Καταγραφή εντυπώσεων από την παρακολούθηση Συνεδρίου Φυσικών Επιστημών

Πρωτότυπο κείμενο, «κατασκευασμένο» από το μαθητή του Β1 Γούλα Ηλία στο πλαίσιο του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής

Συντονίστρια-υπεύθυνη. Αμαλία Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια  3ου Γυμνασίου Τρικάλων

 

Πριν από τέσσερις εβδομάδες διοργανώθηκε στην Αθήνα, υπό την ένωση Ελλήνων Φυσικών ένα συνέδριο με θέματα που αφορούσαν στην σύγχρονη Φυσική, αλλά και στην γενικότερη γνώση των Φυσικών Επιστημών.Το συνέδριο ήταν πολύ ενδιαφέρον και οι φημισμένοι ομιλητές κατάφεραν να εξάψουν το ενδιαφέρον μας για τις επιστημονικές απόψεις του 21ου αιώνος και έλυσαν τις πάσης φύσεως απορίες μας, έτσι ώστε να καταλάβουμε καλύτερα τις Φυσικές Επιστήμες.

Η πρώτη φάση του συνεδρίου διοργανώθηκε την Παρασκευή : 14-15-16/12/12) στο ξενοδοχείο Τιτάνια στην Αθήνα. Η πρώτη ομιλία από τον κύριο Σιμόπουλο μας έκανε να καθόμαστε στην άκρη της καρέκλας και στην συνέχεια δόθηκαν ομιλίες από τους κυρίους Δανέζη και Θεοδοσίου, συζητήθηκαν θέματα και λύθηκαν απορίες σε θέματα όπως η καταστροφή του κόσμου και η ύπαρξη χωροχρονικών δινών. Στο τέλος υπήρξε ζωντανή σύνδεση με το κέντρο λειτουργίας του μεγάλου Ανδρονικού Συγκρουστή (LHC) και επικοινωνήσαμε ζωντανά με κάποιους από τους κορυφαίους Πυρηνικούς Φυσικούς του κόσμου και έγιναν πολλές ερωτήσεις για το πιο φλέγον θέμα της εποχής, την ύπαρξη του Μποζονίου ΗIGGS και την «προέλευση της ύλης» αλλά και το χρόνιο ερώτημα, το ερώτημα της μεγάλης εκρήξεως.

Το Σάββατο διεξήχθη η δεύτερη φάση, που παρ? όλο που ήταν ολοήμερη και κράτησε από τις εννέα το πρωί μέχρι τις επτά το απόγευμα δεν μας κούρασε καθόλου, αφού τα θέματα ήταν και πάλι πολύ ενδιαφέροντα και οι ομιλίες κατάφεραν να διεγείρουν την περιέργεια μας και να αναπτύξουν την αγάπη μερικών παιδιών για την Φυσική και τις λοιπές Επιστήμες. Το πρώτον θέμα εισήχθη από τον διακεκριμένο κύριο Γραμματικάκη, ο οποίος μας έκανε λόγο για την ανάγκη της αναθεώρησης ενός νόμου της Νευτώνειας Φυσικής, καθώς και για τον, εν μέρει, λάθος τρόπο που το Υπουργείο δίνει εντολή να διδάσκεται η Φυσική στα σχολεία. Επίσης μας είπαν και για τα πιο ωραία θέματα Φυσικής, Αστρονομίας, Χημείας και Ρομποτικής όπως οι μελανές οπές, οι κοσμικές μπαταρίες , τα μεταυλικά, νέες μορφές ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το πείραμα της Φιλαδέλφειας και αφού μεσολάβησε ένα διάλειμμα έγιναν πειράματα που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε στο σπίτι μας και έτσι κατανοήσαμε μερικά θέματα που μας «έκαιγαν».

Η τρίτη φάση και ολοκλήρωση του συνεδρίου έγινε την Κυριακή. Υπήρξε και η συνταρακτική ομιλία του Κυρίου Πράντζου σχετικά με την ύπαρξη εξωγήινης νοημοσύνης στο σύμπαν. Το συνέδριο έκλεισε με την ομιλία σχετικά με την οικολογική ισορροπία και την προστασία της βιόσφαιρας, καθώς και για το πώς θα μειωθούν οι επιδράσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου. Γενικά, η τρίτη μέρα είχε θέμα το φυσικό περιβάλλον και τους πλανήτες καθώς μας μίλησαν για τα πολυσυζητημένα θέματα των ταξιδιών σε άλλους πλανήτες.

Έτσι έληξε αυτή η συνάντηση Φυσικών και μελλόντων Φυσικών, και όλοι φανήκαμε τεθλιμμένοι που τέλειωσε, καθώς η περιέργεια και το ενδιαφέρον μας είχε διεγερθεί τόσο που, πιστεύω, πως οι περισσότεροι θα ήθελαν να ακούσουν άλλες τόσες ομιλίες.  Αν μου δινόταν η ευκαιρία να ξαναπάω σε μια τέτοια συγκέντρωση, σίγουρα θα ξαναπήγαινα .

Γούλας Ηλίας-Απόστολος, μαθητής Β΄ Τάξης 3ου Γυμνασίου Τρικάλων