ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Την Παρασκευή 31  Ιανουαρίου μία ομάδα μαθητών του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων , επισκεφτήκαμε τη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης μας , συνοδευόμενοι από τη διευθύντριά μας κ. Αμαλία Ηλιάδη και την καθηγήτρια της  Ιταλικής Γλώσσας κ. Ειρήνη Καλογρηά. Σκοπός της επίσκεψης αυτής ήταν να απολαύσουμε τα αριστουργήματα τέχνης που εκτίθενται σε αυτό το διώροφο  πέτρινο  και επιβλητικό κτήριο , που βρίσκεται στην οδό στρατηγού Σαράφη 42.    Η  Δημοτική Πινακοθήκη, η οποία φιλοξενεί έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως του Μενέλαου Καταφυγιώτη,  του Δημήτρη Γιολδάση του Νίκου Αλεξίου, και πολλών άλλων, άνοιξε τις πύλες της στο κοινό με σκοπό την προαγωγή  τη εικαστικής παιδείας και της Τέχνης  στον τόπο μας.

Ξεναγηθήκαμε στους χώρους της Πινακοθήκης με σχολαστικότητα και λεπτομερή παρατηρητικότητα. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς! Δεκατέσσερις υπέροχοι πίνακες ζωγραφικής και δύο γλυπτά έργα του συμπολίτη μας τρικαλινού Μενέλαου  Καταφυγιώτη έχουν τη δική τους θέση σε μια ξεχωριστή ομώνυμη πτέρυγα. Είναι έργα τα οποία δώρισε ο καλλιτέχνης στον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Τρικκαίων.

Στα θέματά του, που είναι διάφορα, επικρατούν ο άνθρωπος και  το άλογο.   Τα καθαρά κίτρινα,  πράσινα,  κόκκινα και μπλε χρώματα, καθώς και ο ήλιος με το εκτυφλωτικό κίτρινο φως του στις ζεστές μέρες του θεσσαλικού κάμπου, συνθέτουν απλές αναμνήσεις του καλλιτέχνη  από τη ζωή του  κοντά στη φύση, στους ανθρώπους και στ’ άλογα του κτήματος. Ο χώρος του θέματος είναι  φανταστικός, απλός, αλλά οι συμφωνίες και οι αντιθέσεις των χρωμάτων του δίνουν ένα ρυθμό ζωηρό και ζωντανό. Οι φιγούρες είναι απλές, τεμαχισμένες με κάθετες, διαγώνιες και οριζόντιες γραμμές σε σημείο να νομίζει κανείς ότι είναι  εικόνα γλυπτικού έργου, που σχηματίσθηκε από τη συγκόλληση κομματιών λαμαρίνας.

Ο ζωγράφος και γλύπτης Μενέλαος Καταφυγιώτης(1926-1997) καταγόταν από τα Τρίκαλα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών κοντά στους Α. Γεωργιάδη, Γ. Μόραλη και στο γλύπτη Μ. Τόμπρο. Συνέχισε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στην Αμερική, όπου και διακρίθηκε. Στο ξεκίνημα της καλλιτεχνικής του δράσης, φιλοτέχνησε αγάλματα, εκκλησιαστικά τέμπλα, προτομές. Εξέφρασε την αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του, με έργα που αναφέρονται στον θεσσαλικό κάμπο. Από τα πιο  γνωστά του έργα γλυπτικής που έχουν μέχρι σήμερα στηθεί, είναι οι  μαρμάρινες  προτομές  στα Τρίκαλα του στρατηγού Χριστόφορου Χατζηπέτρου, του Θύμιου Βλαχάβα, του στρατηγού Γρηγόρη Λιακατά, της Ελένης Ζωγράφου, δωρήτριας του κτιρίου του Ωδείου, οι χάλκινες του Γεωργ. Καραϊσκάκη στα Τρίκαλα και στο Μαυρομμάτι Μουζακίου,  και  διάφορα ηρώα σε άλλες πόλεις, που αντιπροσωπεύουν τη  γλυπτική εργασία του . Ένα τελευταίο  έργο  του στον τομέα της γλυπτικής είναι μια  σε μεγάλο μέγεθος μαρμάρινη προτομή του Ιπποκράτη, που  τοποθετήθηκε στα  προπύλαια  της Ιατρικής  Σχολής του Πανεπιστημίου του Ρίτσμοντ στην Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε μια άλλη γωνιά της Δημοτικής Πινακοθήκης εκτίθενται τα έργα ενός επίσης πολύ σπουδαίου ζωγράφου, του Δημήτρη Γιολδάση. Είναι δωρεά του καλλιτέχνη προς τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Τρικκαίων, μέσω της κόρης του Στέλλας Γιολδάση. Ο Δημήτρης Γιολδάσης  (1897-1993)   καταγόταν από το Μορφοβούνι Καρδίτσας.      Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών, δίπλα στους Σ. Γερανιώτη, Σ Βικάτο, Γ. Ιακωβάκη. Στην αρχή ασχολήθηκε με  την προσωπογραφία, σταδιακά όμως τα θέματά του ήταν ο θεσσαλικός κάμπος και οι άνθρωποι, με τα οποία ασχολήθηκε ως το θάνατό του. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος στην πατρίδα του.  Τον συγκινούσε η φύση και οι απλοί άνθρωποι, που τόσο παραστατικά και ζωντανά τους απαθανάτισε στους πίνακές του. Οι πίνακες του Γιολδάση  σφραγίζουν μια ορισμένη εποχή με έναν τρόπο ουσιαστικό και αληθινό. Μας  παρέχουν την αίσθηση της γαλήνιας και ήρεμης εικόνας, όταν πρόκειται να απεικονίσει τη φύση, την αγροτική ζωή και τις εναλλαγές των εποχών. Τα έργα του έχουν μια συμμετρία και ένα ήρεμο τόνο, καθώς όλα είναι ισορροπημένα και εναρμονισμένα . Ευχαριστούν το θεατή  και του δίνουν  αφορμή  για να πετάξει νοερά, σε οικείους και γνωστούς χώρους ή σε προσωπικά βιώματα. Όλες αυτές οι πλούσιες ζωγραφικές συνθέσεις φανερώνουν τις εκλεπτυσμένες χρωματικές προτιμήσεις, γνωρίσματα της προσωπικής του τεχνικής και ευαισθησίας.

 Η συλλογή έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης αποτελείται  και από αντιπροσωπευτικά έργα πολλών άλλων  ζωγράφων, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν πραγματοποιήσει εκθέσεις στην πόλη μας και έχουν δωρίσει έργα τους στην πόλη. Ένας απ? αυτούς είναι και ο Νίκος  Αλεξίου(1982-1983),  ο οποίος σπούδασε στη Βιέννη και επέστρεψε στην Ελλάδα. Τα έργα του είναι πλημμυρισμένα από φως,  αραχνοΰφαντα  μοτίβα και διάτρητα χαρτοκεντήματα που απεικονίζουν ένα ισορροπημένο χάος.

Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και, καλλιτεχνικά, περισσότερο  μορφωμένοι. Θαυμάσαμε και ζηλέψαμε  το ταλέντο των σπουδαίων αυτών καλλιτεχνών και συμπεράναμε πως για να πετύχεις χρειάζεται θέληση, προσπάθεια ,επιμονή και υπομονή. Καμαρώσαμε που έχουμε αυτή τη σπουδαία συλλογή στην πόλη μας.

ΣΔΟΓΚΟΣ ΗΛΙΑΣ

Μαθητής Β΄ Τάξης

3ου Γυμνασίου Τρικάλων