Εκπαιδευτική εκδρομή της Β΄ τάξης του 3ου γυμνασίου Τρικάλων στα πλαίσια του προγράμματος: «Όψεις Βυζαντινού πολιτισμού :Μνημεία και προσωπογραφίες» (Σχολικό έτος 2012-2013)

Στην τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο, μας δόθηκε η ευκαιρία να περιδιαβούμε στην ερειπωμένη καστροπολιτεία  του Μυστρά και την επιβλητική Μονεμβασιά και να ανακαλύψουμε σημαντικά μνημεία του βυζαντινού πολιτισμού.

Το πρωινό της 14ης  Φεβρουαρίου αναχωρήσαμε από την πόλη μας με προορισμό την ιστορική πόλη της Σπάρτης. Κατά τη διάρκεια του πολύωρου ταξιδιού μας κάναμε αρκετές στάσεις με πρώτη στις Θερμοπύλες, όπου αποδώσαμε φόρο τιμής στους 300 του Λεωνίδα. Ακολούθησε αυτή στον Ισθμό της Κορίνθου, μέρος με μεγάλη εμπορική και οικονομική σημασία από την εποχή του μεγάλου πολιτικού Χαρίλαου Τρικούπη.

 Φτάσαμε στη Σπάρτη κουρασμένοι από το μακρινό ταξίδι. Ξεκουραστήκαμε για λίγο στο ξενοδοχείο μας και στη συνέχεια ανανεωμένοι κάναμε μια πρώτη γνωριμία με την πόλη. Οι εντυπώσεις που μας άφησε ήταν εξαιρετικά καλές , τελειώνοντας έτσι όμορφα την πρώτη ημέρα της εκδρομής μας.

Την  επόμενη μέρα, αφού πήραμε ένα γερό πρωινό, κατευθυνθήκαμε προς την καστροπολιτεία του Μυστρά. Αντικρίσαμε καταπληκτικά βυζαντινά μνημεία, εκκλησίες, ερείπια σπιτιών, αρχοντικά, παλάτια, πέτρες και τοίχους με στοιχεία ελληνικού και φράγκικου πολιτισμού. Ξεκινήσαμε την περιδιάβασή μας από το κάστρο του Βιλλαρδουίνου που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. Παρατηρήσαμε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε σε σημαντικές εκκλησίες με κυριότερες την Παντάνασσα, την αξιοθαύμαστη Περίβλεπτο, τον Αγ. Δημήτριο με τον μαρμάρινο δικέφαλο αετό στο δάπεδο και την αξιομνημόνευτη Αγία Σοφία, όλες εξαιρετικά δείγματα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής.

Γεμάτοι από μοναδικές εικόνες και εντυπώσεις συνεχίσαμε ακάθεκτοι το οδοιπορικό μας. Αργά το μεσημέρι φθάσαμε κάτω από τον πελώριο βράχο της Μονεμβασιάς. Προχωρήσαμε στο κεντρικό γραφικό καλντερίμι και βρεθήκαμε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Γύρω της παρατηρήσαμε πέτρινα ψηλά σπίτια τα περισσότερα στην απόχρωση της ώχρας. Ακόμα, πολλές εκκλησίες με μεγαλύτερη και γνωστότερη αυτή του Ελκόμενου Χριστού. Έχοντας όμως μεγάλη όρεξη για εξερεύνηση, αποφασίσαμε ν? ανέβουμε στην πάνω πόλη, στην κορυφή του  λόφου της Μονεμβασιάς. Εκεί δέσποζε η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, ένα μοναδικό βυζαντινό μνημείο. Την απολαύσαμε, όπως και την πανέμορφη θέα της γαλάζιας θάλασσας που απλώνονταν μπροστά μας. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε μια επίσκεψη και στο σπίτι του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου. Για κακή μας τύχη όμως ήταν κλειστό. Περάσαμε το χρόνο μας με ένα δροσερό αναψυκτικό απολαμβάνοντας το ανεπανάληπτο τοπίο, πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για τη Σπάρτη.

Η εκδρομή μας όμως δεν είχε μόνο εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά και ψυχαγωγικό. Κάναμε λοιπόν μια νυχτερινή έξοδο στην πόλη.  Περάσαμε υπέροχα ακούγοντας μουσική, χορεύοντας και παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια.

Με την αυγή της τρίτης ημέρας επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο για να επιστρέψουμε στα Τρίκαλα. Η αναχώρηση μας λύπησε. Μας ήταν δύσκολο ν΄ αποχωριστούμε  αυτόν τον τόπο. Μια στάση όμως στην παλιά πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, το γραφικό Ναύπλιο, μας ενθουσίασε. Εκεί επισκεφτήκαμε  το Παλαμήδι, απ? όπου η θέα ήταν φανταστική. Μπορούσες ν? απολαύσεις όλη την όμορφη πόλη του Ναυπλίου. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η στενάχωρη φυλακή του Κολοκοτρώνη. Εξίσου ενδιαφέρον ήταν το μουσείο που επισκεφτήκαμε με πολλά σημαντικά βυζαντινά εκθέματα.

Η άφιξή μας στα Τρίκαλα αργά το βράδυ σήμαινε και το τέλος αυτής της επιμορφωτικής εκδρομής. Μια εκδρομή που μας εφοδίασε με πολλά ερεθίσματα για να κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα του ιστορικού πλούτου που αυτοί οι τόποι διαθέτουν. Αποκομίσαμε πολλές γνώσεις και πολύτιμες εμπειρίες και διευρύναμε έτσι τον πνευματικό μας ορίζοντα. Μας έδωσε κίνητρα για ν? ασχοληθούμε και να μελετήσουμε με μεγαλύτερη προσοχή και βάθος τον σπουδαίο βυζαντινό πολιτισμό. Ν? ανακαλύψουμε τα μνημεία, την τέχνη, τα πρόσωπα, τη ζωή τους μέσα στη βυζαντινή κοινωνία καθώς και την ιδεολογία τους.

ΜΠΛΟΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ - ΝΤΟΥΒΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ - ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑΣ - ΤΣΙΛΙΩΝΗΣ ΚΙΜΩΝ