Μαθητικό Φεστιβάλ-Ημέρα Δράσης με τίτλο «Μαζί!» 

Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν στο Μαθητικό Φεστιβάλ-Ημέρα Δράσης με τίτλο «Μαζί!» τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023, ώρα 10:30-12:30 στους χώρους του κινηματογράφου του Δημοτικού Θεάτρου Το φεστιβάλ διοργανώθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση  σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων και περιελάμβανε:

α) παρουσιάσεις εργασιών των σχολείων και δρώμενα,
β) βιωματικά εργαστήρια για παιδιά

Την εμψύχωση των εργαστηρίων είχαν οι : Αντονέλλα Χήρα, Ειρήνη Γκότση και Σόνια Ντόβα

Μαθητές και μαθήτριες δούλεψαν πάνω σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή του διαφορετικού σε όλες του τις μορφές. Τα παιδιά εργάστηκαν πάνω στην ενσυναίσθηση, την αποδοχή του άλλου, την  κατανόηση του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών για όλους. Η συνάντηση αυτή είχε ως στόχο τη διάχυση της δουλειάς των παιδιών, θεατρικά, μουσικά δρώμενα, αφίσες, καλλιτεχνικές δημιουργίες, ζωγραφική τόσο στη σχολική όσο και στην ευρύτερη κοινότητα.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις δουλειές των συμμαθητών τους, βίντεο, μουσική, θεατρικό, αλλά και να συμμετάσχουν οι ίδιοι σ΄ ένα δρώμενο δημιουργίας μιας στατικής εικόνας με τα σώματά τους αναπαριστάνοντας ένα από τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία πολλές φορές καταπατούνται.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγήτριες Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86) και Μπλούνα Καλλιόπη (ΠΕ03).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ σε συνεργασία με ΤΟΜΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Το σχολείο μας σε συνεργασία με την ΤΟΜΥ Τρικάλων πραγματοποίησε δυο εκπαιδευτικά προγράμματα για την Α΄ και Β΄ Γυμνασίου με τίτλους αντίστοιχα “Βιώνω τα συναισθήματά μου” και “Διαχείριση του stress”. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να να αναπτύξουν δεξιότητες και τεχνικές ώστε να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους καθώς και να διαχειρίζονται το άγχος.  Αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά μας μπορούμε να έχουμε μια υγιή, ισορροπημένη ζωή ενώ η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους βοηθάει στην καλύτερη αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων όπως είναι οι εξετάσεις και οδηγούν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας

Οι μαθητές/-τριες της Γ΄ τάξης παρακολούθησαν την Πέμπτη και Παρασκευή 2-3 Φεβρουαρίου πρόγραμμα αγωγής υγείας στο πλαίσιο προγραμμάτων που οργανώνονται για τον μαθητικό πληθυσμό με τη συνεργασία των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας. Η νοσηλεύτρια κ. Καταφυγιώτη Βασιλική του Γραφείου Ελέγχου & Πρόληψης Λοιμώξεων του Γ.Ν. Τρικάλων ανέπτυξε τους θεματικούς άξονες “Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία” (αντισύλληψη στην εφηβεία και σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις) και “Πρόληψη Λοιμώξεων HIV/AIDS, Ηπατίτιδες”.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί της θέματα όπως οι σχέσεις ανάμεσα στα δυο φύλα στην εφηβεία, η αντισύλληψη, πώς να προφυλάσσονται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και να κάνουν ερωτήσεις εκφράζοντας τις απορίες τους.

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Καταφυγιώτη και ευελπιστούμε για περεταίρω συνεργασία.

27 Ιανουαρίου 2023 – Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Tο πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Τρικαλινού σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ “Φιλιά εις τα παιδιά”  παρακολούθησαν οι μαθητές/-τριες του σχολείου μας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής.
Η παιδική ηλικία ήταν ο Παράδεισός τους.
Ακόμα κι αν την έζησαν κρυμμένα στην αγκαλιά των ξένων, ακόμα κι αν την έχασαν στη σκιά του Ολοκαυτώματος.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Στόχος της εκπαιδευτικής αυτής δραστηριότητας ήταν:

  • Να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τι συνέβη στη διάρκεια του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
  • Nα μάθουν για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με τη βοήθεια που προσφέρει η μελέτη των ιστορικών στοιχείων, η χρήση των φωτογραφιών και των μαρτυριών.
  • Να συζητήσουν τη σημασία των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν από το γεγονός και τη σύνδεσή του με αντίστοιχα σύγχρονα προβλήματα, όπως ο ρατσισμός, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις σύγχρονες κοινωνίες, η ρητορική του μίσους και ο αντισημιτισμός.

