Το πείραμα του Ερατοσθένη στο 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Ένα από τα πιο διάσημα πειράματα του μεγάλου αλεξανδρινού μαθηματικού Ερατοσθένη από την Πριήνη πραγματοποιήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων τη Δευτέρα 21/3/2016, το οποίο συμμετείχε στο πείραμα αυτό μαζί με εκατοντάδες  σχολεία της Ελλάδος και χιλιάδες σχολεία της Ευρώπης.

Το πείραμα αυτό πραγματοποιείται λόγω της εαρινής ισημερίας την ώρα (διαφορετική για κάθε τόπο) που ο Ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ της τροχιάς του  για κάθε τόπο,  και υπολογίζει το μήκος της περιφέρειας της  Γης και την ακτίνα της .

Κατά τη διάρκεια του πειράματος με πολύ απλά εργαλεία (μία κατακόρυφη ράβδο και ένα μέτρο ) μετρούμε τη σκιά της ράβδου σε οριζόντιο έδαφος  και με πολύ απλές μαθηματικές γνώσεις (στοιχειώδη τριγωνομετρία) υπολογίζουμε τη γωνία που σχηματίζουν οι ακτίνες του ήλιου με την κατακόρυφη ράβδο. Στη συνέχεια, γνωρίζοντας είτε την απόσταση του σχολείου από τον Ισημερινό, (φύλλο εργασίας 1) είτε την αντίστοιχη γωνία που έχει μετρηθεί σε ένα  άλλο μακρινό σχολείο  και την απόσταση των δύο σχολείων, με απλές πράξεις (ανάλογα ποσά) (φύλλο εργασίας 2) υπολογίζεται το μήκος της περιφέρειας της Γης και στη συνέχεια η ακτίνα της.

Αν και την ώρα του πειράματος ο ήλιος μας τα χάλασε για λίγο (η αραιή συννεφιά έδινε μια ασάφεια ως προς  το ακριβές μήκος της σκιάς ) , το πείραμα σημείωσε επιτυχία και τα αποτελέσματα ήταν πολύ κοντά στις πραγματικές τιμές.  Πάνω απ? όλα μέτρησε το κέφι και η προθυμία των παιδιών και η διάθεσή τους για συνεργασία και αυτό βοήθησε να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια. Σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο στο πείραμα  αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

ΤΣΑΓΚΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

                                                                                     ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