«Μαθητικό Σεμινάριο στο 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων για την Ενδοσχολική Βία»

Την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013, παραμονές Χριστουγέννων, στο σχολείο μας, το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων πραγματοποιήθηκε ένα επιμορφωτικό σεμινάριο από έμπειρους  ψυχολόγους της Κινητής μονάδας Ψυχικής Υγείας  με θέμα την ενδοσχολική  βία γνωστή και ως bulling.

  Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος γνωρίσαμε και συζητήσαμε με ποιόν τρόπο μπορεί να γίνει η βία αντιληπτή, τα συμπτώματά της καθώς συναντήσαμε τον όρο του θύτη και του θύματος. Ξεκαθαρίσαμε επίσης ότι υπάρχουν τρία σημαντικά και πολύ γνωστά είδη βίας: Αυτά είναι η λεκτική βία ( π.χ. άσχημες κουβέντες ), η σωματική βία ( π.χ. χτυπήματα ), η ψυχική βία ( π.χ. τρομοκράτηση ).

  Επιπλέον παρακολουθήσαμε κάποιες βιντεοταινίες σχετικά με το θέμα. Μας τέθηκαν σημαντικά ερωτήματα για το πώς θα αντιμετωπίζαμε τις καταστάσεις αυτές, αν σε μια απ? αυτές τις περιπτώσεις ήμασταν εμείς το θύμα. Γενικότερα ασχοληθήκαμε με την επίλυση υποθετικών προβλημάτων και καταλήξαμε σε ουσιαστικά συμπεράσματα. Κατανοήσαμε ότι το να ανταποδώσουμε βία στο θύτη μας «ενοχοποιεί» και στις περιπτώσεις αυτές  η συζήτηση με ώριμα άτομα θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα.

   Τέλος θα ήθελα να προσθέσω πως όλα αυτά που έμαθα θα μου είναι χρήσιμα τόσο για τη ζωή μου όσο και για τη συμπεριφορά μου προς τους συμπολίτες μου.

                                                    Η μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

Μπαταγιάννη Μαρία- Κωνσταντίνα(Α΄Τάξη)