Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου μας το «Πείραμα του Ερατοσθένη», ένα ιστορικό πείραμα με το οποίο ο σπουδαίος μαθηματικός, αστρονόμος, γεωγράφος, φιλόσοφος Ερατοσθένης, τον 3ο π.Χ. αιώνα, μέτρησε με αξιοθαύμαστη για την εποχή του ακρίβεια την περιφέρεια της Γης, πραγματοποιώντας ένα από τα πιο όμορφα πειράματα.
Το πείραμα πραγματοποιήθηκε από μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης, με υπεύθυνους καθηγητές τους Φυσικούς του σχολείου, κ. Κόκκαλη Θωμά και κ. Μαυρομμάτη Ειρήνη, την ώρα μεσουράνησης του ήλιου, το μεσημέρι 12:40:17 .
Το «Πείραμα του Ερατοσθένη» είναι μια πανελλήνια σχολική δράση η οποία διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε) και πραγματοποιείται την ίδια ημέρα (εαρινή ή φθινοπωρινή ισημερία) από εκατοντάδες σχολεία της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης. Την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση σχεδόν διάρκεια. Το πείραμα πραγματοποιείται την ώρα της μεσουράνησης του ήλιου (που βρίσκεται στο ζενίθ της τροχιάς του), που είναι διαφορετική σε κάθε τόπο.
Οι μαθητές αρχικά χρησιμοποίησαν εφαρμογές ώστε να υπολογίσουν την ακριβή ώρα μεσουράνησης του ήλιου και την ακριβή απόσταση του σχολείου από τον Ισημερινό. Κατόπιν, στην αυλή του σχολείου εργάστηκαν σε δύο ομάδες και μέτρησαν το ύψος μιας κατακόρυφης ράβδου και το μήκος της σκιάς της στο οριζόντιο έδαφος. Στη συνέχεια, με βασικές γνώσεις τριγωνομετρίας και με απλές μαθηματικές πράξεις, υπολόγισαν την περιφέρεια της γης και την ακτίνα της.
Οι μαθητές συνεργάστηκαν με προθυμία και ενθουσιασμό και με σύμμαχο τον καιρό, καθώς ο ήλιος έλαμπε κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν εύκολα. Και η χαρά όλων ήταν μεγαλύτερη καθώς οι τιμές που υπολόγισαν ήταν πολύ κοντά στις πραγματικές !
Δείτε περισσότερα εδώ: