Εργαστήριο καλλιέργειας δεξιοτήτων/Ζω καλύτερα – Ευ ζην


Μεσογειακή διατροφή ή πρόχειρο φαγητό;
Επιλέξαμε με τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου να προβληματιστούμε για τις διατροφικές επιλογές μας. Στην επιλογή του θέματος καταλήξαμε μετά από συζήτηση και καταιγισμό ιδεών. Η πληροφορία ότι οι Έλληνες έφηβοι είναι οι πλέον παχύσαρκοι της Ευρώπης μας οδήγησε να εξερευνήσουμε τις διατροφικές συνήθειες μας και να μάθουμε για την Μεσογειακή Διατροφή. Η Ελλάδα παραδοσιακά διαμόρφωσε διατροφικό πολιτισμό που είναι εξαιρετικά ευεργετικός για την υγεία όσων τον υιοθετούν, τη λεγόμενη “ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ”. Όμως, σήμερα άλλαξε ο τρόπος ζωής, άλλαξαν και οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων με αποτέλεσμα να επιλέγουν συχνότερα πρόχειρο, εύκολο, πικάντικο, γρήγορο, φτηνό, φαγητό.
Μέσα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων προσπαθούμε να επαναπροσδιορίσουμε και να επανεκτιμήσουμε συνήθειες και αξίες. Ξεκινήσαμε με ανταλλαγή γνώσεων, απόψεων, συγκρίσεων. Μέσα από συζητήσεις, επικοινωνία και αλληλεπίδραση των μαθητών, δημιουργήσαμε κείμενα, αφίσες, συντάξαμε το διαιτολόγιο του εφήβου. Επιπλέον, αποφασίσαμε να προετοιμάσουμε στο σπίτι ένα υγιεινό, δεκατιανό, μεσογειακό, παραδοσιακό και να το φάμε όλοι μαζί στο σχολείο. Το αποτέλεσμα ήταν όμορφο. Καθίσαμε απέναντι ώστε να βλεπόμαστε και να κουβεντιάζουμε. Ξεκινήσαμε με προσευχή, ευχαριστώντας τον Θεό για τα δώρα του. Ανταλλάξαμε ιδέες και συνταγές. Χαλαρώσαμε, χαρήκαμε, ξανοιχτήκαμε! Μερικές από τις απαντήσεις των μαθητών και μαθητριών στην ερώτηση πώς βίωσαν το εργαστήριο φαίνονται παρακάτω:


“Τέλεια!”

” Ευχάριστα!”

” Πρωτότυπα!”

” Να ξαναγίνει!”

” Ήταν κάτι διαφορετικό!”

Η υπεύθυνη εκπαιδυετικός

Παπαευθυμίου Μαρία, Βιολόγος