Η 26η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών ( στις 6 Δεκεμβρίου 2001) από το Συμβούλιο της Ευρώπης .Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών και της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη.
Στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 225 ιθαγενείς γλώσσες -περίπου το 3% των γλωσσών του κόσμου. Οι περισσότερες είναι ινδοευρωπαϊκής καταγωγής. Με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες η Ευρώπη έχει γίνει πιο πολύγλωσση. Στο Λονδίνο μόνο, μιλιούνται περίπου 300 γλώσσες (αραβικά, τουρκικά, κουρδικά,βερβερικά, χίντι, πουντζάμπι κ.ά.)
- Παγκοσμίως σήμερα μιλιούνται 6.000 έως 7.000 γλώσσες..
- Οι περισσότερες γλώσσες του κόσμου μιλιούνται στην Ασία και την Αφρική.
- Όποιος μιλά μια ξένη γλώσσα καταλαβαίνει καλύτερα τη δική του γλώσσα, μαθαίνει ευκολότερα άλλες ξένες γλώσσες και ενισχύονται οι διανοητικές του ικανότητες.
- Οι ξένες γλώσσες αποτελούν πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας, ενώ είναι απαραίτητες για ορισμένα επαγγέλματα που έρχονται σε επαφή με ξένους. (Πηγές: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ )
Η εκμάθηση γλωσσών παρουσιάζει πλεονεκτήματα για όλο τον κόσμο και για όλες τις ηλικίες. Δεν είναι ποτέ αργά για να μάθουμε ξένες γλώσσες και να επωφεληθούμε από αυτές. Το σημαντικότερο απ΄ όλα είναι η επικοινωνία που προσφέρει η εκμάθηση μιας γλώσσας σε όλα τα στάδια της ζωής.
Και ας μην ξεχνάμε το κυριότερο, η εκμάθηση γλωσσών συντελεί στην ανάπτυξη της ανεκτικότητας και επίσης στη πολιτιστική προσέγγιση μεταξύ των λαών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο.
Σήμερα λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις ιδιαίτερες πολιτισμικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που συμβαίνουν στην Ευρώπη, είναι απαραίτητη η εκμάθηση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας.
Ψάλλα Αθανασία, καθηγήτρια Γερμανικών