ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ 3ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.

Εντυπώσεις από το μαθητή του Γ2  Μπάκο Δημήτρη

Στις 16 & 17 Ιανουαρίου η Γ΄τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε την Αθήνα. Ο προορισμός ήταν κυρίως η επίσκεψη στα σύγχρονα & αρχαία μνημεία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πολλά παιδιά τα έβλεπαν για πρώτη φορά αλλά και αυτά που τα είχαν ξαναεπισκεφθεί, κέρδισαν σημαντική εμπειρία, χάρη στην προετοιμασία που είχε γίνει στο σχολείο από τους καθηγητές μας και στις πληροφορίες που μας έδωσαν εξειδικευμένοι ξεναγοί.

Η αναχώρηση έγινε πρωί πρωί και νωρίς το μεσημέρι φτάσαμε στην Αθήνα. Το πρόγραμμα έλεγε σαν πρώτη επίσκεψη το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας. Είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας με πλούσιες συλλογές που φτάνουν τα 11.000 εκθέματα.

 Είχαμε τη χαρά να δούμε ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από την προϊστορία ως τη αρχαιότητα. Εκείνο όμως που τράβηξε την προσοχή όλων των μαθητών ήταν ο μηχανισμός, ο οποίος ανασύρθηκε από το βάθος της θάλασσας στα Αντικύθηρα, εδώ και περισσότερο από εκατό χρόνια. Κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον κάθε είδους ερευνητών της αρχαιότητας. Ήταν ένας αστρολάβος; Ήταν ένα πλανητάριο, ένα αστρονομικό ρολόι; Ή κάτι άλλο;

 Η επιστημονική έρευνα προχωρούσε πολλές φορές στα σκοτεινά, αφήνοντας περιθώριο στη φαντασία, που δεν ήθελε και πολύ να ξεπεράσει τα όρια της λογικής. Ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό είναι σίγουρο, και μάλιστα για τον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας (2ος-1ος αιώνας π.Χ.). Είναι επίσης βέβαιο ότι σχετίζεται με φαινόμενα του ουρανού και ότι αποτελεί ένα είδος πολύπλοκου μηχανικού υπολογιστή.

Μετά από ένα σύντομο περίπατο στο Μοναστηράκι, επισκεφτήκαμε το κτίριο της Βουλής. Περπατήσαμε στους διαδρόμους, μπήκαμε στην αίθουσα Τρικούπη και στη μεγάλη αίθουσα των συνεδριάσεων. Ήταν ωραίο να σκέφτεται κανείς ότι βρίσκεται στο χώρο, όπου παίρνονται οι αποφάσεις για τις τύχες της χώρας. Παρακολουθήσαμε επίσης ένα βίντεο για την ιστορία του κτιρίου.

        Το απόγευμα πήγαμε για ξεκούραση στο ξενοδοχείο γιατί το βράδυ μας περίμενε διασκέδαση σε μαγαζί στη συνοικία Ψυρρή. Εκεί περάσαμε υπέροχα με καλό φαγητό, ωραία τραγούδια και ξέφρενο χορό. Μετά τα μεσάνυχτα πήγαμε για ύπνο γιατί η επόμενη μέρα θα ήταν κουραστική αλλά και ενδιαφέρουσα.

        Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με πλούσιο πρωϊνό. Επόμενος σταθμός ο βράχος της Ακρόπολης, ο τόπος με τα ξακουστά μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Είδαμε τα Προπύλαια, την είσοδο της Ακρόπολης, το ναό της Αθηνάς Νίκης, ο οποίος στέγαζε το ομώνυμο άγαλμα και το Ερέχθειο , που το μπαλκόνι του στηριζόταν στα έξι αγάλματα κοριτσιών, τις γνωστές Καρυάτιδες. Στο ψηλότερο σημείο του βράχου δέσποζε επιβλητικός ο Παρθενώνας. Είναι το επισημότερο οικοδόμημα της Ακρόπολης που συγκεντρώνει το θαυμασμό όλου του κόσμου. Κουρασμένοι αλλά και γεμάτοι εμπειρίες και γνώσεις κατηφορίσαμε το λόφο για να επισκεφτούμε το καινούριο μουσείο της Ακρόπολης.

Σαν κτίριο είναι πολύ εντυπωσιακό καθώς συνδυάζει τσιμέντο και τεράστιες γυάλινες επιφάνειες. Αφού το θαυμάσαμε λίγο, προχωρήσαμε στον υπαίθριο χώρο. Όπου μας περίμενε μια έκπληξη. Βρεθήκαμε να περπατάμε σ΄ένα γυάλινο πάτωμα, πάνω από τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης! Ήταν σαν ένα ταξίδι στο χρόνο, σαν να βλέπαμε τους Αθηναίους να συζητούν για τα θέματα της πόλης. Και τι δεν είδαμε στο μουσείο. έναν κόσμο αξιοθαύμαστο, δημιουργήματα 2500 χρόνων πριν, που κάνουν ξακουστή και ζηλευτή την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου. Μετά από δύο ώρες περιήγησης, φύγαμε γεμάτοι και εθνικά υπερήφανοι αλλά και πικραμένοι από τις ?..κενές θέσεις που θυμίζουν σε όλους ότι ???κάτι λείπει και ¨περιμένει¨ τον  κατάλληλο χρόνο για να ξαναμπεί στη φυσική του θέση.

Η εκδρομή πλησίαζε στο τέλος. Τελευταίος σταθμός το εμπορικό συγκρότημα «The Mall», για φαγητό και ψώνια. Αργά το βράδυ φτάσαμε στα Τρίκαλα. Ήταν μια εκδρομή που συνδύασε άψογα τον εκπαιδευτικό και μορφωτικό χαρακτήρα με τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία και, που κάθε Έλληνας μαθητής πρέπει κάποια στιγμή να πραγματοποιήσει.

ΜΠΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Γ2 ΤΟΥ 3ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