Η πολιτιστική ομάδα του 3ου γυμνασίου Τρικάλων, συνοδευόμενη από την διευθύντρια του σχολείου κα Ηλιάδη Αμαλία και την καθηγήτρια κα Παπαευθυμίου Μαρία, την Πέμπτη 13-02-2014,κατευθύνθηκε προς το κέντρο της πόλης μας , στην οδό Καποδιστρίου. Εκεί βρίσκεται το ιστορικό αθλητικό μουσείο του δήμου Τρικκαίων.
Το δημοτικό αθλητικό μουσείο στεγάζεται στο διώροφο νεοκλασικό κτίριο, το Καστρακίδειο, δωρεά της αειμνήστου Πόπης Καστρακίδου μεγάλης ευεργέτιδας της πόλη μας. Ιδρύεται το 1998 με βάση το συλλεκτικό υλικό του Βασίλη Πελίγκου, το αρχείο του κ. Σπύρου Μπονώτη, τις δωρεές και προσφορές επώνυμων αθλητών και απλών φιλάθλων συνδημοτών.
Σκοπός του μουσείου είναι η διάσωση, η προστασία και η προβολή των ιστορικών τεκμηρίων της αθλητικής κληρονομιάς των Τρικάλων και αυτοσκοπός του γίνεται η ανάδειξη της πολιτιστικής και επιστημονικής αξίας του αθλητισμού.
Διαβαίνοντας το κατώφλι του επιβλητικού κτιρίου, η ομάδα μας συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται μπροστά σε έναν απροσδόκητα ανέλπιστο θησαυρό, φυλαγμένο σεμνά, μέσα στις τρεις αίθουσες του κτιρίου, από το πέρασμα του χρόνου και της λήθης.
Στον ισόγειο χώρο αναπτύσσονται το Ιστορικό τμήμα του τοπικού αθλητισμού, το τμήμα Ορειβασίας (εξαίρετη η παρουσίαση της εξέλιξης των οργάνων της ορειβασίας) και το Εκπαιδευτικό τμήμα. Στις αίθουσες του πρώτου ορόφου γίνεται αναφορά στους παλαιούς και σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες και στους Παραολυμπιακούς. Επιπλέον, μια μεγάλη αίθουσα παρουσιάζει τον Παγκόσμιο αθλητισμό και τους Έλληνες πρωταθλητές. Τέλος η αίθουσα των τροπαίων είναι η αίθουσα με τα κύπελλα και τις διακρίσεις του τοπικού αθλητισμού.
Τρεις αίθουσες που εξιστορούν τους μεγάλους αθλητικούς σταθμούς της πόλης των Τρικάλων και τους συντελεστές .Τρεις αίθουσες που φιλοξενούν προσωπικά αντικείμενα των σπουδαιότερων αθλητών των Τρικάλων, γραφομηχανές, εφημερίδες με όχρινη όψη που μας γυρίζουν δεκάδες χρόνια πίσω, ποδήλατα, skateboards, μετάλλια και κύπελλα. Τρείς αίθουσες με τους τοίχους τους στολισμένους από ασπρόμαυρες φωτογραφίες παλαιότερων και νεότερων Τρικαλινών αθλητών, όπως ο Σαμολαδάς, η Σακοράφα, ο Τσιάνος, ο Γεωργαλής, ο Βάσκος και άλλοι. Μεγάλο ενδιαφέρον αποτέλεσε για την ομάδα μας , ο πίνακας ο οποίος απεικόνιζε την πορεία του ΑΟΤ Τρίκαλα από το 1964 έως και το 2011.
Παίρνοντας τον δρόμο για την έξοδό μας από το μουσείο η επίσκεψή μας είχε ολοκληρωθεί. Μέσα σε μία ώρα όλη η τοπική αθλητική ιστορία είχε ξεδιπλωθεί μπρος στα μάτια μας με συναρπαστικό τρόπο και είχε γίνει κτήμα μας. Περήφανοι για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής επωφελούμενοι, για άλλη μια φορά από την εύστοχη εκπαιδευτική μας επίσκεψη που διοργάνωσε το σχολείο μας.
Ευαγγελίνα Κόκκα, μαθήτρια Β?1
Στο Καστρακίδειο Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών επί της οδού Καποδιστρίου 13 στεγάζεται το Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο Τρικάλων. Εκεί βρεθήκαμε την Πέμπτη 13-02-2014, οι μαθητές της πολιτιστικής ομάδας του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, η διευθύντριά μας κ. Αμαλία Ηλιάδη και η καθηγήτρια κ. Μαρία Παπαευθυμίου για να ξεναγηθούμε από το προσωπικό του Μουσείου στα πλαίσια των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και να γνωρίσουμε τα διάφορα αθλητικά δρώμενα της πόλης των Τρικάλων.
