Εντυπώσεις από την επίσκεψη στη Βουλή των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου

Πριν από μερικές μέρες πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας, του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, η ετήσια εκπαιδευτική εκδρομή  στην Αθήνα. Η εκδρομή αυτή θα μας μείνει  αξέχαστη, κατά γενική ομολογία.

Το πρωί της Πέμπτης, 17 Ιανουαρίου 2019, αναχωρήσαμε κατά τις εφτά η ώρα από τα Τρίκαλα με προορισμό  την Αθήνα. Το λεωφορείο ήταν διώροφο, κάτι που ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους. Μετά από ένα πολύωρο ταξίδι, με μία μόνο στάση στη Λαμία, φτάσαμε στην πανέμορφη Αθήνα.

Η πρώτη μας επίσκεψη ήταν στο “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”, ένα σύγχρονο, μοντέρνο κτίριο, αληθινό  στολίδι για την περιοχή. Πληροφορηθήκαμε πως εκεί στεγάζεται η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη, τα βιβλία της οποίας αξιοποιούν πολλοί φοιτητές για τις εργασίες τους, τη μόρφωσή τους και την έρευνα. Στην οροφή του κτιρίου έχουν φυτευτεί φυτά, δημιουργώντας ένα μεσογειακό δάσος, το οποίο προσφέρει οξυγόνο, καθώς και μια ευχάριστη νότα στην τσιμεντένια πόλη. Από εκεί έχει κανείς πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και σε μια  τεχνητή λίμνη, η οποία εκτείνεται μπροστά από το κτίριο, αλλά παράλληλα μπορεί κανείς να δει όλη την περιοχή από ψηλά. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να μείνουμε όσο είχαμε προγραμματίσει, διότι μας περίμεναν στη Βουλή.

Για να μπούμε στη Βουλή χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Την ώρα που η μία ομάδα επισκέφτηκε τη Βουλή η άλλη έκανε μια μικρή βόλτα στην πόλη. Εμείς που μπήκαμε πρώτοι, μετά από έναν τυπικό έλεγχο στην είσοδο, αφήσαμε τα πράγματά μας σε ειδικό χώρο και ανεβήκαμε στον πρώτο όροφο. Εκεί παρακολουθήσαμε μερικά σύντομα βίντεο σχετικά με το κτίριο της Βουλής και την ιστορία του. Έπειτα ξεναγηθήκαμε σε μια αίθουσα, στην οποία φιλοξενούνται διάφορες εκθέσεις. Αυτήν την περίοδο εκτίθενται εκεί διάφορα αντικείμενα του Ρήγα Φεραίου, όπως κάποια από τα βιβλία του και η περίφημη Χάρτα του μεγάλου οραματιστή και πατριώτη. Από εκεί οδηγηθήκαμε στα θεωρεία, απ’ όπου παρακολουθήσαμε τους βουλευτές να αγορεύουν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην αίθουσα της ολομέλειας. Αξιοσημείωτο είναι το ότι μας καλωσόρισαν προσφωνώντας μας, κάτι που ήταν εξαιρετική τιμή για μας τους μαθητές  και το σχολείο μας. Αργότερα, το κατώφλι της Βουλής πέρασε  η δεύτερη ομάδα, ενώ εμείς επισκεφτήκαμε  ένα εστιατόριο λίγα μέτρα πιο δίπλα, το T.G.I. Friday’s, για να φάμε κάτι. Δυστυχώς βρισκόταν μια πορεία σε εξέλιξη και δεν μπορέσαμε να κάνουμε όλοι μια βόλτα στην πλατεία Συντάγματος, για να δούμε το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τους Εύζωνες. Αντιθέτως, περπατήσαμε στο Ζάππειο, όπου βγάλαμε αρκετές φωτογραφίες.

