ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Το  τμήμα  τροχαίας της πόλης μας  επιλέξαμε να επισκεφτούμε  στα πλαίσια του προγράμματος ecomobility. Είναι  μια περιβαλλοντική εκστρατεία ευαισθητοποίησης των εφήβων, που τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας & Θρησκευμάτων, Μεταφορών & Επικοινωνιών, Ανάπτυξης, του Υπουργείου Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σταύρου Δήμα καθώς και  της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και  πραγματοποιεί το σχολείο μας για το σχολικό έτος 2013-14.  Στόχος του προγράμματος είναι  να μελετήσουν οι μαθητές  τα προβλήματα που προκαλούν οι συνθήκες και οι συνήθειες μετακίνησης στην πόλη μας.  Σκοπός είναι επιπλέον,   μέσα από τις εργασίες τους να  ευαισθητοποιηθούν στα προβλήματα αυτά, ώστε  να ενεργοποιηθούν κάνοντας προτάσεις για  οικολογικούς τρόπους μετακίνησης. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η ελευθερία μετακίνησης των πολιτών αποτελεί επιτακτική  ανάγκη για την αναζήτηση  κυκλοφοριακών λύσεων και για ένα νέο σχεδιασμό της πόλης σύμφωνα με τον προσανατολισμό της Ευρώπης για βιώσιμη κινητικότητα των πολιτών.

Στη βάση λοιπόν αυτών των προσανατολισμών  αναζητήσαμε προτάσεις, σκέψεις και προβληματισμούς από τους υπευθύνους του τμήματος τροχαίας  Τρικάλων.  Μας υποδέχθηκε η υποδιοικητής, αστυνόμος Β΄, κ. Κόφφα Νίκη, η οποία με το χαμόγελό της και την ευγένειά της μας έκανε αμέσως να αισθανθούμε άνετα στο γραφείο της και να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη. Η κ. Κόφφα απάντησε πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις μας  για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας στις μετακινήσεις. Αυτά εστιάζονται κυρίως τη  Δευτέρα, την ημέρα της Λαϊκής Αγοράς. Επίσης αναφέρθηκε στα παράνομα παρκαρίσματα, ιδιαίτερα στις θέσεις όπου υπάρχουν  ράμπες για άτομα με ειδικές ανάγκες, και  γενικότερα για την έλλειψη εφαρμογής των κανόνων οδικής κυκλοφορίας. Πέρα όμως απ? αυτά τα προβλήματα αναγνώρισε και την εκτεταμένη χρήση του ποδηλάτου στην πόλη μας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και γενικότερα λόγω της σημερινής οικονομικής κρίσης. Σημείωσε βέβαια, ότι δεν λειτουργούν στην πραγματικότητα οι υπάρχοντες ποδηλατόδρομοι και  ο καθένας κυκλοφορεί όπου βολεύεται χωρίς παρόλα αυτά να σημειώνονται ατυχήματα.   Ακόμα μας ενημέρωσε για τον  νέο περιφερειακό δρόμο που σχεδιάζεται να δοθεί  στην κυκλοφορία για την αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης.  Γενικότερα μας μίλησε για τη συμπεριφορά των οδηγών  και την αλλαγή νοοτροπίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Τόνισε βέβαια ότι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη νεαρή ηλικία και ιδιαίτερα μέσα από την εκπαίδευση είναι το κλειδί για την υιοθέτηση πιο οικολογικών συμπεριφορών και πολιτισμένων στάσεων. Μας διαβεβαίωσε ότι το τμήμα τροχαίας θα είναι πάντα αρωγός σε οποιαδήποτε  προσπάθεια σχεδιαστεί από το σχολείο μας, όπως μια βόλτα με το ποδήλατο από τους μαθητές ή μια ενημερωτική ημερίδα.

 Μετά από την εμπεριστατωμένη αυτή συνέντευξη με την κ. Κόφφα,   επισκεφτήκαμε  το γραφείο του  διοικητή του τμήματος, αστυνόμου Α΄, κ.  Καππά Αθανασίου. Η συζήτηση μαζί του   μας έκανε σοφότερες, αφού μας έδωσε χρήσιμες συμβουλές για τη συμπεριφορά μας ως αυριανούς οδηγούς.

 Η επίσκεψη έκλεισε με αναμνηστικά  δώρα και την διαβεβαίωση ότι η Τροχαία Τρικάλων θα είναι δίπλα μας για να συνδράμει στην προσπάθειά μας  για αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών που αφορούν τη μετακίνηση στην πόλη μας.

 Οι μαθήτριες της ομάδας ecomobility

 του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

Χασιώτη Μαρία

Ψύχου Δέσποινα

Τσαγκαδοπούλου Ζωή.