Συνέντευξη με την κίνηση πολιτών «Ποδηλάτες Τρικάλων»

Την Τετάρτη 18/12/2013 καλέσαμε στο σχολείο μας μέλη της κίνησης πολιτών «Ποδηλάτες Τρικάλων» στα πλαίσια του προγράμματος «ecomobility». Η ανταπόκριση ήταν άμεση και η κουβέντα μαζί τους πολύ ευχάριστη και ενδιαφέρουσα. Ο Δημήτρης, ο Νίνος και ο Θανάσης μας εξήγησαν ότι  οι «Ποδηλάτες Τρικάλων» είναι μια νέα κίνηση πολιτών που αγαπάνε το ποδήλατο. Στόχος αυτής της κίνησης είναι να προτρέψουν τους συμπολίτες τους στην καθημερινή  χρήση του ποδηλάτου,  η οποία πέρα από τη σωματική και ψυχική υγεία συμβάλλει στη μείωση των ρύπων, του θορύβου και της κυκλοφοριακής συμφόρησης, βοηθώντας τον καθένα μας να ζει και να μετακινείται σ? ένα πιο φιλικό περιβάλλον. Η κίνηση αυτή ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια από μια παρέα που ήθελε να  προβάλλει και να διαδώσει τη χρήση του ποδηλάτου σε όσο το δυνατό περισσότερους σύγχρονους κατοίκους της πόλης μας, δεδομένου ότι  τα Τρίκαλα είναι μια επίπεδη πόλη, με μεγάλη παράδοση στο ποδήλατο από τις παλιότερες εποχές. (Ιστοσελίδα: http://podilatestrikalon.wordpress.com/ )

Η κίνηση δεν έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών και στις δράσεις της υπήρξε περίπτωση  στην οποία συμμετείχαν  έως  και 400 άτομα  Μέσα από τις ποδηλατάδες,  τις νυχτερινές  καλοκαιρινές βόλτες, την οργάνωση παιχνιδιού «κρυμμένου θησαυρού» με ποδήλατα, τις θεματικές βόλτες (απόκριες, Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά κ. α.) έχουν στόχο να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου και να τους παραδειγματίσουν Επιπλέον στόχος  είναι να τροποποιήσουν την  άποψη των πολιτών για το ποδήλατο και να τους πείσουν να το χρησιμοποιούν περισσότερο. Ωστόσο αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στη χρήση του λόγω της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.

Στην ερώτησή μας αν θεωρείται επικίνδυνη η κυκλοφορία με το ποδήλατο, μας απάντησαν ότι κυρίως είναι προσωπικό θέμα του καθενός μας, πόσο προσεχτικός είναι. Επίσης πολύ σημαντικό είναι  και  η  κυκλοφοριακή αγωγή του ποδηλάτη που πρέπει να κατανοήσει ότι πρέπει να ακολουθεί τον Κ.Ο.Κ, να σταματά στο κόκκινο φανάρι, να μην οδηγεί ανάποδα σε μονόδρομους, να κατεβαίνει από το ποδήλατο στους πεζόδρομους και να σέβεται τις διαβάσεις πεζών.

Δεν παρέλειψαν βέβαια να αναφερθούν και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην κυκλοφορία στην πόλη μας. Επεσήμαναν ότι οι ποδηλατόδρομοι  που υπάρχουν έχουν γίνει χωρίς ιδιαίτερη μελέτη ώστε να υπάρχει ένα δίκτυο που θα σε φέρνει από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο. Άλλοι πάλι ποδηλατόδρομοι  είναι ενσωματωμένοι στο πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται από  σταθμευμένα αυτοκίνητα, δίκυκλα παντός τύπου και από τους πεζούς. Θεωρούν ότι οι ποδηλατόδρομοι πρέπει να  είναι κομμάτι του  δρόμου κι όχι του πεζοδρομίου, να υπάρχουν φανάρια και σ? αυτούς καθώς και επισημάνσεις για την αποκλειστική  χρήση  από ποδηλάτες. Το πιο σημαντικό όμως θεωρούν ότι είναι η  ανάλογη παιδεία που πρέπει να διαθέτουν όλοι οι πολίτες ως προς την τήρηση των κανόνων και τον αλληλοσεβασμό στην κυκλοφοριακή συμπεριφορά.  Η ελεύθερη διάθεση δημοτικών ποδηλάτων θεωρούν ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα για την πόλη μας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής στην πόλη.

Το ποδήλατο είναι ταυτισμένο με την καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης των Τρικάλων, αποτελεί παράδοση στην ιστορία της και μια προστιθέμενη αξία στην μελλοντική εξέλιξη και προοπτική της.

Η ομάδα δράσης

Χατζηγάκη Κατερίνα – Τσαρουχά Ματίνα-Τσαγκαδοπούλου Ζωή – Ψύχου Δέσποινα – Φυσικοπούλου Ιωάννα- Χατζή Ζωή

Υπεύθυνη καθηγήτρια : Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ19)