“Κλιματική Αλλαγή” – Περιβαλλοντικό πρόγραμμα

Η Κλιματική Αλλαγή είναι ένα κρίσιμο ζήτημα του αιώνα μας και αποτελεί πλέον επείγουσα απειλή για τον πλανήτη μας, καθώς η  ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει σταδιακά το κλίμα της γης.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο και  ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές παρατηρούνται όλο και πιο συχνά.

 Μάλιστα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προβλέπεται να γίνουν συχνότερες και εντονότερες τις επόμενες δεκαετίες,  αλλά όλοι μας μπορούμε να κάνουμε κάτι για να την καταπολεμήσουμε και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Με αφορμή αυτούς τους προβληματισμούς, πραγματοποιείται στο σχολείο μας περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή» για τη σχολική χρονιά 2022-23, από  μαθητές της Β΄ τάξης.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

Γνωστικοί

  • Να κατανοήσουν οι μαθητές τι είναι η κλιματική αλλαγή και ότι αποτελεί  ζωτικό ζήτημα του αιώνα μας για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα.
  • Να κατανοήσουν ότι κύρια αιτία την κλιματικής αλλαγής σήμερα είναι η παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.
  • Να συνειδητοποιήσουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη δράσης από όλους και να προτείνουν τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καθένας να συμβάλλει στην λύση του προβλήματος.

Κοινωνικοί – Συναισθηματικοί

  • Nα αναπτύξουν οι μαθητές, μέσα από την εργασία σε ομάδες,  πνεύμα συνεργασίας, ομαδικότητας και σεβασμού των άλλων.
  • Να εμπλακούν  ενεργά στην έρευνα και τη μαθησιακή  διαδικασία και να αποκτήσουν κριτική σκέψη.
  • Να αποκτήσουν δεξιότητες ώστε  να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες  σε περιβαλλοντικά θέματα, σαν υπεύθυνοι  και συνειδητοποιημένοι πολίτες.
  • Να αποκτήσουν περιβαλλοντική  συνείδηση και  στάση ζωής στο πλαίσιο της αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι μαθητές ερεύνησαν σχετικά με το θέμα και παρουσιάζουν τις πρώτες εργασίες για την Κλιματική Αλλαγή:

Η υπεύθυνη του προγράμματος

Μαυρομμάτη Ειρήνη – ΠΕ04 (Φυσικός)