Μαθήματα ρομποτικής σε μαθητές της Α΄Γυμνασίου

Αξιοποιώντας τα σετ ρομποτικής Lego Mindstorms  που πρόσφερε ο Δήμος Τρικκαίων στο σχολείο μας, μαθητές της  Α΄ Γυμνασίου από τις αρχές Νοεμβρίου παρακολουθούν  μαθήματα προγραμματισμού  με βοήθεια του κ. Λεωνίδα Μποντίλα (ΠΕ86), υπεύθυνο ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ του Ν. Τρικάλων και  την καθηγήτρια πληροφορικής κ. Μαγαλιού Καλλιόπη.

Τι είναι όμως το σετ  Lego Mindstorms;  Είναι ένα σύνολο από δομικά υλικά, κινητήρες, αισθητήρες, καλώδια σύνδεσης και ένα έξυπνο τούβλο (το EV3 Intelligent Brick), το οποίο είναι ένας ισχυρός μικρός υπολογιστής που κάνει δυνατό τον έλεγχο κινητήρων και τη συλλογή δεδομένων από τους αισθητήρες. Το σετ είναι ειδικά διαμορφωμένο και περιέχει όλα όσα χρειάζονται  για  τη διδασκαλία του STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics)  και της πληροφορικής στην τάξη. 

Στόχος μας είναι να μυηθούν όλοι οι μαθητές μας στην χαρά του προγραμματισμού,  να συνεργαστούν σε ομάδες, να αλληλεπιδράσουν, να πειραματιστούν  και να κατακτήσουν βιωματικά τη γνώση. Δοκιμάζοντας διαφορετικούς αισθητήρες (χρώματος, απόστασης κλπ) και αλλάζοντας παραμέτρους οι μικροί μαθητές αποκτούν ικανότητες ανάλυσης ενός προβλήματος, σχεδίασης και επίλυσής του με λογικά βήματα,  εκπαιδεύονται στη συνεργασία και αποκτούν κριτική σκέψη.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες ενεργοποιούν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των μαθητών/-τριών, ενισχύουν την αυτενέργεια και την αυτοεκτίμηση τους και τους παρέχουν πολύτιμα εφόδια για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας τους.

Οι μικροί μαθητές μας ενθουσιάστηκαν με τη συναρμολόγηση και τον προγραμματισμό του ρομπότ που δημιούργησαν κι αυτό φαίνεται στις εικόνες και στο βίντεο που ακολουθεί.


  Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο