέψεις – δράσεις και παράλληλα περιηγήθηκαν στη όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης.

Επισκέφτηκαν το «Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης», το «Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης», το «Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων», την εταιρία «Τερκενλής Α.Ε.», την «Αμερικανική Γεωργική Σχολή». Επίσης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την  μουσικοχορευτική παράσταση «Βίρα τις άγκυρες» στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ). Τους μαθητές συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί:  Λύτρας Αθανάσιος – ΠΕ02, Αναγνώστου Χρήστος – ΠΕ0350, Κούτσικου Ιωάννα – ΠΕ0250, Τσαγκαδόπουλος Χαράλαμπος – ΠΕ03, Γκούμας Δημήτριος – ΠΕ07 και Πατσιαντζή Ευαγγελία – ΠΕ0250. 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο εργοστάσιο γάλακτος “ΤΥΡΑΣ”

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων επισκέφτηκαν το εργοστάσιο  «ΤΥΡΑΣ» της επιχείρησης ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε. στα Τρίκαλα. Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των  εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο μας για το σχολικό έτος 2023-24:   1). Αγωγής σταδιοδρομίας με τίτλο «Επιχειρηματικότητα»,   με υπεύθυνους τους εκπαιδευτικούς Αναγνώστου Χρήστο – ΠΕ0350, Κούτσικου Ιωάννα – ΠΕ0250 και Τσαγκαδόπουλο Χαράλαμπο – ΠΕ03 και    2). Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο «Οικολογικό Αποτύπωμα της Διατροφής» με υπεύθυνους τους εκπαιδευτικούς Μαυρομμάτη Ειρήνη – ΠΕ0401, Παπαευθυμίου Μαρία – ΠΕ0404 και Μπρέλλα Ευαγγελία – ΠΕ02.

Αρχικά οι μαθητές παρακολούθησαν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την ιστορία και την εξέλιξη της μεγάλης επιχείρησης, που δραστηριοποιείται στον τομέα των γαλακτοκομικών, αλλά και άλλων προϊόντων, τόσο   στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επιπλέον ενημερώθηκαν για τα μέτρα που παίρνει η επιχείρηση για το περιβάλλον, όπως η χρήση πράσινης ενέργειας για το 50% των αναγκών της από τη μονάδα βιοαερίου που διαθέτει, την επεξεργασία των λυμάτων και τις δράσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο εργοστάσιο, στο χώρο παστερίωσης, παραγωγής τυριού και γιαουρτιού, συσκευασίας των προϊόντων, γνώρισαν τον χώρο παραγωγής των προϊόντων και παρατήρησαν τα υπερσύγχρονα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται.

Ευχαριστούμε πολύ τους υπεύθυνους του εργοστασίου για την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση, την ξενάγηση και για τη φιλοξενία τους.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο εργοστάσιο αναψυκτικών “ΚΛΙΑΦΑΣ”

Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων επισκέφτηκαν το εργοστάσιο αναψυκτικών «ΚΛΙΑΦΑΣ» στα Τρίκαλα. Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος αγωγής σταδιοδρομίας με τίτλο «Επιχειρηματικότητα», που υλοποιείται στο σχολείο μας για το σχολικό έτος 2023-24  με υπεύθυνους τους εκπαιδευτικούς Αναγνώστου Χρήστο – ΠΕ0350, Κούτσικου Ιωάννα – ΠΕ0250 και Τσαγκαδόπουλο Χαράλαμπο – ΠΕ03.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο παραγωγής του εργοστασίου κ. Μαϊστρέλη,  στους χώρους επεξεργασίας, παραγωγής και συσκευασίας των προϊόντων,  ενημερώθηκαν  για  την διαδικασία παραγωγής  χυμών και αναψυκτικών και ήρθαν  σε επαφή με τον χώρο παραγωγής  προϊόντων.  Είχαν έτσι την ευκαιρία να  γνωρίσουν μία υπερσύχρονη βιομηχανική μονάδα, από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της περιοχής μας και να ενημερωθούν για τη λειτουργία της, τη δομή της  και τις καινοτόμους μεθόδους που χρησιμοποιεί. Στο τέλος της επίσκεψης προσφέρθηκαν στους μαθητές αναψυκτικά.

Ευχαριστούμε πολύ τους υπεύθυνους του εργοστασίου για την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση και για τη φιλοξενία τους.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κ.Ε.ΠΕ.Α Περτουλίου – Τρικκαίων

Tην Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024, οι μαθητές και μαθήτριες της περιβαλλοντικής ομάδας του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περτουλίου – Τρικκαίων.  Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Οικολογικό Αποτύπωμα της Διατροφής», που υλοποιείται στο σχολείο μας για το σχολικό έτος 2023-24 και  οι μαθητές παρακολούθησαν το σχετικό πρόγραμμα «Το οικολογικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων μας στον πλανήτη».

Με την ενδιαφέρουσα και αναλυτική παρουσίαση οι μαθητές ενημερώθηκαν για το οικολογικό αποτύπωμα και συμμετείχαν σε  διάφορες δραστηριότητες,  μέσα από τις οποίες κατανόησαν ότι οι καταναλωτικές μας συνήθειες και η υπερκατανάλωση που χαρακτηρίζει την εποχή μας, επηρεάζουν άμεσα το περιβάλλον και τον πλανήτη μας. Συνειδητοποίησαν ότι ο καθένας μας μπορεί να αποκτήσει συμπεριφορές και  συνήθειες «καλού καταναλωτή», όπως για παράδειγμα στη διατροφή, με πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και πιο φιλικό προς το περιβάλλον, στο πλαίσιο της αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος για έναν  βιώσιμο πλανήτη. Τους μαθητές συνόδευαν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος  Μαυρομμάτη Ειρήνη – ΠΕ0401, Παπαευθυμίου Μαρία – ΠΕ0404, Μπρέλλα Ευαγγελία – ΠΕ02 και Μπαρούτας Αντώνιος – ΠΕ25.

Ευχαριστούμε πολύ την υπεύθυνη του περιβαλλοντικού κέντρου κ. Μαρία-Τερέζα Κοτρώνη για  την πολύ ενδιαφέρουσα και αναλυτική   παρουσίαση και την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Βαρούσι, το στολίδι της πόλης μας»

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-23 εκπονήθηκε στο σχολείο μας το Πολιτιστικό Πρόγραμμα    “ Βαρούσι, το στολίδι της πόλης μας ”   από μαθητές της Γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, με συντονιστή του προγράμματος τον εκπαιδευτικό   Λύτρα Αθανάσιο – ΠΕ02 (Φιλόλογο) και συμμετέχοντες τους εκπαιδευτικούς Δημάδη Ηλία – ΠΕ86 (Πληροφορικής) και Γκούμα Δημήτριο – ΠΕ07 (Γερμανικής Γλώσσας).

Δείτε την τελική παρουσίαση του προγράμματος: