Εντυπώσεις από την επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού ΚΛΙΑΦΑ

 Τα αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων

     Τη Δευτέρα, 11-3-13, επισκεφτήκαμε μαζί με την κυρία που μας διδάσκει το μάθημα της Ιστορίας, την κ. Μπανάσιου, το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού ΚΛΙΑΦΑ, όπου ενημερωθήκαμε για μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων και είδαμε τις σχετικές φωτογραφίες (για το Φρούριο,το Βαρούσι, το Τζαμί κ.τ.λ.).

     Έτσι, μάθαμε πώς, πότε και ποιος έκτισε το τζαμί πίσω από το οποίο υπάρχει ο τάφος του Οσμάν Σαχ, ο οποίος ήταν ανεψιός του σουλτάνου Σουλεϊμάν, γιος της αδερφής του. Επίσης, πληροφορηθήκαμε ότι ο σιδηροδρομικός σταθμός των Τρικάλων ιδρύθηκε το 1886. Πάνω από το σταθμό υπήρχε και ένας άλλος όροφος, όπου εκεί έμενε ο σταθμάρχης μαζί με την οικογένειά του. Είδαμε παλιές φωτογραφίες από το Βαρούσι και παρατηρήσαμε πώς ήταν χτισμένα τα σπίτια και τι είδους έπιπλα υπήρχαν μέσα. Στα παλιά σπίτια, στο ισόγειο δεν υπήρχαν παράθυρα σε αντίθεση με το πάνω όροφο, γιατί έτσι οι άνθρωποι ένιωθαν ασφάλεια.

     Το παλιό βυζαντινό κάστρο (Φρούριο) έχει τρία διαζώματα. Αναφέρεται ότι υπήρχε τούνελ από το σημείο του τρίτου διαζώματος που περνούσε κάτω από τα τείχη και κατέληγε στην Καλαμπάκα. Το τούνελ αυτό χρησίμευε ως δρόμος σωτηρίας των κατοίκων σε περίπτωση πολέμου. Είδαμε, ακόμη, πώς ήταν το ποτάμι παλιά και το συκγρίναμε με το πώς είναι τώρα. Υπάρχει τεράστια διαφορά! Σήμερα το ποτάμι έχει μικρότερη ποσότητα νερού και δεν είναι καθαρό όσο ήταν παλιά.

  Άλλο αξιοθέατο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το πάρκο του Ματσόπουλου. Στην πραγματικότητα το κτίριο λειτουργούσε σαν μύλος τον οποίο είχαν δύο αδέρφια με το επώνυμο Αγαθοκλής. Ο Μύλος λειτουργούσε κανονικά μέχρι που ένας συνεργάτης των αδερφών έκανε λανθασμένες επιχειρηματικές κινήσεις και ο μύλος κατασχέθηκε. Μετά ο μύλος βγήκε σε δημοπρασία και λίγο αργότερα αγοράστηκε από τον κύριο Ματσόπουλο ο οποίος μετά τον θάνατό του δώρισε τον μύλο στο δήμο Τρικκαίων.

      Επίσης, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου υπάρχουν τα αγάλματα πέντε νεαρών ανδρών. Αυτοί οι νέοι κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής τύπωναν κρυφά προκηρύξεις και έγραφαν συνθήματα τα βράδια. Κάποια μέρα οι Γερμανοί τους έπιασαν με την βοήθεια Ελλήνων που είχαν πάει με το μέρος τους και τους απαγχόνισαν.

       Από την επίσκεψη αυτή αποκομίσαμε όμορφες και δημιουργικές εντυπώσεις οι οποίες έχουν χαραχθεί στο μυαλό μας. Πιστεύουμε ότι η καταπληκτική αυτή επίσκεψη άλλαξε την ιδέα που είχαμε για την πόλη μας και της προσέδωσε μεγαλύτερη αξία. Γι’αυτό, λοιπόν,  ευχαριστούμε θερμά την κ. Μαρούλα Κλιάφα, αφού με τόσο μεθοδικό τρόπο μας μετέδωσε εικόνες και πληροφορίες της τοπικής μας ιστορίας που ενδυναμώνουν την πολιτισμική και εθνική μας ταυτότητα.

   Η εργασία έγινε από τις μαθήτριες του Β2:

    Κάκια Ειρήνη  –  Μανώλη Δήμητρα   –  Κόκκαλη Ιωάννα