Ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα για το σχολικό έτος 2014-15 με συντονίστρια την καθηγήτρια Κόπανου Ευθαλία (ΠΕ 14 04) και συμμετέχοντες καθηγητές τους: Δημάδη Ηλία (ΠΕ 19), Ίτσιου Ελισάβετ (ΠΕ 02) και Πατραμάνη Ευαγγελία (ΠΕ 05).
Συμμετείχαν οι μαθητές του Α2 τμήματος του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων.
Αρχικά ασχοληθήκαμε με τους δύο μύθους :τον μύθο της Πανδώρας και αυτόν του Προμηθέα. Στη συνέχεια ερευνήθηκαν τα πεδία: θετικές κι αρνητικές επιδράσεις της τεχνολογίας στη ζωή των ανθρώπων.
Επισημάνθηκαν ηθικοί προβληματισμοί ως προς την εφαρμογή της τεχνολογίας σε τομείς όπως η Γενετική Μηχανική (επέμβαση του ανθρώπου στο γενετικό υλικό οργανισμών-Κλωνοποίηση ,Μετάλλαξη).
Προβληματιστήκαμε στο πώς θα ήταν η ζωή των ανθρώπων, χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινότητά τους.
Μετά από έρευνα σε διάφορες πηγές πληροφόρησης, καταλήξαμε ότι θα θέλαμε να σας συστήσουμε ένα βίντεο ,που γυρίστηκε από τον κ. Γραμματικάκη Γεώργιο, με τίτλο «Ο αιώνας της τεχνολογίας» για την τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Αναζητώντας τη Βερενίκη». Στο συγκεκριμένο βίντεο, περιγράφεται η εξέλιξη της τεχνολογίας, από την ανακάλυψη του τροχού ως τον αποικισμό του Γαλαξία. Μια αναδρομή στην εξέλιξη της τεχνολογίας με έμφαση τον 20ο αιώνα, οι προοπτικές, οι προσδοκίες, οι φόβοι και οι επιφυλάξεις για το μέλλον, που είναι ήδη παρόν. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Αναζητώντας τη Βερενίκη» ο Καθηγητής ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Πρόεδρος του Ι. Τ. Ε. (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης) μιλά για το τέλος της τεχνολογικής αθωότητας. Οι Ερευνήτριες του Ι. Τ. Ε. ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΙΩΑΝΝΑ ΣΕΡΓΙΩΤΗ δείχνουν εφαρμογές των Laser στην επιστήμη και την τέχνη, ένα ρομπότ με μυθικό όνομα χορεύει βαλς, ο Καθηγητής ΛΕΩΝ ΦΡΕΡΗΣ, στην ΑΓΓΛΙΑ, μας μιλά για το ενεργειακό πρόβλημα, ο Καθηγητής ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ, για τη χρήση της πληροφορικής και της μικροηλεκτρονικής στην Αστρονομία και ο Καθηγητής ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗΣ, Διευθυντής του GMD της ΒΟΝΝΗΣ, μιλά για την εικονική πραγματικότητα, την ύλη και το πνεύμα. Τέλος, ο μεγάλος Φυσικός STEPHEN HAWKING μιλά για την ευθύνη των επιστημόνων, αλλά και της κοινωνίας, στη χρήση της τεχνολογίας και οραματίζεται το πεπρωμένο μας.
Οπότε, τίθενται οι προβληματισμοί για το πολυπαραγοντικό και πολύπλευρο θέμα, αν τελικά, είναι η τεχνολογία, «ευλογία ή κατάρα»?.
Απομένει ,λοιπόν στους ανθρώπους ,η σωστή χρήση, αυτού του πολύτιμου εργαλείου ,που ονομάζεται ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
http://www.hprt-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=26854&autostart=0
Η υπεύθυνη καθηγήτρια
Κόπανου Ευθαλία ΠΕ (14 04)