«ΒΙΟΤΟΠΟΣ, Η ΦΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ»

Στα πλαίσια του προγράμματος : ?Βιότοπος, Η Φύση στη αυλή μας» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5-3-2014, στο 3ο και 9ο Γυμνάσιο, ενημερωτική παρουσίαση των στόχων υλοποίησης του βιότοπου και ενεργοποίησης του ενδιαφέροντος των μαθητών /τριών μας προκειμένου να μελετήσουν σε βάθος το φυσικό περιβάλλον της ελληνικής φύσης .

Εισηγήτριες της εκπ/κής ενημέρωσης ήταν η κ. Κρομυάδου Χαρούλα, συνεργάτιδα του Αρκτούρου και η κ. Παπαχρήστου Βασιλική, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του Αρκτούρου.

Η ενημέρωση συνοδεύτηκε με προβολή videos, έγινε συζήτηση με τους μαθητές , επισημάνθηκε η σημασία των φυτών για τον άνθρωπο και τα οικοσυστήματα του πλανήτη, για την προστασία της βιοποικιλότητας και  των απειλούμενων  με  εξαφάνιση φυτών και αναλύθηκαν βασικές βιολογικές έννοιες και διαδικασίες στην καθημερινότητά μας: βιοποικιλότητα, άγρια πανίδα, μηχανισμοί δασικών οικοσυστημάτων.

Η κ. Κρομυάδου ενθάρρυνε τη συμμετοχή σε ομαδικές και δημιουργικές δραστηριότητες όπως η δημιουργία του κήπου, η εικαστική παρέμβαση σ?αυτόν και πως μπορούμε να τον προστατεύσουμε.

Διανύοντας το 2ο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος ήμαστε στη φάση της δημιουργίας του βιότοπου στην κοινή αυλή των σχολείων μας.

Ο προσδιορισμός του θεματικού βοτανικού κήπου έχει επιλεγεί από εξειδικευμένο συνεργείο του Αρκτούρου, το οποίο με την βοήθεια των μαθητών των σχολείων μας θα προχωρήσει στη υλοποίηση από τις 11/3 μέχρι 13/3/2014.

Ο θεματικός κήπος που επιλέχθηκε για τα σχολεία μας είναι: «Δέντρα επιβράδυνσης της φωτιάς». Θα επιλεγούν και θα φυτευτούν δέντρα και φυτά που αντέχουν στις φλόγες της φωτιάς και δεν καίγονται χάρι στο χοντρό φλοιό ή στη φυσική αποκλάδωση των χαμηλότερων κλάδων, καθώς και φυτά που καίγονται αλλά ευνοούν τη γρήγορη ανάφλεξή τους και στη συνέχεια μπορούν να αναβλαστήσουν.

Τα είδη αυτά θα φιλοξενήσει ο συγκεκριμένος θεματικός κήπος και αφορά σε δέντρα όπως η κουτσουπιά, η οξιά, η δρυς, η σημύδα, το σκλήθρο, ο σφένδαμος, ο πλάτανος?.

Η φύση έχει βρει τους μηχανισμούς της για να προστατεύεται από τη φωτιά. Το ίδιο πρέπει να πράξει και ο άνθρωπος, κατανοώντας ταυτόχρονα την οικολογική σημασία της.

Παράλληλα με τη δημιουργία του θεματικού κήπου, οι συνεργάτες του Αρκτούρου με τη βοήθεια των μαθητών μας θα συμμετέχουν στη δημιουργία της εικαστικής παρέμβασης.

Για την ευαισθητοποίηση των μαθητών των σχολείων μας η κ. Κρομυάδου μας εφοδίασε με πολύτιμο εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνει :

Α. 1 cd

Β. 1 ηλεκτρονικό οδηγό με οδηγίες και υποστηρικτικό υλικό

Γ. 1 παιχνίδι καρτών με αντιπροσωπευτικά ζώα της ελληνικής φύσης

Δ. 1 έντυπο-οδηγό ανακάλυψης του ελληνικού δάσους μέσα από υπαίθρια παιχνίδια και

Ε. τον οδηγό με πληροφορίες υλοποίησης των παιχνιδιών.

Το πρόγραμμα είναι ολιστικό (περιβάλλον ? ανθρώπινος παράγοντας ) και υλοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο στόχος σημαντικός :η μάθηση να προκύπτει μέσα από τη γνώση, τη χαρά της δημιουργίας, της ευθύνης και της σύνδεσης του σχολείου με την τοπική κοινωνία.

Ευχαριστούμε τον Αρκτούρο για την πρωτοβουλία και ευχόμαστε οι μαθητές μας να απολαύσουν αυτή την υπέροχη δημιουργία.

Τέγου Ρίτσα, Εκπαιδευτικός

Συντονίστρια του προγράμματος για το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων