Η ομάδα “Ecomobility” επισκέπτεται την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων

Με αφορμή την «κατάληψη» της πόλης μας από τα αυτοκίνητα και τη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε πια όλοι οι πολίτες των Τρικάλων να μετακινηθούμε εντός και περιμετρικά της πόλης , αποφασίσαμε εμείς οι μαθητές του 3ου  γυμνασίου να ενεργήσουμε ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες δημιουργίας ποδηλατοδρόμων, ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση όλων των πολιτών αλλά και να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των πεζών .

Έτσι στα πλαίσια έρευνας που κάναμε σχετικά με το θέμα αυτό επισκεφτήκαμε τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων στις 28.11.2013 και ενημερωθήκαμε από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Μελετών τον κ. Γεώργιο Γιαννούση για τον σχεδιασμό που υπάρχει από την πολιτεία σχετικά με το θέμα αυτό.

Μάθαμε λοιπόν ότι αναμένεται η έγκριση της μελέτης ¨Κατασκευή παραποτάμιου ποδηλατόδρομου και ανάπλαση πεζοδρομίου από οδό Καλαμπάκας έως τη γέφυρα Γκίκα Δήμου Τρικκαίων, προϋπολογισμού 1.500.000 ?. Eργασίες που προβλέπονται να γίνουν είναι: (ποδηλατόδρομος πλακοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμός, φύτευση πρασίνου, δεντροφύτευση, περιπατητικός διάδρομος στην όχθη του ποταμού, θέσεις θέας κ.λ.π.). Με την κατασκευή του παραπάνω έργου δημιουργείται ένας μεγάλος ποδηλατόδρομος ο οποίος θα ξεκινά από το Δέλτα Καλαμπάκας και θα καταλήγει στη γέφυρα Γκίκα, διασχίζοντας σχεδόν όλη την πόλη. Η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, η κατάργηση στάθμευσης αυτοκινήτων στην παραποτάμια πλευρά του δρόμου και η δεντροφύτευση, θα συμβάλουν τα μέγιστα στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της πόλης, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων,  στην ασφαλέστερη και γρηγορότερη μετακίνηση τους, ατόμων με ειδικές ανάγκες και ατόμων με χρήση ποδηλάτου.

Θα πρέπει επίσης να γίνει αναφορά και στο γεγονός ότι η μελέτη προβλέπει ειδικές κατασκευές, σε όλες τις διαδρομές που θα διευκολύνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και ειδική μέριμνα στο κέντρο της πόλης για χώρους στάθμευσης των ποδηλάτων. Επίσης, έχει συνταχτεί μελέτη με τίτλο (περιαστική ποδηλατική διαδρομή της Δ.Ε.  Φαλώρειας και Καλλιδένδρου του Δ. Τρικκαίων, μήκους 12 χλμ, ο οποίος μελλοντικά θα συνδέεται με τους ποδηλατόδρομους της πόλης και το έργο πρόκειται να κατασκευαστεί άμεσα.

Σύντομα, προβλέπεται η σύνταξη μελέτης ποδηλατόδρομου ο οποίος θα συνδέει τα αξιολογότερα μνημεία της πόλης, όπως Κουρσούμ τζαμί, Μύλος Ματσόπουλου, Φρούριο, Ασκληπείο. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, ώστε ο ποδηλάτης να κινείται απρόσκοπτα στην πόλη και στην περιφέρεια.

Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην πολιτεία ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα διευκολύνει τη ζωή μας.

Η ομάδα δράσης

Χατζή ζωή – Χατζηγάκη Κατερίνα – Ψύχου Δέσποινα – Τσαρουχά Ματίνα  -Τσαγκαδοπούλου Ζωή – Φυσικοπούλου Ιωάννα 

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ 19)