Εκπαιδευτική παρέμβαση από το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Τρικάλων

Την Δευτέρα 23/1 και την Τρίτη 24/1 είχαμε την χαρά να υποδεχτούμε στο χώρο του σχολείου μας την κ. Νταϊλιάνη Κωνσταντίνα, Κοινωνική Λειτουργό, Msc και την κ. Στέλλα Παπαγιάννη ψυχολόγο του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Τρικάλων για την πραγματοποίηση μιας καινοτόμου εκπαιδευτικής δράσης.

Στο πλαίσιο της προληπτικής πολιτικής του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε βραχεία παρέμβαση ψυχοεκπαιδευτικού χαρακτήρα στους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου με θέμα: “Εφηβεία, ο δρόμος προς την ενηλικίωση”. Στόχος της παρέμβασης ήταν η ψυχοκοινωνική υγεία των μαθητών – εφήβων και η καλύτερη προσαρμογή τους στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ευχαριστούμε πολύ το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης και ειδικότερα τις δυο κυρίες για την προθυμία με την οποία αποδέχτηκαν την πρόσκληση του σχολείου μας και την χρήσιμη και ενδιαφέρουσα δράση που επιμελήθηκαν.

Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86)

Υποδιευθύντρια

Πολιτική Προστασία -Ενημέρωση

Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου επισκέφτηκε το σχολείο μας ο προϊστάμενος του γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων κ. Φωλίνας Στέφανος και ενημέρωσε τους μαθητές μας για ενδιαφέροντα και χρήσιμα θέματα. Ο κ. Φωλίνας αναφέρθηκε στο ρόλο της Πολιτικής Προστασίας, τους τομείς δράσης, τα μέσα που χρησιμοποιεί και τον τρόπο που αντιμετωπίζει μαζί με εθελοντικές ομάδες δύσκολες καταστάσεις όπως  φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, θεομηνίες, τεχνολογικά ατυχήματα και γενικότερα θέματα  που άπτονται της ασφαλούς λειτουργίας  της σχολικής μονάδας. Επιπλέον, οι μαθητές μας παρακολούθησαν την επίδειξη συμμαθητών τους για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί ένας σεισμός σε ώρα λειτουργίας του σχολείου και την χρήση της γραμμής βοήθειας 112 η οποία λειτουργεί έστω και χωρίς σήμα από το κινητό.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Φωλίνα για την ευκαιρία που έδωσε στα παιδιά μας να πληροφορηθούν, να ενημερωθούν, να μάθουν και να συνειδητοποιήσουν τι πρέπει να κάνουν  σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

«Εικονική πλοήγηση στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Λειτουργία και σκοποθεσία του Κοινοβουλίου».

Την Παρασκευή 16/12/2022 οι μαθητές και μαθήτριες του Β3 τμήματος του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν με το Ευροκοινοβούλιο στο Στρασβούργο και να ακούσουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την λειτουργία του και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Κοινοβουλίου, να κάνουν ερωτήσεις και να συζητήσουν με τον κ. Γκιντέρσο Βαγγέλη, υπεύθυνο Επικοινωνίας και Επισκέψεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων σε συνεργασία με το 6ο  Γενικό Ενιαίο Λύκειο Τρικάλων.

  Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε στα πλαίσια  του Πανελληνίου Προγράμματος: «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου», (juniors Ambassadors) που σκοπό έχει  την αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον Ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό και τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια

Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86)

Υποδιευθύντρια

Πρώτες βοήθειες

Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου επισκέφτηκε το σχολείο μας  η κα Γιοβανοπούλου Ελένη, Εκπαιδεύτρια-Νοσηλεύτρια Πρώτων Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τμήματος Τρικάλων και παρουσίασε στο εργαστήριο Πληροφορικής το θέμα: “Πρώτες Βοήθειες” .

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α2 τμήματος είχαν την ευκαιρία να μάθουν πώς μπορούν να δώσουν σωστά τις Πρώτες Βοήθειες σε περίπτωση ανάγκης. Με βιωματικό τρόπο είδαν πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν τις Πρώτες Βοήθειες και πώς μπορούν να αντιδράσουν σε αναπάντεχα γεγονότα, όπως πνιγμός στην κατάποση, λιποθυμία, αιμορραγίες και τραύματα, εγκαύματα, επείγοντα περιστατικά.

