“Θεατροποίηση λογοτεχνικών κειμένων διδακτέας ύλης”

Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας μια πρωτότυπη βιωματική  δράση με το σκηνοθέτη και δάσκαλο θεάτρου Θοδωρή Οικονομίδη  στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+/KA2: “Reading Without Borders”.  Οι μαθητές μας με την καθοδήγηση του κ. Οικονομίδη   προετοίμασαν μέσα σε τρεις ώρες και παρουσίασαν μια μικρή  θεατρική παράσταση   του δημοτικού τραγουδιού “Του γιοφυριού της Άρτας”. Το κείμενο   διδάσκεται  στα Νοελληνικά Κείμενα της Γ΄ Γυμνασίου και είναι ένα από τα γνωστότερα και ωραιότερα δημιουργήματα της λαϊκής μούσας που  στηρίζεται σε μια μακραίωνη παράδοση, σχετική με τη θεμελίωση μεγάλων έργων. Η παράσταση δόθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας   με ζωντανή μουσική υπόκρουση  κιθάρας και μαντολίνου από τον κ. Οικονομίδη και τη συμμετοχή 15 μαθητών στη δραματοποίηση του έργου. Την παράσταση παρακολούθησαν μαθητές της Α΄ Γυμνασίου καθώς και συνάδελφοι καθηγητές.

Το κέρδος ήταν διπλό τόσο για τους μαθητές που συμμετείχαν στην παράσταση όσο και αυτών που την παρακολούθησαν αφού μετά την παράσταση ακολούθησε συζήτηση για το νόημα της θυσίας και την αξία που έχει στη ζωή του ανθρώπου.

Βασικός στόχος της δράσης ήταν να φέρει τους μαθητές- μαθήτριες πιο κοντά στην νεοελληνική λογοτεχνική κληρονομιά  μέσω του θεάτρου και να τους κάνει να ενδιαφερθούν για την παράδοση, τις ρίζες και τον πολιτισμό του κόσμου μας, όχι βλέποντας απλά μια παράσταση αλλά δημιουργώντας την από την αρχή.

Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86)

 

 


Πατήστε εδώ για ένα μικρό βίντεο από τις πρόβες