Παγκόσμια Ημέρα βιβλίου

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Reading Without Borders” γιορτάστηκε στο σχολείο μας η παγκόσμια ημέρα βιβλίου τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018. Οι μαθήτριες Λυγάτσικα Ιωάννα και Τσιακμάκη Μαριέτα  της  Γ΄τάξης μίλησαν στους συμμαθητές τους για την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας βιβλίου  και για τις ωφέλειες της ανάγνωσης βιβλίων. Η έκθεση λογοτεχνικών βιβλίων που λειτούργησε παράλληλα έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές μας να δανειστούν  λογοτεχνικά βιβλία. Επιπλέον, ο κ. Βαναργιώτης Αλέξανδρος, καθηγητής φιλόλογος και συγγραφέας, μίλησε στους μαθητές για την αξία του βιβλίου και την ιστορική του εξέλιξη. Τέλος, αφού αναφέρθηκε στα ποιητικά ρεύματα και στο ιδιαίτερο  είδος ποιημάτων “Χαϊκού” (είδος ποίησης που πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία το 16ο αιώνα ),  βοήθησε τους μαθητές μας να εκφραστούν ποιητικά. Ευχαριστούμε τον κ. Βαναργιώτη για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας και για την πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές μας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Διαβάστε παρακάτω την ομιλία των μαθητριών Λυγάστικα Ιωάννα και Τσιακμάκη  Μαριέτα:

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Είναι  αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα  από τη ζωή (23 Απριλίου 1616): τον σπουδαίο άγγλο δραματουργό  Ουίλιαμ Σαίξπηρ  και τον διάσημο  ισπανό συγγραφέα του μυθιστορήματος «Δον Κιχώτης» Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Ξεκινώντας από το 2016, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθιέρωσε και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου.

Η ημέρα αυτή έχει σκοπό να μας υπενθυμίζει τη σημασία των βιβλίων, αλλά και της συνεχούς ενημέρωσης και πληροφόρησης, ως μερικά από τα οφέλη που μπορούν να μας προσφέρουν. Tα βιβλία είναι το μέσο διάδοσης της γνώσης και της ανάπτυξης του εσωτερικού κόσμου του καθενός ξεχωριστά.

Στη σημερινή εποχή, όπου η τεχνολογία κατακλύζει τις ζωές μας, τα βιβλία έχουν αντικατασταθεί σε αρκετό βαθμό από το διαδίκτυο. Ως συστατικό στοιχείο του παγκόσμιου πολιτισμού, το βιβλίο καλείται ν’ αντισταθεί στη σύγχρονη παρακμιακή πορεία του πολιτισμού τούτου. Ιδιαιτέρως, ν’ αντισταθεί σ’ εκείνη την τάση “παντοκρατορίας” της τεχνολογίας, η οποία τείνει να μετατρέψει το λόγο σε ευτελή καταναλωτική πληροφορία και, έτσι οδηγεί σε μιαν επικίνδυνη κατάσταση “αποξήρανσης” της γνώσης και της τέχνης. Το βιβλίο, πρωτίστως στην έντυπη μορφή του που “σφυρηλατεί” μιαν αναντικατάστατη υλική σχέση με τον αναγνώστη, διατηρεί την αληθινή σχέση με τον άνθρωπο και με τον κόσμο, αποτελώντας πραγματικό ανάχωμα στην επέλαση κάθε εικονικής προσομοίωσης.

Ειδικότερα, το διάβασμα εξευγενίζει το πνεύμα, ακονίζει τη σκέψη. Με άλλα λόγια, οι πνευματικοί ορίζοντες διευρύνονται, η σκέψη ενεργοποιείται, η φαντασία διεγείρεται. Η απουσία εικόνων- ως απεξάρτηση από τον καταιγισμό τους που προβάλλουν η τηλεόραση και το διαδίκτυο- δραστηριοποιεί και δυναμώνει τον εγκέφαλο, καθώς τον βάζει σε διαδικασία να σχηματίζει μόνος του τις εικόνες. Επομένως, είναι ευλόγως δικαιολογημένη η άποψη του Joseph Addison, Άγγλου δοκιμιογράφου, ότι «το διάβασμα είναι για το μυαλό, ό,τι η γυμναστική είναι για το σώμα».

Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί ότι το βιβλίο είναι αγχολυτικό. Έχει παρατηρηθεί από έρευνες πανεπιστημίων ότι η ανάγνωση πριν από τον ύπνο, βοηθά το άτομο να κοιμηθεί ευκολότερα και καλύτερα οδηγώντας το να δραπετεύσει από την  ρουτίνα της καθημερινότητας. Επιπλέον, καταπολεμά την κατάθλιψη και προστατεύει τους ανθρώπους που διαβάζουν να νοσήσουν από το Alzheimer, σύμφωνα πάντα με σύγχρονες μελέτες. Το βιβλίο καθίσταται ως ίαση της ψυχής και καταπραϋντικό της όποιας διαταραχής. Είναι χρήσιμο να σημειωθεί  ότι το βιβλίο δεν συμβάλλει μόνο στην  αφύπνιση από τον πνευματικό λήθαργο και στην απόκτηση πλήθους γνώσεων και πληροφοριών αλλά επιπλέον μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που ακολουθούν συναισθηματικά ένα λογοτεχνικό βιβλίο, έχουν περισσότερο καλλιεργημένη την ενσυναίσθησή τους. Αυτό σημαίνει ότι το βιβλίο ασκεί θετική επίδραση στη ψυχοσύνθεσή τους και εμπλουτίζουν την προσωπικότητά τους, με αποτέλεσμα να εξοστρακίζουν τα αρνητικά στοιχεία του εαυτού τους και να οπλίζονται με αρετή.

Τελειώνοντας πρέπει να επισημανθεί ότι  το νόημα της παγκόσμιας ημέρας του βιβλίου μπορεί να συμπυκνωθεί στην πασίγνωστη φράση του Χόρχε Λουίς Μπόρχες: “Το σύμπαν είναι μια μεγάλη βιβλιοθήκη”. Υπό το πρίσμα αυτό κάθε βιβλίο αποτελεί μέρος της αλήθειας του κόσμου, κρυφής και φανερής. Οι νέες γενιές, άξιοι συνεχιστές του κόσμου που αφήνουν οι προγενέστεροι, οφείλουν να καταλάβουν ότι όσο περισσότερο ανοίγουν τα κινητά και τους υπολογιστές, τόσο περισσότερο κλείνουν τα βιβλία. Όσο περισσότερο κολλάνε πίσω από οθόνες, τόσο περισσότερο απωθούν την κριτική σκέψη και τη φαντασία τους. Είναι επιτακτική ανάγκη οι νέοι να αγαπήσουν το βιβλίο.   Η οικογένεια και το σχολείο οφείλει να ενδιαφερθεί και να τους οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ας ευχηθούμε  οι αναγνώστες συνεχώς να πληθαίνουν και η ανάγνωση, ως κορυφαία στάση αντίστασης στην φθορά, ν’ αποτελεί ζωογόνο συνθήκη στην ανηφορική πορεία της ζωής όλων μας.

Δείτε εδώ τα ποιήματα που δημιούργησαν οι μαθητές μας