Την Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017, η Β΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στην Καστοριά. Τους μαθητές συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί, Μπλούνα Καλλιόπη-ΠΕ03, Μπανάσιου Ευαγγελία-ΠΕ02, Ψάλλα Αθανασία-ΠΕ07 και Δημάδης Ηλίας-ΠΕ19. Οι μαθητές κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους από την ευχάριστη και πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση στην όμορφη πόλη της Καστοριάς:
Εκδρομή στην Καστοριά ( Κατσίκα Αικατερίνη – Β3 )
Την Παρασκευή 28 Απριλίου, τα παιδιά της Β΄ Γυμνασίου του σχολείου μας μαζί με τέσσερις συνοδούς καθηγητές που προθυμοποιήθηκαν να μας συνοδέψουν, πραγματοποιήσαμε μια εκπαιδευτική εκδρομή στην πανέμορφη πόλη της Καστοριάς.
Από τις προηγούμενες μέρες ήμασταν ενημερωμένοι για την ώρα άφιξής μας στο σχολείο, όπου θα μας περίμεναν δύο λεωφορεία, για να μας οδηγήσουν στην Καστοριά. Αναχωρήσαμε από τα Τρίκαλα στις 7:30 το πρωί και ακολούθησε ένα τρίωρο ταξίδι, ελαφρώς κουραστικό, αλλά ταυτόχρονα ευχάριστο, αφού πρώτον είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να διασκεδάσουμε με τους συμμαθητές μας και δεύτερον η διαδρομή ήταν ιδιαίτερη, με πολλά φυσικά τοπία. Φτάνοντας λοιπόν στην ηλιόλουστη Καστοριά, και μιας που η εκδρομή ήταν μονοήμερη, ξεκινήσαμε αμέσως με την επίσκεψη μας στο Λαογραφικό Μουσείο. Εκεί μας υποδέχτηκε η ξεναγός, η οποία με όλη την καλή διάθεση μας ενημέρωσε για το αρχοντικό το οποίο στεγάζει το Λαογραφικό μουσείο και για το τι πρόκειται να δούμε. Μάθαμε λοιπόν πως το αρχοντικό ήταν ζωγραφισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του από τους αρχικούς ιδιοκτήτες και πως ανήκε στην οικογένεια Ν. Αϊβαζή. Έπειτα όμως ασβεστώθηκε για λόγους υγιεινής. Παρόλα αυτά εμείς μεταφερθήκαμε νοερά στο παρελθόν, αφού είδαμε αντικείμενα της τότε καθημερινής ζωής στο σπίτι και την εργασία, επισκεφτήκαμε διάφορα δωμάτια όπως το δωμάτιο του ζεύγους, τον χώρο υποδοχής, την κουζίνα με τα μαγειρικά σκεύη, το δωμάτιο του αργαλειού, το κελάρι των κρασιών, των τροφίμων και την αυλή.
Αφού συλλέξαμε πλήθος στοιχείων για τον πολιτισμό και την ευμάρεια των κατοίκων της Καστοριάς, συνεχίσαμε την εκδρομή με την επίσκεψή μας στο Σπήλαιο του Δράκου. Είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε αυτό το μαγευτικό τοπίο φυσικής ομορφιάς, στο οποίο ανακαλύφτηκαν οστά αρκούδας ηλικίας πολλών χιλιάδων ετών. Η διαδρομή ήταν εντυπωσιακή και ξεχωριστή καθώς δε σου δίνεται καθημερινά η ευκαιρία να περνάς από ένα σπήλαιο με τέσσερις λίμνες και γεμάτο γιγαντιαίους σταλαχτίτες και σταλαγμίτες, όπου για να δημιουργηθούν πρέπει να περάσουν πολλά εκατομμύρια χρόνια Η εκδρομή μας συνεχίστηκε στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας, όπου προσκυνήσαμε τις εικόνες και πληροφορηθήκαμε για την απελευθέρωση της Καστοριάς από τον Αλέξιο Α΄ τον Κομνηνό από τους Νορμανδούς. Τελειώνοντας με τις εκπαιδευτικές μας επισκέψεις, είχαμε μέχρι τις 17:30 το απόγευμα τρεις ώρες στη διάθεσή μας για φαγητό, φωτογραφίες και γενικά να θαυμάσουμε το ειδυλλιακό τοπίο της λίμνης της Καστοριάς!
Η εκδρομή μας είχε πλέον ολοκληρωθεί και έπρεπε δυστυχώς να επιστρέψουμε στα Τρίκαλα. Εμπλουτίσαμε με ευχάριστο τρόπο τις γνώσεις μας, αποκτήσαμε νέες εμπειρίες και δεθήκαμε περισσότερο με τους συμμαθητές μας. Για τους παραπάνω λόγους πιστεύω πως η εκδρομή αυτή θα μείνει στο μυαλό μας ως μια ευχάριστη ανάμνηση!!
Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑ (Κυριάκος Αχιλλέας – Β1)
Την Παρασκευή στις 28 Απριλίου του 2017 και ώρα 7: 30 η τάξη της Β΄ Γυμνασίου ξεκίνησε από τον χώρο του σχολείου με δύο λεωφορεία με προορισμό την πανέμορφη Καστοριά. Ο χρόνος που περάσαμε εμείς οι μαθητές μέσα στο λεωφορείο στην διάρκεια του ταξιδιού ήταν φανταστικός! Όταν πηγαίναμε στην Καστοριά κάναμε μια στάση, για να αγοράσουμε όλοι ό,τι θέλαμε.
Μετά από ταξίδι δύο ωρών με ενδιάμεση στάση καταφέραμε να φτάσουμε στην Καστοριά. Οι καθηγητές, οι οποίοι μας συνόδευαν, σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλύτερα αν πηγαίναμε στο πρώτο αξιοθέατο, το λαογραφικό μουσείο, με τα πόδια. Έτσι πραγματοποιήσαμε μια όμορφη βόλτα γύρω από την καταπληκτική λίμνη της Καστοριάς. Μόλις φτάσαμε στο μουσείο όλοι παραξενευτήκαμε, καθώς ήταν ένα παλιό αρχοντικό, το οποίο χρονολογείται από το 1680. Η ξεναγός, μας έδειξε τα διάφορα δωμάτια του αρχοντικού και μας έδινε λεπτομέρειες για το τι συνέβαινε στο κάθε ένα την εποχή εκείνη και μας εξήγησε και τις συνήθειες των ανθρώπων τότε. Έπειτα από αυτή την καταπληκτική περιήγησή μας στο λαογραφικό, πήγαμε στο Σπήλαιο του Δράκου, ένα υπέροχο σπήλαιο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Ακολουθώντας τη διαδρομή με τον ξεναγό, εξερευνήσαμε το εσωτερικό του και θαυμάσαμε τις μικρές λιμνούλες και τα παράξενα σχέδια που δημιούργησαν τα πετρώματα εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
Μετά από το σπήλαιο, κατευθυνθήκαμε στο Μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας. Εκεί ενημερωθήκαμε σχετικά με το κτίσιμο του μοναστηριού, το οποίο κατασκευάστηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Αλέξιο Κομνηνό, και θαυμάσαμε τις υπέροχες τοιχογραφίες που κοσμούσαν όχι μόνο το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό των ναών. Αγοράσαμε διάφορα κομποσκοίνια και σταυρουδάκια και κατόπιν «ξεχυθήκαμε» στην πόλη της Καστοριάς, για να κάνουμε τα ψώνια που θέλαμε και να φάμε ένα ωραίο μεσημεριανό.
Στις 5:30 μμ, την ώρα που είχαμε δώσει ραντεβού για να επιβιβαστούμε στα λεωφορεία μας, ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής. Ο χρόνος μέσα στο λεωφορείο και στον δρόμο της επιστροφής ήταν εξίσου διασκεδαστικός, γεμάτος χορό και τραγούδια. Στις 8:30 μμ φτάσαμε στον χώρο του σχολείου.
Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για όλους μας. Πέρα από το γεγονός ότι επισκεφτήκαμε μια καινούρια, διαφορετική, αλλά εξίσου όμορφη πόλη σαν τη δική μας, γνωρίσαμε νέα πράγματα για κάποιες άλλες περιόδους της ιστορίας μας. Αυτές οι γνώσεις που αποκτήσαμε μέσα από αυτή την εκδρομή, θα μας φανούν χρήσιμες και σίγουρα θα εκτιμήσουμε αυτά τα ταξίδια, γιατί ίσως στο μέλλον να μην έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε και να απολαύσουμε αυτά τα ωραία μέρη, παρέα με τους συμμαθητές μας.