Εργαστήρι δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων σχολικού έτους 2013-2014

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

Τούλα Τίγκα, «Η βοή των υδάτων»: παρουσίαση από τη μαθήτρια β΄τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων Παπαδοπούλου Κωνσταντίνα

Η βοή των υδάτων

Μια φιλόλογος, η Αντιγόνη ξεκινάει το ταξίδι της από την Αθήνα με προορισμό τα Τρίκαλα, με σκοπό να επισκεφτεί την βαφτιστικιά της, Ελπίδα, η οποία έκανε αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας.

Το βιβλίο μας περιγράφει τις συνθήκες διαβίωσης της Ελπίδας οι οποίες είναι εξαιρετικές καθώς ήταν παιδί εύπορης οικογένειας, ήταν αυτό που λέμε παιδί που δεν της έλειπε τίποτα. Το ανήσυχο πνεύμα όμως της εφηβείας καθώς και η «πίεση» των γονιών της την οδήγησαν στην απόπειρα αυτοκτονίας.  Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στην Αντιγόνη, στα δύσκολα παιδικά της χρόνια και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ακόμα στη ζωή της.

Μπορούμε να κάνουμε μια σύγκριση των ζωών Ελπίδας-Αντιγόνης, θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε, αλήθεια, ποιος είχε κάποια «κίνητρα» για να φτάσει σε αυτή την καταδικαστέα πράξη;

Η Ελπίδα αν είχε ένα λόγο, η Αντιγόνη θα μπορούσε να βρει εκατό. Η ζωή μας είναι μοναδική, θείο δώρο και δεν πρέπει να την στερηθούμε, να την χαραμίσουμε για κανέναν λόγο άσχετα αν είναι μικρός ή μεγάλος. Τα  προβλήματα είναι για τους ανθρώπους, είναι γήινα και όλα ξεπερνιούνται  με την δύναμή μας και με την βοήθεια του Θεού.

Υπέροχο βιβλίο!!! Όταν το διαβάζεις, νιώθεις να βιώνεις με τους ήρωες κάθε γεγονός και κάθε συναίσθημα.

Θα μου μείνει αξέχαστη η περιγραφή των Τρικάλων από την συγγραφέα, καθώς κάνει κάποιον που δεν γνωρίζει την πόλη να την φανταστεί με ευκολία έτσι όπως ακριβώς είναι.

 Τούλα Τίγκα , Τα πουλιά στο χιόνι

Παρουσίαση από τη μαθήτρια Μπρουζούκη Αργυρώ  Β2? 3ου Γυμνασίου  Τρικάλων

   Η κα Τίγκα στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο της « Τα πουλιά στο χιόνι» έδωσε το μήνυμα της διαφορετικότητας και της συνύπαρξης.

          Μια ομάδα παιδιών με διαφορετικό χαρακτήρα, εθνικότητα, ηλικία και ιδέες αποτελεί τους ήρωες του βιβλίου. Ο Κωνσταντίνος, γυμνασιόπαιδο, σοβαρό και μετρημένο παιδί. Η Μπριγκίτε, κορίτσι του Βορρά, κατάξανθη και πρασινομάτα. Η Θεοδώρα ξεχωριστή. Ήθελε να έχει τα πάντα υπό τον έλεγχο της. Ο Μπράνκο παιδί του πολέμου, ήρθε από τη Βοσνία με τις ανθρωπιστικές αποστολές. Ο Αντρέας, μεγαλύτερος όλων, «κακός» μαθητής αλλά έξυπνος, αγαπητός και εξαιρετικός φίλος. Ο Άγγελος, μοναδικός στη διαχείριση χρημάτων. Ο Λευτέρης ανασφαλής, με μεγάλη ανάγκη από φίλους. Ο Θάνος και ο Σωτηράκης, μικρότερα παιδιά αλλά με όνειρα ίδια με εκείνα των μεγαλύτερων παιδιών. Είναι όλα τους παιδιά, όλα τους «πουλιά».

          Μέσα από τη συνύπαρξη της παρέας προβληματίζεται κανείς για το «άλλο» που δε μας απειλεί αλλά μπορεί να μας προσφέρει γνώσεις και αξίες που θα μας κάνουν καλύτερους.

          Θέματα ανθρώπινων σχέσεων όπως είναι τα δυνατά ερωτικά συναισθήματα της εφηβείας, η σχέση μας με τους παππούδες μας αλλά και η σχέση μας με τα ζώα αναδύονται μέσα από τη ζωή των ηρώων.

          Η φτώχεια, η μετανάστευση, ο πόλεμος και τα δεινά του και η προσφυγιά είναι σημαντικά θέματα που μας προβληματίζουν και μας κάνουν να σκεφτούμε.

          Εκείνο που πραγματικά με εντυπωσίασε στο βιβλίο είναι ότι κάθε παιδί έδωσε για ένα φαινόμενο απλό, όπως οι πατημασιές των πουλιών στο χιόνι, μια εξήγηση που αντιπροσώπευε τη ζωή, τις σκέψεις του, τα όνειρά του.

          Εκπληκτικά ωραίο βιβλίο! Έχει κάτι από τον καθένα μας αλλά και για τον καθένα μας. Μου άρεσε πολύ!