Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025, οι μαθητές/τριες του τμήματος Α1 του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων επισκέφτηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων, με σκοπό να μυηθούν στη φιλαναγνωσία. Η λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης άρχισε στις 21 Σεπτεμβρίου 1961.
Η ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη έγινε από την κ. Ρώσσιου, η οποία με μεγάλη προθυμία μας ενημέρωσε για τα διάφορα προγράμματα που εκπονούνται, για τα διάφορα τμήματα της βιβλιοθήκης και για τον τρόπο δανεισμού βιβλίων. Επίσης ενημερωθήκαμε για το τμήμα Τοπικών Σπουδών και για το Αρχείο Τοπικών Εφημερίδων, για το Ξενόγλωσσο Τμήμα, για το τμήμα Σπάνιων Βιβλίων και για τη χρήση του Αναγνωστηρίου.
Η επίσκεψη έκλεισε με ανάγνωση από τους μαθητές/τριες ιστορικών μυθιστορημάτων για την Αρχαία Ελλάδα. Συνοδοί της επίσκεψης ήταν οι εκπαιδευτικοί κ. Καραγιαννοπούλου Ευαγγελία και κ. Καλογρηά Ειρήνη.
Εντυπώσεις από την επίσκεψη:
Την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, το τμήμα μας επισκέφτηκε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων. Συγκεκριμένα, γνωρίσαμε την βιβλιοθηκάριο, κ. Τζένη Ρώσσιου, η οποία μας ξενάγησε στον χώρο της Βιβλιοθήκης και μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες, όπως τι είδους βιβλία υπάρχουν, τι μπορούμε να κάνουμε εκεί και άλλα πολλά. Επιπλέον, μας έδειξε και κάποια μέρη της Βιβλιοθήκης τα οποία, αναμφίβολα, κανένας μας δεν τα είχε δει ξανά και πάρα πολλά βιβλία από τα οποία μπορούμε να αποκτήσουμε χρήσιμες πληροφορίες. Όταν φύγαμε από τη βιβλιοθήκη, είχαμε πολλές εντυπώσεις από αυτά που μάθαμε και είδαμε και όλοι ευχόμαστε να επισκεφτόμαστε τέτοια μέρη πιο συχνά.
Στις 19 Φεβρουαρίου 2025, ημέρα Τετάρτη, με τα τμήματα Γ1 και Γ3 της σχολικής μας μονάδας, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων, ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κέντρα της περιοχής, το οποίο μας προσέφερε μία μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε την ιστορία και τις παραδόσεις της περιοχής. Το μουσείο, στεγασμένο σε ένα παραδοσιακό κτίριο της πόλης, φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή από αντικείμενα καθημερινής χρήσης, εργαλεία, φορεσιές και έπιπλα που αντανακλούν τη ζωή των ανθρώπων του παρελθόντος.
Ανακαλύψαμε πώς ζούσαν και εργάζονταν οι άνθρωποι, μας εντυπωσίασε η ποικιλία των εκθεμάτων που καλύπτουν πολλούς τομείς της λαϊκής τέχνης και της παράδοσης. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι παραδοσιακές φορεσιές, που αποκαλύπτουν την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, καθώς και τα παλαιά εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή ζωή. Το Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων αποτελεί έναν ιδιαίτερο προορισμό για όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν τη ζωντανή ιστορία και τις ανεκτίμητες παραδόσεις της περιοχής, ενώ προσφέρει μια αυθεντική εμπειρία που ενώνει το παρελθόν με το παρόν.
Συνοδοί της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν οι εκπαιδευτικοί κ. Λύτρας Αθανάσιος, κ. Φούντα Αθηνά και κ. Κούτσικου Ιωάννα.
Η εκδρομή που διοργάνωσε το σχολείο μας την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025 στο Δίστομο και στη Λιβαδειά με τα τμήματα Γ2 και Γ3, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται κατά το σχολικό έτος 2024-2025, προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές και τους συνοδούς να συνδυάσουν την ιστορία, τη θρησκευτική κληρονομιά και την σύγχρονη επιχειρηματικότητα. Η διαδρομή μας οδήγησε στην περιοχή της Λιβαδειάς, έναν τόπο γεμάτο πολιτισμική αξία και φυσική ομορφιά. Η εκδρομή περιελάμβανε ενδιαφέροντα και εκπαιδευτικά σημεία αναφοράς, ενώ προσέφερε επίσης τη δυνατότητα να γνωρίσουμε σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές με κοινωνική ευαισθησία.
Πρώτος προορισμός : Δίστομο και το Μαυσωλείο. Η εκδρομή μας ξεκίνησε από το Δίστομο, μια περιοχή με βαθιές ιστορικές ρίζες. Το Δίστομο είναι γνωστό για το τραγικό γεγονός της ναζιστικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Γερμανοί στρατιώτες διέπραξαν σφαγές αθώων πολιτών ως αντίποινα για την αντίσταση που παρείχαν οι Έλληνες κατά της Κατοχής. Η επίσκεψη στο Μαυσωλείο του Διστόμου αποτέλεσε μια συγκινητική αναδρομή στα γεγονότα εκείνης της σκοτεινής περιόδου. Το Μαυσωλείο είναι αφιερωμένο στους 218 πολίτες του Διστόμου που εκτοπίστηκαν και ενταφιάστηκαν σε μαζικούς τάφους. Η ιστορική σημασία του χώρου είναι τεράστια, και αποτέλεσε έναν τόπο μνήμης και σεβασμού προς όλους τους πεσόντες. Η επίσκεψη εδώ μας δίδαξε τη σημασία της ειρήνης, της αλληλεγγύης και του σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή, αξίες που πρέπει να διαφυλάττουμε και να μεταδίδουμε στις επόμενες γενιές.
