Αθλητικές δραστηριότητες και Παρουσίαση Καινοτόμων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων στο 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων(Σχολικό Έτος 2012-2013)

Το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων   πραγματοποίησε  αγώνες βόλεϊ και μπάσκετ καθώς και την παρουσίαση των Καινοτόμων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων που εκπονήθηκαν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. Την Πέμπτη και Παρασκευή, 25 και 26 /04/2013 αντίστοιχα, έγιναν αθλητικές δραστηριότητες στον αύλειο χώρο υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό των γυμναστών  μας  κ.κ. Γκούτα Κων/νου, Πατσιάνη  Ηλία και Μπαϊρακτάρη Κων/νου, οι απονομές μεταλλίων, διπλωμάτων και κυπέλλων στις νικήτριες ομάδες του σχολείου

καθώς και  η τελική παρουσίαση όλων των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας  ενώπιον των μελών της Σχολικής μας Κοινότητας.

Τα εν λόγω εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποίησε εφέτος  το 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ είναι τα ακόλουθα:

1. «Εργαστήρι δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής: Μελέτη και επεξεργασία νεανικού μυθιστορήματος  της Μ. Κλιάφα: Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα»(Συντονίστρια: Ηλιάδη Αμαλία ΠΕ02, Συμμετέχοντες  Εκπαιδευτικοί: Μπανάσιου Ευαγγελία ΠΕ02, Ρουσουλιώτη Χαρίκλεια ΠΕ02)

2. «Όψεις βυζαντινού πολιτισμού: Μνημεία και προσωπογραφίες» (Συντονίστρια: Μπανάσιου Ευαγγελία ΠΕ02 , Συμμετέχοντες  Εκπαιδευτικοί: Ηλιάδη Αμαλία ΠΕ02,  Μαγαλιού Καλλιόπη ΠΕ19)

3. «Βιότοπος: η φύση στην αυλή μας» (Συντονίστρια: Τέγου Αγορίτσα ΠΕ06, Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Μαγαλιού Καλλιόπη ΠΕ19, Καλλέργη Κωνσταντία ΠΕ08).

4. «Ταξίδι στο Μόναχο»(Συντονίστρια: Ψάλλα Αθανασία ΠΕ07, Συμμετέχουσα Εκπαιδευτικός: Βαλκανιώτη Αθανασία ΠΕ07)

5. «Ταξιδεύοντας στο Λονδίνο: μια πόλη ζωντανή, γεμάτη ιστορία και πολιτισμό»(Συντονίστρια: Πατραμάνη Ευαγγελία ΠΕ05, Συμμετέχουσα Εκπαιδευτικός: Παλάτου Βασιλική  ΠΕ06)

6. «Απόηχοι του παρελθόντος: Αρχαίοι Πολιτισμοί (Ίνκας-Μάγια-Ο μύθος της Ατλαντίδας»(Συντονίστρια: Παλάτου Βασιλική  ΠΕ06, Συμμετέχουσα εκπαιδευτικός: Τέγου Αγορίτσα ΠΕ06

7. ACTION AID HELLAS (Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Δράσης  για την Εκπαίδευση)« Όλα τα παιδιά του κόσμου χρειάζονται δασκάλους» (Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τέγου Ρίτσα ΠΕ06)

8. «Εργαστήρι Ζωγραφικής: Εικαστική αποτύπωση των Μνημείων της Ακρόπολης-Παρθενώνα»(Συντονίστρια: Καλλέργη Κωνσταντία ΠΕ08, Συμμετέχων Εκπαιδευτικός: Γκούτας Κων/νος ΠΕ11)

9. «Η Γερμανία και οι πόλεις της» (Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ψάλλα Αθανασία ΠΕ07, Βαλκανιώτη Αθανασία ΠΕ07)

10. «Στο εργαστήρι του μικρού επιστήμονα: 10 Πειράματα φυσικής και οι τεχνολογικές τους κατασκευές» (Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαυρομμάτη Ειρήνη ΠΕ04)

 

Οι επιδιωκόμενοι στόχοι και τα χαρακτηριστικά της μεθόδου project  με την οποία υλοποιούνται τα εκπαιδευτικά προγράμματα ως «καινοτόμα παιδαγωγικά εργαστήρια του μέλλοντος» είναι οι ακόλουθοι:

1. Η συγκεκριμένη μέθοδος θέλει να προωθήσει τη συμμετοχή του καθενός παιδαγωγού-εκπαιδευτικού, μαθητή/μαθήτριας, στη διαμόρφωση του μέλλοντός του.

2. .Επιδιώκει την ενσωμάτωση όλων των συμμετεχόντων. Με άλλα λόγια, κατά την υλοποίηση της μεθόδου ειδικοί και μη ειδικοί, γνώστες και μη γνώστες του θέματος συνεργάζονται.

3. Έχει ένα ολιστικό χαρακτήρα, δηλ. ερευνά το συνδυασμό των ατομικών αλλαγών με τις αλλαγές της κοινωνίας, της λογικής με την ενόραση, τη γνώση με το συναίσθημα.

4. Είναι μια μέθοδος δημιουργική, δηλ. είναι μια μέθοδος σχεδιασμού και ανάπτυξης στοιχείων, τα οποία κινητοποιούν τη δημιουργική φαντασία και τις αντιληπτικές ικανότητες των συμμετεχόντων.

5. Είναι μια μέθοδος επικοινωνιακή, δηλ. παρακινεί και δίνει την ευκαιρία για συμμετοχή συζήτηση και δημιουργία και στους διστακτικούς συμμετέχοντες.

(Οι τελικές παρουσιάσεις των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων μας βρίσκονται αναρτημένες  στην ιστοσελίδα του σχολείου : mail@3gym-trikal.tri.sch.gr)

http://3gym-trikal.tri.sch.gr/wp-content/uploads/2013/04/byzantinos-politismos.pdf

http://3gym-trikal.tri.sch.gr/wp-content/uploads/2013/04/%CE%95%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%B9-MIA-BALANTA-GIA-TI-REBEKKA-synoptiki-morfi.pdf

http://3gym-trikal.tri.sch.gr/?cat=33 (Εκπαιδευτικά Προγράμματα)

http://3gym-trikal.tri.sch.gr/?cat=51 (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση)

http://3gym-trikal.tri.sch.gr/?cat=53 (Αρχείο πολιτιστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων)

http://3gym-trikal.tri.sch.gr/?cat=54 (Αρχείο προγραμμάτων Τοπικής Ιστορίας)

 

Η διευθύντρια

Αμαλία Ηλιάδη, Φιλόλογος (ΠΕ 02)