Το Αθλητικό Μουσείο είναι ένας ζωντανός χώρος πολιτισμικής αναφοράς που προσφέρει εκπαιδευτικές εμπειρίες. Είναι χώρος διάσωσης, μελέτης, προστασίας και προβολής της ιστορίας του τοπικού αθλητισμού.
Εμπνευστής της ιδέας και ιδρυτής του ήταν ο αείμνηστος Βασίλειος Πελίγκος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής,. Οι σπουδαίες συλλογές του καθώς και τα αρχεία του ιστορικού Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων και του καθηγητή Ιατρικής Σπυρίδωνα Μπονώτη, ήταν το έναυσμα για την έναρξή του. Σπουδαίοι παλιοί και νέοι αθλητές και πολλοί άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες, συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή με τη δωρεά προσωπικών τους αντικειμένων.
Η πλούσια αθλητική ιστορία της πόλης των Τρικάλων από το 1886 μέχρι σήμερα , πλημμυρίζει τις αίθουσες του διώροφου νεοκλασικού κτιρίου. Αρχεία αθλητών, συλλόγων, σωματείων, επώνυμων και ανώνυμων συμπολιτών, βραβεία, μετάλλια, αναμνηστικά συμμετοχών, έγγραφα , φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα είναι εκτεθειμένα στις τρεις αίθουσές του οι οποίες ζωντάνεψαν και έγιναν χώροι μάθησης και ψυχαγωγίας προσελκύοντας έτσι το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Στο ισόγειο θαυμάσαμε τους Πρωτεργάτες του αθλητισμού των Τρικάλων, τους παλιούς και νέους τρικαλινούς αθλητές, το Χρήστο Παπανικολάου, τη Σοφία Σακοράφα, τους αείμνηστους Γιώργο Τσιάντα και Βαγγέλη Σκούρα και πολλούς άλλους ,καθώς και αθλητές της Ορειβασίας και της Χιονοδρομίας.
Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες, ο Παγκόσμιος αθλητισμός, Έλληνες και Ξένοι πρωταθλητές και Τρόπαια του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων, σημαντικές διακρίσεις πανελλήνια και διεθνώς, που έφεραν δίκαια τα Τρίκαλα στις πρώτες θέσεις του ελληνικού αθλητισμού, εκτίθενται σε μεγάλες αίθουσες του πρώτου ορόφου.
Αύρα αθλητισμού διαχέεται στο χώρο και η περηφάνια μας για τη λαμπρή αθλητική ιστορία της πόλης μας ,περισσεύει. Έχουμε μπροστά μας ένα πολύτιμο θησαυρό, κληροδότημα των προγόνων μας τον οποίο έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές.
Το σπουδαίο φωτογραφικό υλικό και οι ασπρόμαυρες φιγούρες που στολίζουν τους τοίχους, μας ταξίδεψαν σε διάφορους αγωνιστικούς χώρους ,σε μικρά και μεγάλα στάδια και γίναμε και εμείς έστω και για λίγο παγκόσμιοι πρωταθλητές. Θαυμάσαμε την προσπάθεια των αθλητών , τον σκληρό αγώνα τους, τους συμπονέσαμε γιατί κουράστηκαν και ταλαιπωρήθηκαν, αλλά αντικρίζοντας τα τρόπαιά τους στις προθήκες, τους ζηλέψαμε.
Άξιοι μεγαλύτερου θαυμασμού ήταν οι αθλητές των παραολυμπιακών αγώνων οι οποίοι μας έκαναν να αισθανθούμε πολύ «μικροί» μπροστά τους και να διαπιστώσουμε την τεράστια δύναμη που κρύβει μέσα του ο καθένας μας. Αποχωρίσαμε αφήνοντας πίσω μας το κτίριο που έχει φυλάξει μέσα του το πνεύμα του αθλητισμού, την αυτοεκτίμηση, την πειθαρχεία, την υπευθυνότητα , τον προγραμματισμό, την ομαδικότητα, τη διαφορετικότητα.
Η γνωριμία μας με την πολιτιστική ιδιαίτερη αθλητική ταυτότητα του τόπου μας
αφύπνισε τη συνείδησή μας .
ΣΔΟΓΚΟΣ ΗΛΙΑΣ ΤΑΞΗ : Β3