Μόλις τελείωσαν και οι υπόλοιποι, συγκεντρωθήκαμε στον χώρο όπου μας περίμενε το λεωφορείο, για να πάμε στο ξενοδοχείο, το Polis Grand Hotel. Αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτιά μας και αλλάξαμε ρούχα, φύγαμε για την ταβέρνα στου Ψυρρή, όπου εκεί φάγαμε, χορέψαμε και ξεφαντώσαμε. Επίσης, γνωρίσαμε και τα παιδιά ενός σχολείου από την Άρτα, τα οποία είχαν επιλέξει το ίδιο μαγαζί με μας για φαγητό. Αργά το βράδυ, και μετά από μια ξέφρενη βραδιά, βαδίσαμε για το ξενοδοχείο. Εκεί βέβαια, παρά τις προτροπές των συνοδών μας καθηγητών, δεν κοιμηθήκαμε νωρίς, αλλά ξενυχτήσαμε σε δωμάτια φίλων συζητώντας. Εν τέλει, κάποια στιγμή αποφασίσαμε εξαντλημένοι να πάμε για ύπνο.

Το επόμενο πρωί, Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, ξυπνήσαμε κατά τις οχτώ, ντυθήκαμε και κατεβήκαμε για πρωινό. Μια ώρα αργότερα αναχωρήσαμε για τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και το μουσείο. Χωριστήκαμε και πάλι σε ομάδες, αυτή τη φορά των δεκαεφτά ατόμων, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η ξενάγηση, την οποία ανέλαβε η ξεναγός μας. Συνδέοντας το παρελθόν της χώρας μας, καθώς τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται από την εποχή του Περικλή και παλιότερα, με το παρόν, λαμβάνοντας υπόψη το σύγχρονο κτίριο το οποίο τα στεγάζει, η ξεναγός μας  κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μας κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, να μας ενθουσιάσει και  μας έκανε να νιώσουμε υπερήφανους για τον πολιτισμό και την παράδοσή μας. Αργότερα τη σκυτάλη πήρε η άλλη ξεναγός, η οποία μας έκανε να κρεμόμαστε κυριολεκτικά από τα χείλη της, καθώς μας ξεναγούσε στον βράχο της Ακρόπολης, μιλώντας μας για τη σπουδαιότητα των ναών, η πλειοψηφία των οποίων ήταν αφιερωμένοι στη θεά Αθηνά, και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας για την αρχαία Αθήνα του Περικλή.

Αφού απολαύσαμε τη  μαγευτική θέα ψηλά από την Ακρόπολη και βγάλαμε αρκετές φωτογραφίες, πήγαμε στο The Mall of Athens, όπου είχαμε δύο ώρες ελεύθερες, για να χαλαρώσουμε, να φάμε και να ψωνίσουμε πριν το πολύωρο ταξίδι της επιστροφής. Κατά τη διάρκεια της επιστροφής μας προς τα Τρίκαλα τραγουδήσαμε, χορέψαμε και συζητήσαμε όλοι μαζί.

Δυστυχώς, όπως όλα τα ωραία πράγματα έχουν ένα τέλος, έτσι και το ταξίδι μας αυτό στο «κλεινόν άστυ» έφτασε  στο τέλος του. Πραγματικά, η διήμερη αυτή εκδρομή μας ήταν επιτυχημένη και είναι αξιομνημόνευτη. Τέλος ελπίζουμε  να έχει ανάλογη επιτυχία και η τελευταία   μας εκδρομή   ως  Γ΄ Γυμνασίου. Το ευχόμαστε.

Ωστόσο θα ήταν παράλειψη, εάν δεν ευχαριστούσαμε τους καλούς μας   συνοδούς- καθηγητές , τους κυρίους Τσαγκαδόπουλο  Μ. και Δημάδη Η., και τις κυρίες  Μπλούνα Κ. και Βαναργιώτη Β., οι οποίοι ανέλαβαν   την ευθύνη για την υλοποίηση αυτής της εκδρομής, διαθέτοντας για εμάς τον πολύτιμο χρόνο και  κόπο τους. Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και την κυρία Καλλέργη Κ., η οποία είχε την πρωτοβουλία αυτής της εκδρομής, αλλά λόγοι προσωπικοί δεν της επέτρεψαν να είναι μαζί μας.

 

Οι μαθήτριες του Γ2

 Κουτσαμπελούλη Λεμονιά

 Μαγκούτη Βασιλική