Πρόγραμμα τριήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής Β΄ Τάξης στο Μυστρά – Μονεμβασιά (14,15,16 Φεβρουαρίου 2013)

1η ημέρα: αναχώρηση από Τρίκαλα και με ενδιάμεσο σταθμό στον Ισθμό. Άφιξη αργά το απόγευμα στη Σπάρτη-ξενάγηση πόλης.

2η ημέρα:Πρωινό. Επίσκεψη της ερειπωμένης ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ του Μυστρά του 14ου και 15ου αιώνα, που ήταν η πρωτεύουσα του Βυζαντινού, Τουρκικού και Βενετσιάνικου Μοριά, χτισμένη στην πλαγιά του Ταΰγετου.
Θα δούμε την Βυζαντινή εκκλησία της Παντάνασσας του 15ου αιώνα  και  του Αγίου Δημητρίου στον μαρμάρινο δικέφαλο αετό του δαπέδου του οποίου εστέφθη αυτοκράτορας ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ. 
Από το κάστρο του ΒΙΛΛΕΑΡΔΟΥΙΝΟΥ που βρίσκεται στη κορυφή του λόφου, θα έχουμε μοναδική θέα της Σπάρτης.

Αργά το μεσημέρι, επίσκεψη στην μοναδική επιβλητική ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ, τον βράχο που είναι ενωμένος με την στεριά με μια στενή λουρίδα γης απ΄ όπου πήρε το όνομά της η περιοχή ( μόνη + εμβασιά ).
Τα πέτρινα σπίτια, τα αρχοντικά και οι βυζαντινές εκκλησίες εμπνέουν ακόμα δέος στους επισκέπτες. Στην Μονεμβασιά υπάρχουν 40 εκκλησίες. Ο οικισμός χωρίζεται στην ΕΠΑΝΩ ΠΟΛΗ κτισμένη στο πλάτωμα της κορυφής του βράχου, όπου βρίσκεται ακέραιο το μοναδικό βυζαντινό μνημείο της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ. 
Στην ΚΑΤΩ ΠΟΛΗ διατηρείται ο μεσαιωνικός της χαρακτήρας με τα ψηλά συμπαγή σπίτια στους στενούς δρόμους και τις εκκλησίες. Μεγαλύτερη και γνωστότερη είναι η εκκλησία του ΕΛΚΟΜΕΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ που οφείλει την φήμη της στην θαυματουργή εικόνα του Ελκομένου που έφερε από την Κωνσταντινούπολη ο Ισαάκιος Άγγελος. Άλλες σημαντικές η Αγία Άννα, Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Στέφανος και ο μισογκρεμισμένος Άγιος Ανδρέας.
Χρόνος ελεύθερος για περιπάτους, φαγητό και ψώνια. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σπίτι του ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ με τα προσωπικά του αντικείμενα.

3η ημέρα: Πρωινό. Περιήγηση-ξενάγηση στη Σπάρτη και στα αξιοθέατα-μουσεία της (αρχαιολογικό κ.τ.λ.).Επιστροφή -Αναχώρηση για Τρίκαλα με ενδιάμεσο σταθμό την πόλη του Ναυπλίου.