Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014, οι μαθητές που συμμετέχουμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ?Το Βαρούσι χθες και σήμερα?, επισκεφτήκαμε με τη συνοδεία των υπεύθυνων καθηγητών κ. Μαυρομμάτη Ειρήνης, Μαγαλιού Καλλιόπης και Μπανάσιου Ευαγγελίας, το Πολιτιστικό Κέντρο Κλιάφα, για να παρακολουθήσουμε μία σχετική προβολή και να ενημερωθούμε από την κ. Κλιάφα.
Η όλη παρουσίαση και ο σχολιασμός των φωτογραφιών του Βαρουσίου πράγματι μας κατέπληξαν. Αποκομίσαμε πολλές και σημαντικές πληροφορίες, που μας ήταν άγνωστες και όμως τόσο ενδιαφέρουσες, αφού αφορούν την περιοχή μας και μάλιστα αυτή την όμορφη παραδοσιακή συνοικία της πόλης μας, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και το ξεχωριστό ?ύφος? της.
Αρχικά η κ. Κλιάφα αναφέρθηκε στην προέλευση και σημασία της λέξης ?Βαρούσι?, που σημαίνει πόλη κάτω από τα τείχη. Όντως ο οικισμός απλώνεται στα πρανή του λόφου, πάνω στον οποίο δεσπόζει το βυζαντινό κάστρο (Φρούριο). Επιπλέον, τόνισε πως πρόκειται για χριστιανική συνοικία της τουρκοκρατούμενης πόλης, όπως καταδεικνύεται από το πλήθος των εκκλησιών που ξεφυτρώνουν ανάμεσα στα σπίτια της, συχνά σε απόσταση αναπνοής η μία από την άλλη, όπως η Αγία Επίσκεψη, οι Άγιοι Ανάργυροι, ή λίγο μακρύτερα ο Άγιος Στέφανος που υπήρξε ο πρώτος μητροπολιτικός ναός.
Στη συνέχεια, η κ. Κλιάφα προβάλλοντας και το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό έκανε λόγο για τα σπίτια του Βαρουσίου. Συγκεκριμένα, παρατηρήσαμε το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τους στυλ: δίπατα, με προεξοχή ? σαχνίσι? του επάνω ορόφου, ο οποίος αποτελούσε τον χώρο κατοικίας της οικογένειας και εσωτερική αυλή, βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, κάμαρες για το υπηρετικό προσωπικό στο ισόγειο. Γνωρίσαμε και την εσωτερική διαρρύθμιση της κυρίως κατοικίας: σάλα, θερινό δωμάτιο, χειμερινός οντάς, κάμαρες, κουζίνα, τραπεζαρία, χαγιάτι και εστιάσαμε την προσοχή μας στα έπιπλα, τις ντουλάπες (μεσάντρες), τα παράθυρα που πλαισίωναν ή διακοσμούσαν τα βαρουσιώτικα σπίτια. Οι σχεδιαστές και κατασκευαστές τους ήταν απλοί, εμπειρικοί τεχνίτες από το Μέτσοβο.
Τέλος, με την ανάλογη καθοδήγηση της κ. Κλιάφα διαπιστώσαμε πόσο ιδιόρρυθμη είναι η ρυμοτόμηση της περιοχής: ακανόνιστα οικοδομικά τετράγωνα, που διασχίζονται από πλακόστρωτα καλντερίμια.
?Φορτωμένοι? με πολύτιμες γνώσεις και αφού δεχτήκαμε με μεγάλη ικανοποίηση το κέρασμα της κ. Κλιάφα, πήραμε το δρόμο του γυρισμού για το σχολείο μας.
Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά την κ. Κλιάφα για την ?φιλοξενία? που μας προσέφερε σ΄ αυτόν τον εντυπωσιακό και αξιόλογο χώρο. Αφενός την ευγνωμονούμε και αφετέρου την συγχαίρουμε για την ακούραστη και τόσο σπουδαία συνεισφορά της στην προβολή του τόπου μας και της ιστορίας του.
Ευσταθίου Αναστασία ? Νιόβη, μαθήτρια του Β1΄