Εντυπώσεις από την περιήγησή μας στο Βυζαντινό Κάστρο της πόλης μας.

Στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δράσεων γνωριμίας των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας με τον Βυζαντινό πολιτισμό, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Βυζαντινό κάστρο της πόλης μας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μπανάσιου Ευαγγελία, φιλόλογο και συνοδό καθηγήτρια την κ. Παπαευθυμίου Μαρία, βιολόγο την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου. Οι μαθητές/-τριες του Β1 είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από κ. Ντάφη Ευαγγελία, Δρ αρχαιολόγο και να γνωρίσουν από κοντά ένα από τα εμβληματικά σημεία της πόλης μας. Ευχαριστούμε πολύ την κ. Ντάφη για την όμορφη διαδρομή μέσα στο κάστρο, για τις γνώσεις που μας χάρισε και για τα όμορφα συναισθήματα που βίωσαν τα παιδιά μας.

Χαρακτηριστικά είναι τα κείμενα που ακολουθούν:

Προσωπικά είμαι μεγάλος λάτρης της Μεσαιωνικής Ιστορίας τόσο στην χώρα μας όσο και στην Ευρώπη. Για αυτόν τον λόγο έχω ασχοληθεί με τις πολεμικές τεχνικές της εποχής και έχω δώσει μεγάλη βαρύτητα στα κάστρα. Παρόλο που ξέρω στην θεωρία πως και από τι φτιάχνονται τα εμβληματικά αυτά κτήρια ποτέ δεν μου είχε δοθεί ή ευκαιρία να δω ένα κάστρο από κοντά και σε βάθος μέχρι προσφάτως όταν οι καθηγήτριες της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας και η βιολόγος της τάξης μου μας συνόδεψαν σε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο κάστρο της πόλης μας.

Το κάστρο των Τρικάλων είναι χτισμένο στην τοποθεσία της ακρόπολης της αρχαίας Τρίκκης. Αναστυλώθηκε από τον  Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ. Πέρασε από τα χέρια πολλών κατακτητών με τους Οθωμανούς να είναι οι τελευταίοι «κύριοι» του κάστρου.

Η ξενάγησή μας άρχισε από την κύρια πύλη στα δυτικά του κάστρου, συνεχίστηκε στον δεύτερο και έπειτα στον τρίτο οχυρωματικό περίβολο. Καθώς προχωρούσαμε μέσα στο φρούριο. Καθώς προχωρούσαμε μέσα στο φρούριο οι εικόνες και οι περιγραφές των οχυρώσεων, των θεόρατων τειχών και των ψηλών πύργων ερχόντουσαν στη ζωή. Το πιο εκθαμβωτικό θέαμα για εμένα όμως ήταν ο τρίτος οχυρωματικός περίβολος. Πρόσφατα αποκατεστημένος, να στέκεται στην κορυφή του λόφου. Μέσα βρίσκεται η μπαρουταποθήκη, ένα πηγάδι που χρησίμευέ και ως οδός διαφυγής και τέλος μια πανέμορφη αμυγδαλιά να γέρνει πάνω στο πηγάδι και  τα χρώματά της να δίνουν ζωή στην άψυχη πέτρα.

Ήταν πραγματικά μια υπέροχη δράση και ελπίζω να αξιωθούμε να μας επιτρέψουν μια ακόμη εκδρομή όπου μπορούμε να δούμε εν ζωή την Ιστορία της Ελλάδος μας“.

Θανάσουλας Παναγιώτης

      “Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο στην επίσκεψή μου στο Βυζαντινό Κάστρο ήταν τα τείχη. Η ποικιλία υλικών και χρωμάτων ήταν κατά τη γνώμη μου αξιοσημείωτη. Η διαφορετικότητα αυτών των υλικών, των χρωμάτων αλλά και του μεγέθους του τείχους συμβολίζει τις πολυάριθμες επιδρομές των γειτονικών αλλά και των μακρινών λαών. Με τις πολλές επιδρομές το τείχος γκρεμιζόταν και έμενε μόνο ένα μικρό μέρος του. Αναγκάζονταν να το ξαναχτίσουν, αυτή τη φορά με διαφορετικού χρώματος ή μεγέθους υλικά. Αυτή η διαδικασία συνεχιζόταν με το πέρασμα των αιώνων, μέχρι που οι επιδρομές σταμάτησαν, το κάστρο εγκαταλείφθηκε και η ύπαρξη του συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

      Νιώθω τυχερή που βρέθηκα σε αυτόν τον χώρο και πήρα μια ιδέα για το πώς ήταν ο τρόπος ζωής των προγόνων μας.

Αναστασία Αποστολάκη

“Την Δευτέρα 21/2/22 πήγα με την τάξη μου στο φρούριο Τρικάλων. Είδα πολλά καινούργια πράγματα που δεν ήξερα καν πως είχαμε στα Τρίκαλα, για παράδειγμα τις επιγραφές στα τείχη του κάστρου. Το αγαπημένο μου όμως πράγμα ήταν το εσωτερικό της τρίτης πύλης. Τα δύο ανθισμένα δέντρα στη μέση μαζί με το πηγάδι και τον κήπο από πίσω ήταν εκπληκτικά! Δεν περίμενα να δω κάτι τόσο όμορφο! Δυστυχώς δεν μας επέτρεψαν οι ξεναγοί να ανεβούμε πάνω στα τείχη ή στο ρολόι, αλλά είμαι ευχαριστημένος από αυτή την εκπαιδευτική επίσκεψη.”

Ο μαθητής του B’1 -Θάνος Ατούν