Τα παιδιά παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετέχοντας ενεργά με σημαντικές ερωτήσεις αλλά και με εύστοχες απαντήσεις. Ο σκοπός αυτής της δράσης να μάθουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας να προσφέρουν αποτελεσματική βοήθεια με ασφάλεια σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό, μέχρι να έρθουν οι  αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία. Ευχαριστούμε θερμά την κ. Γιοβανοπούλου για τις αξιόλογες πληροφορίες που παρείχε στα παιδιά.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια

Μαγαλιού Καλλιόπη ΠΕ86

Υποδιευθύντρια

Ατομική Υγιεινή

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου επισκέφτηκε το σχολείο μας μετά από πρόσκληση, η κυρία Γιοβανοπούλου Ελένη, Εκπαιδεύτρια-Νοσηλεύτρια Πρώτων Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Τμήματος Τρικάλων και παρουσίασε στο εργαστήριο Πληροφορικής το θέμα: “Υγιεινή του σώματος” .

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 τμήματος είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί της διάφορα θέματα σε σχέση με την υγιεινή του προσώπου, των χεριών, των ποδιών και γενικότερα όλου του σώματος. Επιπλέον, έγινε επίδειξη του τρόπου που πρέπει να ακολουθείται για το βούρτσισμα των δοντιών τους και επισημάνθηκε η σημαντικότητα του σωστού βραδινού ύπνου δεδομένου ότι, όπως ομολόγησαν οι ίδιοι οι μαθητές μας, δεν κοιμούνται πολλές ώρες. Ο καλός αερισμός και η τακτοποίηση του δωματίου τους καθώς και η υγιεινή διατροφή όπως τόνισε η εκπαιδεύτρια, συμβάλλουν τα μέγιστα στην καλή ποιότητα της ζωής τους. Οι καλές αυτές συνήθειες αν υιοθετηθούν από αυτή την ηλικία είναι σίγουρο ότι θα τους συνοδεύουν και στην ενήλικη ζωή τους.

Τέλος, απάντησαν σε ερωτήσεις ενός κουΐζ για όλα τα παραπάνω θέματα. Ο ενθουσιασμός και η συμμετοχικότητα των μαθητών μας φανέρωσε πως βίωσαν ευχάριστα και εποικοδομητικά αυτή την επίσκεψη.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Γιοβανοπούλου για την ενδελεχή παρουσίαση του θέματος.

Μαγαλιού Καλλιόπη ΠΕ 86

Υποδιευθύντρια

“Ζωντανά Εδάφη” – μια σύγχρονη βιωματική έκθεση & παραστατική δράση (visual art performance)

Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην σύγχρονη βιωματική έκθεση “Ζωντανά Εδάφη” η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Έρευνας- Μουσείο Τσιτσάνη και τo Ίδρυμα Λεωνίδα Κ. Μακρή – ιατρού. Πρόκειται για μια βιωματική παραστατική δράση, όπου ο σύγχρονος χορός, το θέατρο, η μουσική και η ψηφιακή τεχνολογία αλληλεπιδρούν με τα έργα του εικαστικού – εκπαιδευτικού Στέργιου Στάμου, στο πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο της Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού του ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή.

Τα “Ζωντανά Εδάφη” πειραματίζονται και θέτουν τα έργα τέχνης – εγκαταστάσεις, γλυπτά , ζωγραφική- σε μια βιωματική εμπειρία καλώντας το νεανικό αλλά και το ευρύτερο κοινό να προβληματιστούν για ένα από τα φαινόμενα της σύγχρονης πραγματικότητας: του διακυβεύματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Με τη δράση αυτή, οι καλλιτέχνες επιδίωξαν την εξοικείωση των εφήβων με την σύγχρονη τέχνη, τον προβληματισμό πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της τέχνης και της ενεργής συμμετοχικής θέασης, ανοίγοντας έναν διάλογο μέσω της διαδραστικότητας και της βιωματικής διαδικασίας, επιτρέποντας την ανάπτυξη της προσωπικής κατανόησης.

Τα παιδιά μας μέσω της συμμετοχικής διάδρασης, βίωσαν έντονα συναισθήματα, καλλιέργησαν την ενσυναίσθηση, προβληματίστηκαν για την αποδοχή του διαφορετικού και τελικά ευαισθητοποιήθηκαν για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ελευθερίας στον κόσμο.

Ευχαριστούμε θερμά τον συνάδελφο εκπαιδευτικό και εικαστικό κ. Στέργιο Στάμο, την σκηνοθέτη κα Αντονέλλα Χήρα, την χορογράφο κα Σόνια Ντόβα, την θεατρο-παιδαγωγό κα Χριστίνα Κρίθαρη και όλους τους άλλους συντελεστές αυτής της δράσης για την δυνατότητα που έδωσαν στα παιδιά μας να βιώσουν κάτι τόσο πρωτοποριακό και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες μέσω αυτής της καινοτόμου εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η υπεύθυνη οργάνωσης της επίσκεψης

Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86)

Υποδιευθύντρια