Σκέψεις της μαθήτριας του Γ3, Μάνου Σωτηρίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, “My Nationality is Human”.
10η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ? ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
« Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα, είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και έχουν την υποχρέωση να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης»
(Οικουμενική Διακήρυξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε., 10 Δεκεμβρίου 1948)
Η 10η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948.
Με τον όρο ανθρώπινα δικαιώματα εννοούμε τη δυνατότητα του ανθρώπου να ζει ελεύθερα και να δραστηριοποιείται σύμφωνα με τους νόμους, για να ολοκληρώνεται και να πετυχαίνει τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του σε όλους τους τομείς. Με άλλα λόγια τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών υπάρχουν τριάντα άρθρα τα οποία απαριθμούνται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μεταξύ αυτών, είναι το δικαίωμα στη ζωή, την ιθαγένεια, στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, στην εργασία, στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στην τροφή και την κατοικία και το δικαίωμα συμμετοχής στη διακυβέρνηση.
Ωστόσο, τα δικαιώματα των πολιτών, σε μια εποχή πληροφόρησης, ανόδου του βιοτικού επιπέδου και επικράτησης των κρατών δικαίου, αποτελούν ακόμα και σήμερα ζητούμενο για τον κόσμο μας. Παραβιάσεις σημειώνονται σε κάθε μέρος του πλανήτη, ιδιαίτερα σε υπανάπτυκτα και απολυταρχικά κράτη.
Τέτοια φαινόμενα όπως ο πόλεμος, η τρομοκρατία, η εγκληματικότητα, το δίκαιο του ισχυρού, ο υποσιτισμός, η φτώχεια, ο ρατσισμός, η κακοποίηση των παιδιών και η εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας είναι μερικές από τις προκλήσεις της εποχής μας.
Η Διακήρυξη οραματίστηκε ένα κόσμο που όλοι θα ζουν με αξιοπρέπεια χωρίς βία και διακρίσεις, ένα κόσμο που όλοι θα απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες.
Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι στάση ζωής. Είναι τρόπος αλληλεπίδρασης ανθρώπων, κρατών και λαών. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση ειρήνης, ευημερίας και υγιούς ανάπτυξης της προσωπικότητας των ανθρώπων που συγκροτούν τις σύγχρονες κοινωνίες. Οι κοινωνίες που θα συγκροτούνται από ανθρώπους με μία τέτοια προσωπικότητα είναι οι κοινωνίες που θα έχουν μέλλον, αλλά και παρόν, που θα διακατέχεται από έννοιες όπως η ισότητα, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός.
Η ευαισθητοποίηση και η δραστηριοποίηση για την προάσπιση των δικαιωμάτων αποτελεί στην εποχή μας δημοκρατική και ανθρωπιστική επιταγή. Όλοι θα πρέπει να αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση και έτσι να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Ιδιαίτερα εμείς οι νέοι θα πρέπει να ενημερωνόμαστε και να οξύνουμε την κριτική μας σκέψη για την αποφυγή του φανατισμού και των προκαταλήψεων. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των άλλων να είναι στάση ζωής για μας και μέσα από την καλλιέργεια κλίματος ανεκτικότητας και ανθρωπιάς να διαμορφώσουμε οικουμενική και πολυπολιτισμική συνείδηση.