Πολιτιστικά προγράμματα σχολ. έτους 2012-13

Τίτλος Προγράμματος : ?Ταξιδεύοντας στο Λονδίνο?..μια πόλη ζωντανή?γεμάτη ιστορία και πολιτισμό»

Τάξη :  Α3 – επίπεδο Προχωρημένων

Συντονίστρια :  Πατραμάνη Ευαγγελία ΠΕ05

Συμμετέχοντες Εκπ/κοί:  Τέγου Αγορίτσα ΠΕ06

Παλάτου Βασιλική ΠΕ06

?Όταν ο πνευματώδης Dr Johnson είπε πως ? « όποιος κουράστηκε από το Λονδίνο, έχει κουραστεί από την ίδια του τη ζωή»??, στόχευε όχι μόνο στην κοσμοπολίτικη πλευρά της Βρετανικής πρωτεύουσας αλλά και στην ιστορία της.

Πάνω από 2 αιώνες  πέρασαν από τότε, όμως τα λεγόμενά του παραμένουν επίκαιρα?..Χιλιάδες επισκέπτες απ΄ όλο τον κόσμο επισκέπτονται το Λονδίνο κάθε χρόνο. Όλοι τους έχουν κάτι να κάνουν και να δουν.

Τα Ρωμαϊκά απομεινάρια, οι Μεσαιωνικοί δρόμοι, τα μεγαλοπρεπή οικοδομήματα, έργα τα περισσότερα του John Nash,δημιουργούν την αίσθηση πως η πόλη είναι ζωντανή με ιστορία που την συναντάς όπου και αν πάς.

Παρά τον Λοιμό, την μεγάλη Πυρκαγιά και τον Βομβαρδισμό,το Λονδίνο επιζεί για να μας διηγηθεί μια υπέροχη ιστορία που γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα με το πέρασμα του χρόνου.

Νοερά, μέσα από το πρόγραμμά μας, θα επισκεφτούμε : τα βασιλικά παλάτια, τα ειδυλλιακά πάρκα, το Κοινοβούλιο, τα μουσεία, τους εμπορικούς δρόμους που σφύζουν από ζωή, τον  Big Ben?

?και όπως ακριβώς ο Oliver Twist, ο ήρωας του Charles Dickens, στο ομώνυμο βιβλίο του, ήλθε στο Λονδίνο για να βρει την τύχη του, έτσι και εμείς θα ευχόμασταν να δούμε και να ζήσουμε πολύ περισσότερα??

 

ΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«Απόηχοι του παρελθόντος: Αρχαίοι πολιτισμοί (Incas, Mayas?)Ο μύθος της Ατλαντίδος»

Τάξη Β1/4 προχωρημένοι

Συντονίστρια: Παλάτου Βασιλική ΠΕ06

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Τέγου Αγορίτσα ΠΕ06

Με το πέρασμα των αιώνων, οι περισσότεροι πολιτισμοί είτε άρχισαν σταδιακά να παρακμάζουν, είτε εξαφανίστηκαν από φυσικές καταστροφές ή εισβολές. Υπάρχουν, όμως κάποιοι πολιτισμοί, των οποίων η εξαφάνιση έχει προβληματίσει πραγματικά τους επιστήμονες. Θα επικεντρωθούμε σε τρεις ? τέσσερις από αυτούς.

Η χαμένη Ατλαντίδα ? οι Mayas ? οι Incas?

Τι απέγιναν; Ποιες είναι οι αιτίες του αφανισμού τους; Είναι από τα άλυτα μυστήρια της Ιστορίας: τι πυροδότησε το τέλος του πολιτισμού τους;

Κατά καιρούς, έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες, ανάμεσά τους και αρκετές που σχετίζονται με το περιβάλλον. Σκοπός μας να ψηλαφίσουμε την ύπαρξή τους, τα επιτεύγματά τους, την τοποθεσία, τις συνήθειές τους, τι ιδιαιτερότητές τους. Θα μελετήσουμε θεωρίες επιστημόνων, αρχαιολόγων, περιηγητών, ιστορικών και φιλοσοφικών κειμένων όπου αναφέρεται η ύπαρξή τους.

Και πιστεύουμε να προσεγγίσουμε τις αιτίες του αφανισμού τους?