ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 3ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ» ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Εντυπώσεις από το μαθητή της Γ΄ τάξης Γουναρόπουλο Στέλιο

 

 

 

Την Παρασκευή 21 Μαρτίου και ώρα 11:30 εγώ και οι συμμαθητές μου που ανήκουμε στην πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας, ξεκινήσαμε με προορισμό το Πάρκο Ματσόπουλου, συνοδευόμενοι από τη διευθύντρια του σχολείου μας κα Αμαλία Ηλιάδη και την καθηγήτρια των Μαθηματικών κα Καλλιόπη Μπλούνα. Εκεί επρόκειτο να παρακολουθήσουμε μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Τα δικαιώματα των παιδιών», η οποία λάμβανε χώρα στον πολιτιστικό χώρο του Μύλου του Ματσόπουλου. Υπεύθυνοι διοργανωτές της έκθεσης ήταν τα μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας Τρικάλων, μιας παρέας ανθρώπων που όπως μας είπαν αργότερα, τους ενώνει η αγάπη για τη Φωτογραφία.

Στην άφιξή μας στο χώρο της έκθεσης μας υποδέχτηκαν εγκάρδια δύο εκπρόσωποι της Φωτογραφικής Ομάδας, οι οποίοι μας είπαν δύο λόγια για την τόσο ενδιαφέρουσα αυτή ασχολία τους καθώς και για το περιεχόμενο της έκθεσης σε γενικές γραμμές, το οποίο αποτελούνταν από 73 φωτογραφίες και χωριζόταν σε 4 κατηγορίες: την κάτω των 16, την έγχρωμη, την ασπρόμαυρη και τη δημιουργική φωτογραφία.

Όλες οι φωτογραφίες ήταν εξαιρετικές και δεν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε κάποια, διότι μας άγγιζε όλους το θέμα, και η ζωντάνια και ο ρεαλισμός που εξέπεμπαν ήταν απερίγραπτα. Μέσα από τις φωτογραφίες αναδεικνύονταν τα δικαιώματα των παιδιών και είχαν σκοπό να μας προβληματίσουν και να μας πληροφορήσουν σχετικά με τη στέρηση και παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Στις φωτογραφίες μπορούσαμε να διακρίνουμε την φτώχεια, την πείνα, την εξαθλίωση, τις κακές συνθήκες διαβίωσης  και την εκμετάλλευση που επικρατεί ακόμα και σήμερα στον πλανήτη μας καθώς και τα θύματα όλων αυτών των άσχημων καταστάσεων, τα παιδιά. Κάθε φωτογραφία περνούσε και διαφορετικό μήνυμα και τα συναισθήματα που νιώθαμε για καθεμιά ήταν ποικίλα: λύπη, έκπληξη, αγανάκτηση, οίκτος αλλά πάνω απ? όλα θαυμασμός γιατί παρόλη τη δυστυχία τους όλα αυτά τα παιδιά δεν σταματούν να χαίρονται, να γελάνε, να διασκεδάζουν, να μορφώνονται και να ελπίζουν, και αυτό φαινόταν στις περισσότερες φωτογραφίες ξεκάθαρα.

Φεύγοντας από το χώρο της έκθεσης για να επιστρέψουμε στο σχολείο μας, νιώσαμε ότι η έκθεση πέτυχε πραγματικά το σκοπό της. Μας ευαισθητοποίησε σε μεγάλο βαθμό και μας έβαλε σε πολλές σκέψεις. Καταλάβαμε πόσο τυχεροί είμαστε που καθημερινά έχουμε όλα τα απαραίτητα αγαθά για να επιβιώνουμε τη στιγμή που εκατομμύρια συνομήλικοί μας σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά τους δικαιώματα: τροφή, στέγη, υγεία, εκπαίδευση, νερό, παιχνίδι, ελευθερία έκφρασης. Αυτή η έκθεση στάθηκε αφορμή για όλους μας, μικρούς και μεγάλους, να σκεφτούμε, να συζητήσουμε και να δράσουμε ενώνοντας τις δυνάμεις μας, ώστε να κάνουμε κάτι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Το αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς στο συνάνθρωπο πρέπει να μας διακρίνει όλους αν θέλουμε να εκλείψουν αυτά τα θλιβερά φαινόμενα και ο κόσμος μας να γίνει καλύτερος, ώστε να μπορούν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας, χρώματος και θρησκεύματος να απολαμβάνουν ισότιμα τα υπέρτατα αγαθά που είναι ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και η ελευθερία.

Τέλος, η έκθεση αυτή αποτέλεσε μάθημα ζωής για όλους μας, όχι μόνο γιατί μάθαμε πως πρέπει να αισθανόμαστε ευγνώμονες που έχουμε κατοχυρωμένα τα δικαιώματά μας για τροφή, υγεία, εκπαίδευση και πολλά άλλα, αλλά και γιατί μάθαμε πως η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας για επιβίωση και για να αντέξει κανείς τα αδιάκοπα χτυπήματά της που θα τον ρίξουν κάτω πρέπει να έχει πάνω απ? όλα την ψυχική δύναμη για να σηκωθεί και να συνεχίσει στο δύσβατο μονοπάτι της επιβίωσης.

Στέλιος Π. Γουναρόπουλος

Μαθητής της τρίτης τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων