“Αγροτική Επανάσταση: Κολλήγοι και Τσιφλικάδες”

Πρωτότυπο κείμενο, «κατασκευασμένο» στο πλαίσιο του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής της μαθήτριας του Α3 Σιάγκα Βαρβάρα-Χριστίνα

Συντονίστρια-υπεύθυνη: Αμαλία Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

     Τις προάλλες, πριν  τέσσερις  περίπου βδομάδες, παρακολουθήσαμε, με την πολιτιστική ομάδα του σχολείου μου, πρόγραμμα τοπικής ιστορίας στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού «Κλιάφα». Το θέμα του ήταν: «Αγροτική Επανάσταση: Κολλήγοι και Τσιφλικάδες». Η παρουσίαση της κυρίας Μαρούλας Κλιάφα ήταν εξαιρετική και ιδιαίτερη, γιατί με τις εικόνες που μας παρουσίαζε και τις περιγραφές της μάθαμε πολλά για την αγροτική ζωή της πόλης μας τα παλιά χρόνια.

Μου άρεσαν κατ? αρχήν τα πλούσια φορέματα που υπήρχαν εκείνη την εποχή, με την πολύ όμορφη και βαριά παραδοσιακή στολή της καραγκούνας. Είδαμε επίσης και διάφορες φορεσιές όπως η τούρκικη, η ελληνική με τις βράκες, τις φουστανέλες, τα σαρίκια, τα τσαρούχια κ.α.

Μάθαμε ότι εκείνα τα χρόνια υπήρχαν μεγαλοκτηματίες που ονομάζονταν τσιφλικάδες που είχαν κάθε δικαίωμα στους κολίγους που καλλιεργούσαν την γη. Επίσης ότι οι πλούσιοι είχαν ανθρώπους που τους προστάτευαν από τους ληστές.

Με εντυπωσίασε και με στεναχώρησε η υποβάθμιση της γυναίκας και τα μειωμένα δικαιώματά της. Λόγω αυτής της κατάστασης μας εξήγησαν ότι εκείνη την εποχή δεν ήθελαν να κάνουν κορίτσια γιατί τα θεωρούσαν βάρος. Πιο χαρακτηριστική φωτογραφία ήταν αυτή με τη γυναίκα να περπατά και να κεντά δίπλα στο γαϊδούρι ενώ ο άντρας ήταν πάνω του αμέριμνος. Η κυρία Κλιάφα μας διηγήθηκε για περιπτώσεις όπου οι άνδρες στέλνανε τις γυναίκες τους δέκα μέτρα μπροστά για να δουν αν θα υπάρχουν νάρκες. Στις κηδείες δεν πήγαιναν οι γυναίκες παρά μόνο οι άνδρες και τα παιδιά. Θα ήθελα η παρουσίαση να είχε ακόμη περισσότερες πληροφορίες για τη θέση της γυναίκας.

Τέλος η κυρία Κλιάφα μας ανέφερε ότι ήταν μια εποχή μεγάλων αγώνων για τα δικαιώματα των αγροτών στο να αποκτήσουν γη και να ξεφύγουν από την δυστυχισμένη μοίρα του κολίγου.

Πραγματικά θα ήθελα να δοθούν ξανά τόσο ενδιαφέρουσες ευκαιρίες όχι μόνο σε μένα αλλά και σε όλους μας μαθητές, για να αποκτήσουμε αυτές μας τόσο σημαντικές γνώσεις. Νοιώθω τυχερή που χάρη στην Ομάδα Δημιουργικής Γραφής και στη διευθύντριά μας κυρία Αμαλία Ηλιάδη είχα τη δυνατότητα να απολαύσω μια τόσο όμορφη έκθεση.