Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο: Το 3ο Γυμνάσιο στο Δημαρχείο Τρικάλων

3ο Γυμνάσιο Τρικάλων

22.9.2015  Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο στα Τρίκαλα.

Μαθητές/μαθήτριες των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων με τους συνοδούς καθηγητές/καθηγήτριές τους συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας που έκαναν οι ίδιοι/ίδιες στις 16-9-2015.

Οι μαθητές/μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, παιδιά με ιδιαίτερες ανησυχίες για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής στην Πόλη τους, τη χρήση ποδηλάτων και την ασφάλειά τους,  όταν μετακινούνται  στο κέντρο της πόλης με τα πόδια ή το ποδήλατο, ήταν παρόντες για να θέσουν εύστοχες ερωτήσεις στο Δήμαρχο Τρικκαίων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, να μιλήσουν για τα προβλήματα που συναντούν όταν μετακινούνται από το σπίτι τους στο σχολείο και από το σχολείο στο σπίτι και να προτείνουν τις δικές τους ιδέες.

Το λόγο πήρε πρώτα ο  Δήμαρχος ο οποίος μίλησε στους μαθητές/μαθήτριες, τόνισε πως οι τρικαλινοί οδηγοί έχουν παιδεία, κάτι που προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση στους επισκέπτες της Πόλης μας και ευχήθηκε στα παιδιά αυτή την παιδεία  «να την καλλιεργήσετε και να την αναπτύξετε». Στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου παρευρέθηκε επίσης η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων κα Βασιλική Κάκλα και προσέγγισε τους μαθητές/μαθήτριες όπως πάντα με ένα ξεχωριστό τρόπο. Στάθηκε στη λέξη «παιδεία» και  στην προθυμία τους να βοηθήσουν στην έρευνα, τους/τις συνεχάρη που ως ενεργοί πολίτες ενδιαφέρονται για μια πιο βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη. Στη συνέχεια ζήτησε από το Δήμαρχο να ληφθούν υπόψη τα ερωτηματολόγια που διακίνησαν οι μαθητές /μαθήτριες λίγες μέρες πριν και τα αποτελέσματά της.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε η κα Γιοντζή Ελένη, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στις νεαρές ηλικίες μεγάλο ποσοστό κινείται με τα πόδια ή το ποδήλατο και μεγάλο ποσοστό επέλεξε ως μέτρο αλλαγής συμπεριφορών και στάσεων την  επιβολή προστίμων, όσων παρκάρουν παράνομα, για να μπορέσουν κάποια μέρα να μετακινούνται με ασφάλεια. Η έρευνα έδειξε ότι το αυτοκίνητο χωρίς οδηγό είναι μη αποδεκτό από τους Τρικαλινούς, αλλά όπως τόνισε ο Δήμαρχος είναι μια καινοτομία που θα δοκιμαστεί στην Πόλη μας για έξι μήνες, θα δούμε πως θα αντιδράσουν οι πολίτες και στη συνέχεια όταν το αυτοκίνητο θα σταματήσει τη λειτουργία του θα μείνει ένας ποδηλατόδρομος 2,8 χιλ. για τους τόσους πολλούς ποδηλάτες.

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ παρουσίασαν την εργασία τους «Κυκλοφορώ με ασφάλεια ως πεζός ή ποδηλάτης». Οι μαθητές έδειξαν παράνομα σταθμευμένα οχήματα στους πεζόδρομους και τους ποδηλατοδρόμους και έκαναν σύγκριση με άλλες πόλεις του εξωτερικού.

Στο τέλος οι μαθητές έθεσαν ερωτήσεις στο Δήμαρχο για τη βιώσιμη κινητικότητα, ο Δήμαρχος  πρόθυμα απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών και ζήτησε τη συνεργασία τους για να γίνει καλύτερη η πόλη και όταν κάτι δουν που δεν τους αρέσει να τον ενημερώσουν άμεσα στο τηλέφωνο ή στο Facebook. Μάλιστα στους μαθητές/μαθήτριες έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, όταν τους έδωσε το κινητό του για να κάνουν τα παράπονά τους.

Η Καθηγήτρια

Αποστόλου Μαριάννα, ΠΕ05