Δεύτερος προορισμός: Μονή Όσιου Λουκά. Η δεύτερη στάση μας ήταν η Μονή Όσιου Λουκά, ένα από τα πιο σημαντικά και ιστορικά μοναστήρια της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται σε ένα καταπράσινο τοπίο στους πρόποδες του Παρνασσού. Η μονή αυτή είναι αφιερωμένη στον Όσιο Λουκά, έναν από τους σημαντικότερους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Μονή Όσιου Λουκά ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα και είναι διάσημη για τα εξαιρετικά ψηφιδωτά και τη μοναδική βυζαντινή αρχιτεκτονική της. Το μοναστήρι έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και είναι ένα πραγματικό αριστούργημα της βυζαντινής τέχνης. Στο χώρο της μονής, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιστορία του Οσίου Λουκά, να μάθουμε για την πνευματική του κληρονομιά και να θαυμάσουμε τα βυζαντινά έργα τέχνης, τα οποία αφηγούνται την ιστορία της εκκλησίας, της αγιοσύνης και της πίστης. Η Μονή Όσιου Λουκά αποτελεί ιδανικό προορισμό για να συνδυάσουμε την πνευματική μας ανύψωση με τη μελέτη της βυζαντινής τέχνης και ιστορίας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν την τέχνη του ψηφιδωτού και τη σημασία της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, ενώ εντρύφησαν σε μια εποχή και ένα πολιτιστικό σύστημα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας.
Τρίτος προορισμός: Επίσκεψη στην Ισοστέβια. Η τρίτη στάση μας ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και σύγχρονη: η επίσκεψη στην Ισοστέβια, μια εταιρεία που εξειδικεύεται στην παραγωγή γλυκαντικών προϊόντων από τη στέβια. Η Ισοστέβια είναι μια καινοτόμος επιχείρηση που παράγει φυσικά γλυκαντικά για χρήση σε τρόφιμα και ποτά, προσφέροντας υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για όσους επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση ζάχαρης χωρίς να στερηθούν τη γεύση. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια παρουσίαση για τη διαδικασία παραγωγής αυτών των φυσικών γλυκαντικών και έμαθαν για τις σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές που συνδυάζουν τη διατροφή με την καινοτομία. Αυτή η επίσκεψη ήταν ιδανική για να κατανοήσουμε τη σύνδεση μεταξύ της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής ευθύνης, μας βοήθησε να κατανοήσουμε πώς η σύγχρονη τεχνολογία και οι επιστημονικές έρευνες μπορούν να προσφέρουν λύσεις για πιο υγιεινές επιλογές στην καθημερινή μας διατροφή. Η Ισοστέβια αποτελεί παράδειγμα επιχειρηματικότητας που επιτυγχάνει τους στόχους της με σεβασμό στο περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών.
Την Πέμπτη 13/02/2025 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου στους μαθητές και τις μαθήτριες του Β3 τμήματος, στο πλαίσιο του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Μαγαλιού Καλλιόπη, καθηγήτρια Πληροφορικής (ΠΕ86). Η ενημέρωση διήρκησε μια ώρα και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE) και πιο συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου είναι εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE /INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο καθώς και ο αναγνωρισμένος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Expert Group on Saf-er Internet for Children της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .
Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης έγινε αναφορά σε θέματα όπως η ψηφιακή πολιτειότητα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των παιδιών στο διαδίκτυο, το block και το report, η ψηφιακή συναίνεση, η θετική διαδικτυακή αλληλεπίδραση, η υπερβολική ενασχόληση, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι επαφές με αγνώστους, η εικόνα σώματος στα social media, η παραπληροφόρηση κ.α.
Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν απαντώντας σε ένα παιχνίδι ερωτήσεων μαζί με άλλους μαθητές από σχολεία όλης της χώρας και να διατυπώσουν ερωτήσεις για θέματα που τους απασχολούν.
Το σχολείο μας μέσω τέτοιων δράσεων προσπαθεί να εκπαιδεύσει τους μαθητές/τριες και τις οικογένειές τους ώστε το Διαδίκτυο να γίνει ένας ασφαλέστερος και δημιουργικός χώρος για όλους, τονίζοντας τη θετική του δύναμη και αναδεικνύοντας τους κινδύνους και τις παγίδες που κρύβονται πίσω από αυτό.
Την Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας με τίτλο: «Δομή, Οργάνωση και Λειτουργία μιας επιχείρησης» και στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας τα τμήματα Γ2 και Γ1 αντίστοιχα του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΒΙΟΛΑΝΤΑ Α.Ε, τόσο στη μονάδα παραγωγής όσο και στις διοικητικές εγκαταστάσεις, μιας από τις κορυφαίες ελληνικές βιομηχανίες μπισκότων.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής και να γνωρίσουν τις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων. Επιπλέον, ενημερώθηκαν για την ιστορία και την πορεία της ΒΙΟΛΑΝΤΑ, την εξέλιξή τους στην ποικιλία των προϊόντων προσθέτοντας γεύσεις και καλύπτοντας διάφορες ανάγκες κατανάλωσης, καθώς και για τις αξίες που διέπουν τη λειτουργία της.
Η επίσκεψη αποτέλεσε μια εξαιρετική εμπειρία για τους μαθητές, καθώς συνδύασε τη γνώση με την πρακτική εφαρμογή και τους έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία της οργάνωσης και της καινοτομίας στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων.
Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν η Γεωργία Πλακιά Τεχνολόγος Γεωπόνος, η Κούτσικου Ιωάννα Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής και ο Αναγνώστου Χρήστος Μαθηματικός Ειδικής Αγωγής.