“Τίποτα ας μην πάει χαμένο…” ή Δημιουργική αξιοποίηση των «πεταμένων υλικών».

Ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κόπανου Ευθαλία

   Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση. Ίσως δεν ξέρουμε, ή δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η επαναχρησιμοποίηση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία δίνουμε μία ή και περισσότερες ευκαιρίες σε υλικά και αντικείμενα να χρησιμοποιηθούν ξανά, όχι μόνο σαν χρηστικά στην αρχική τους μορφή αλλά και με όποιο άλλο τρόπο μας οδηγήσει, το μεράκι, η δημιουργικότητα  και η φαντασία μας.
Έτσι ξεκινώντας, μπαίνουμε σε ένα παιγνίδι δημιουργίας «με υλικά για πέταμα». Παίρνουμε ερεθίσματα και ιδέες από τη φύση και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων σε παλιότερες εποχές (μεγαλύτερη διάρκεια ζωής υλικών και αντικειμένων, καλύτερη αξιοποίηση τους, λιγότερη κατανάλωση). Με τον τρόπο αυτό μαθαίνουμε και ερχόμαστε σε επαφή με δημιουργικές δραστηριότητες και τεχνικές του παρελθόντος που χάνονται σιγά-σιγά.
Έτσι γνωρίζουμε και συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι δύσκολο να σκεφτούμε πριν πετάξουμε κάτι, ότι και αν είναι αυτό. Ας  δώσουμε την ευκαιρία σε μας και σε αυτά. Μήπως  να τα ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ; Μήπως η διαδικασία μετατροπής να γίνει ένα παιγνίδι δράσης για μικρούς και μεγάλους;
Ας σκεφτούμε ότι δεν έχει τόση σημασία το αποτέλεσμα που θα προκύψει. Το σημαντικό είναι ότι θα έχουμε διπλό όφελος αξιοποιώντας δημιουργικά και ευχάριστα το  χρόνο μας και χρησιμοποιώντας υλικά που μάλλον θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Η επαναχρησιμοποίηση αν ξεκινήσει δημιουργικά σαν παιγνίδι για μικρούς και μεγάλους θα βοηθήσει σημαντικά.Είναι το μεγάλο βήμα που αν το κάνουμε θα είμαστε στο σωστό δρόμο που οδηγεί και στη σωστή διαχείριση των όσων πετάμε και στην ανακύκλωση.
Ας θυμηθούμε ότι :
Ο υπερκαταναλωτισμός, η υπερπαραγωγή βιομηχανικών προϊόντων και η μη σωστή διαχείριση των παραγόμενων τροφίμων, στις σύγχρονες ανεπτυγμένες κοινωνίες, οδήγησαν και οδηγούν σε συμπεριφορές απαράδεκτες για ανθρώπους πολιτισμένους και λογικά σκεφτόμενους.
Ας αναφέρουμε ένα μικρό απλό παράδειγμα για σκέψη και προβληματισμό.
Στις μέρες μας αντικαθίσταται συνεχώς το γυαλί σαν υλικό συσκευασίας από το πλαστικό.
     Ποιο το «κέρδος»;
1ο Μείωση του οικονομικού κόστους των προϊόντων.
2ο Μεγάλη ευκολία για τον καταναλωτή.
3ο Ενθάρρυνση στην «πολύ καλή πρακτική», κατασκευαστών- καταναλωτών
  ΑΓΟΡΑΖΩ-ΠΕΤΑΩ.
Το γυαλί (επαναχρησιμοποιήσιμο και ανακυκλώσιμο) είναι ένα άριστο υλικό για την υγιεινή των τροφίμων και την υγεία των καταναλωτών. Έρχεται όμως να ανταγωνιστεί με το πλαστικό, δηλαδή το φτηνό, εύκολο στη χρήση υλικό με επιπτώσεις  στην υγιεινή των τροφίμων, του νερού, στην υγεία των καταναλωτών και στο περιβάλλον.
Και ποιος «κερδίζει»;;;
Ας σκεφτούμε και ας αντισταθούμε στους βομβαρδισμούς του καταναλωτισμού. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε και σε καιρό κρίσης είναι ευκαιρία να κάνουμε το πρώτο βήμα:

                                               ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ.

Δείτε τις εργασίες των μαθητών σε μορφή PDF:

ΤΙΠΟΤΑ ΑΣ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ…